Ma van Krisna szülinapja: A Bhakti kultúra Főistenének napja…

krsnaÉn teljesen megértem azt, ha mindenki fejében kavalkád van a Védikus világképpel kapcsolatosan, mert Istenek mindenhol, meg a bolygók Istenei, meg félistenek, meg stb., stb., de íme az én meglátásom az egész buliról.

Nagyjából azt kell elképzelni, hogy az indiai kultúra hihetetlenül elfogadó, és ők azt mondják, hogy úgy kell tisztelnünk Istent, ahogyan mi szeretnénk. Hiszen a jó Istennek mindene meg van, Ő neki csak a saját érzéseinket és hozzáállásunkat tudjuk felajánlani, mert az egyedi és csakis a miénk.

A lényeg az, hogy legyen egy lelki életünk is és, hogy ne csak az anyag rabságában kavarogjunk. Mert ha bele gondolunk a teljesen materialista világképbe, akkor el sem tudjuk képzelni, hogy miként inspirálhatja az embert az, hogy mondjuk, van 80 éved, de ebből az első 25 elmegy tanulásra, gyerekkorra, aztán egy 45 munkára, és a végén majd talán lesz 10 jó éved? Hetventől?

Szóval az indiai világkép egyértelműen elég elutasító ezzel a felfogással szemben. Tehát tételezzük fel, hogy van lelki életünk, de az sem kötelességből van, meg morciból és még véletlenül sem szenvedés teli. Minden lelki gyakorlat természete örömteli, és megnyugvást ad a materiális világ bénaságaival szemben.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a spiritualitás menekvés az materiális világban való helytállással szemben. Irdatlan mennyiségű „nagymestert” lehet látni, az ilyen hiper-szuper gurukat, akik a materiális világban borzasztóan bénák, de rendületlenül hirdetik magukról, hogy ők kenik-vágják az ipart, mert természetesen az, hogy te spirituálisan mit állítasz magadról az ellenőrizhetetlen.

És megint csak ez természetesen nem azt jelenti, hogy csak akkor vagy spirituális szupersztár, ha van egy milliárdos céged is, hanem csak annyit jelent, hogy akkor lehet azt mondani, hogy valaki a lelkiekben már le tett valamit az asztalra, ha az életének minden szintjén képes harmonikusan élni és mozogni.

Szóval a lelki élet szükséges és jó és a Védikus rendszerben te magad választod meg, hogy milyen módon akarsz foglalkozni a lelkeddel. És a Védikus rendszerben minden van a full durva death metáltól, a csini-fini, csöpögős, szivárványos lelkizős terápiáig.

Krisna, mint a Hindu szentírások legfontosabbikának elbeszélője, tehát a Bhagavad Gitá elmondója inkább a lágyabb irányzatokhoz tartozik a Védák hitéleteinek felsorolásában.

Ha nagyon szigorúan nézzük Krisnát a Védák irányából, Ő úgy mond csak egyike azoknak az inkarnációknak, akik a spirituális világból alá szálnak a materiális világba, hogy rendet tegyenek a teremtés háza táján, és inspirálják a spirituális beállítottságúakat. De a Bhakti kultusz mozgalmában, és/vagy a Bhakti Jóga folyamatában az biztos, hogy Krisna a Főistenség. (Ha többet olvasnál a Bhakti kultúráról, ide katt…)

Egyébként a Golyóálló Szerzetes című film végén (Chow Yun Fat a főszereplő) felhangzik az a 2 vers a Bhagavad Gitából, ami elmagyarázza, hogy Krisna inkarnációi miért jönnek erre a világra.

Szóval van a halottakból evő, és velük hegesztő ultra brutál Siva imádat, és van a Bhakti Jóga nevű spirituális verzió, ami szórul-szóra azt jelenti, hogy a „szereteten keresztül kapcsolódás a legmagasztosabbhoz”, és ez az irány leginkább Krisnához kötődik. És természetesen van minden a kettő között is.

Én, jómagam ezért vagyok Krisna hívő, mert belül ilyen nagy mamlasz vagyok, de szerintem ez kb. azzal is összevág, hogy a kedvenc művészem Alfons Mucha, és hihetetlen mennyiségű nyálrockot hallgatok, mint pl. Eric Clapton, Santana, vagy Queen.

És a legviccesebb az egészben, hogy még a Szufi kultúra kialakulásában is a Krisna iránt érzett és gyakorlott Bhakti kultusz volt a legmeghatározóbb. Szóval, ha belül ilyen kis puha softie vagy és nem riadsz vissza az orientális lelki gyakorlatoktól, akkor valószínű, hogy ha indiai lennél, akkor Krisnás is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: És a mai nap az év legjobb napja a Krisna Yantra kinyomtatására!

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Ma van Krisna szülinapja: A Bhakti kultúra Főistenének napja… bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Errata, korrigálnám a mondandómat, és egy kis történet mások megsértéséről… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Szeptember hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..