Keleti Kultúrtudományok

A legtöbben azt szokták tőlünk megkérdezni, hogy miért pont azokat a dolgokat tanítjuk  a Bhakti Kutirban, amelyek a Kutir repertoárjában szerepelek. Különösön arra való tekintettel, hogy miért van az indiai dolgok mellett shiatsu vagy taoista jóga, ami kifejezetten a távolabb keleti kultúrkörökhöz kapcsolhatóak.

A válaszunk egyszerű: Nálunk így állt össze a harmónia és az egyensúly egy teljes életviteli rendszer szemlélethez. A sok-sok év alatt összeállt bennünk egy rendszer és utána már minden tanulmány azokat a rubrikákat töltögette ki, amelyek ahhoz kellettek, hogy ki alakuljon ez a teljes kép, a teljes metódus.

Ezt nektek a Taoista életfilozófián keresztül tudjuk a leghatékonyabban szemléltetni. 

A Taoista kultúra szerint 3 jellegű chi, azaz élet energia létezik. A mennyei chi, a földi chi és az emberi chi. Természetesen a magasabb rendű energia, hatással van a gyengébb erejűre. De az egyensúly végett, nekünk embereknek, akik a legparányibb chit működtetjük, hanem is kell hatással lennünk a magasztosabb, nagyobb volumenű energiákra, legalább azt képesnek kellene lennünk értelmezni és megfelelően használni.

Számunkra így kerültek fókuszba azok a területek, amelyek most a Bhakti Kutir oktatás tematikájának gerincét képzik. 

  • Szóval, mi a Bhakti Kutirban azért tanulmányozzuk a a Védikus Asztrológiát mert ez a tudomány mutatja meg azt, hogy az égi chi miként épül be a mi kis emberi létünkbe, és útmutatást ad, hogy mikor és hogyan álljunk neki dolgoknak a földi életünkben. (Egyébként ide tartozik a számmisztika és a tenyér elemzés is a keleti hagyományokból. Valamint ide tartozik a Reiki gyógyászati rendszere is, hiszen a Reikin keresztül képesek lehetünk bevonzani a szervezetünkbe a minket körülvevő univerzális energiát.)
  • A földi chi nálam az Ájurvédát jelenti és a az ősi indiai térrendezést a Vasztut. Ezen tudományok megértésével képesek lehetünk megérteni, hogy az égi chi, hogyan befolyásolja a földi chit. Így az Ájurvéda rámutat az évszakok váltására, és szervezetünk különféle reakcióira is, és aminek a betartásával oly módon tudjuk a saját emberi chinket erősíteni, hogy ne lehessen olyan zavar a földi chiben, ami bennünk kárt tenne. A Vasztu tudománya pedig azt mutatja meg, hogy mi emberek, a parányi kis emberi energiánkkal miként lehetünk arra képesek, betartva az ősi tanokat, hogy beinvitáljuk a legoptimálisabb energiát az életünkbe az otthonaink és a munkakörnyezetünk berendezésével!
  • Végül és persze nem utolsó sorban az emberi chi területének felel meg a Hatha Jóga, vagy a Taoista Jóga, ha már témánál illik maradni, de természetesen a Shiatsu és a Tai Chi is. Ezeken a rendszereken keresztül megtanulhatjuk azt, hogy miként tudunk hatni magunkra és másra annak érdekében, hogy visszaállítsuk a harmóniát és az egyensúlyt!

Egy szóval ezért szerepelnek ezek a témakörök a Bhakti Kutir oktatási rendszerében, a harmónia és az egyensúly miatt!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a keleti kultúrtudományok szakértője

Ui: Itt megtalálható a Bhakti Kutirban tanított tanfolyamok listája, és a tanítások rendszeressége is!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.