Keleti Kultúrtudományok

A legtöbben azt szokták tőlünk megkérdezni, hogy miért pont azokat a dolgokat tanítjuk  a Bhakti Kutirban, amelyek a Kutir repertoárjában szerepelek. Különösön arra való tekintettel, hogy miért van az indiai dolgok mellett shiatsu vagy taoista jóga, ami kifejezetten a távolabb keleti kultúrkörökhöz kapcsolhatóak.

A válaszunk egyszerű: Nálunk így állt össze a harmónia és az egyensúly egy teljes életviteli rendszer szemlélethez. A sok-sok év alatt összeállt bennünk egy rendszer és utána már minden tanulmány azokat a rubrikákat töltögette ki, amelyek ahhoz kellettek, hogy ki alakuljon ez a teljes kép, a teljes metódus.

Ezt nektek a Taoista életfilozófián keresztül tudjuk a leghatékonyabban szemléltetni. 

A Taoista kultúra szerint 3 jellegű chi, azaz élet energia létezik. A mennyei chi, a földi chi és az emberi chi. Természetesen a magasabb rendű energia, hatással van a gyengébb erejűre. De az egyensúly végett, nekünk embereknek, akik a legparányibb chit működtetjük, hanem is kell hatással lennünk a magasztosabb, nagyobb volumenű energiákra, legalább azt képesnek kellene lennünk értelmezni és megfelelően használni.

Számunkra így kerültek fókuszba azok a területek, amelyek most a Bhakti Kutir oktatás tematikájának gerincét képzik. 

  • Szóval, mi a Bhakti Kutirban azért tanulmányozzuk a a Védikus Asztrológiát és az ősi indiai térrendezés tudományát, a Vasztu Shásztrát, mert ezek a rendszerek  mutatják meg, hogy az égi chi miként épül be a mi kis emberi létünkbe, és útmutatást ad, hogy mikor és hogyan álljunk neki dolgoknak a földi életünkben. Vagy éppen azt, hogy miként tudunk jó energiákat beinvitálni az életünkbe. Természetesen ide tartozik a Reiki gyógyászati rendszere is.
  • A földi chi a mi rendszerünkben az Ájurvédát jelenti, ami rámutat az évszakok váltására, és szervezetünk különféle reakcióira, és arra, hogy a föld terményei miként hastnnak ránk. Így felvértezve az Ájurvéda tudományával oly módon tudjuk a saját emberi chinket erősíteni, hogy ne lehessen olyan zavar a földi chiben, ami bennünk kárt tenne. De a földi chi rendezéséhez tartozhat újfent a Vasztu rendszere i, amivel harmonizálhatjuk a különféle élettereinket is.
  • Végül és persze nem utolsó sorban az emberi chi területének felel meg a Hatha Jóga, vagy a Taoista Jóga, ha már témánál illik maradni, de természetesen a Shiatsu és a Tai Chi gyakorlásai is. Ezeken a rendszereken keresztül megtanulhatjuk azt, hogy miként tudunk hatni magunkra és másra annak érdekében, hogy visszaállítsuk a harmóniát és az egyensúlyt!

Egyébként ezért került be az oktatási rendünkbe a Filippínó botvívás is. Mert mi ezt a varázslatos harcmodort leginkább hölgyeknek és idősebbeknek tanítjuk, mint önvédelmi rendszert, ami így megteremti az egyensúlyt. Mert senki sem tudja megtanítani egy pici hölgynek, vagy egy idősebb úrnak, hogy eltángáljon egy erősebb, fiatalabb, agresszívabb, gyorsabb martalócot. De bottal? Úgy már azonnal arányba kerülnek a dolgok!

Egy szóval ezért szerepelnek ezek a témakörök a Bhakti Kutir oktatási rendszerében, a harmónia és az egyensúly miatt!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Itt megtalálható a Bhakti Kutirban tanított tanfolyamok listája, és a tanítások rendszeressége is!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.