A Bhakti Kutir nagy mantra expozéja: Mantra ismeretek, mantrázás tudnivalók…

Sokan írtatok nekem arról, hogy nem igazán vagytok elkötelezve semmilyen spirituális ágazat irányában, de szerettek mantrázni, mert nyugtat, tölt, emel. Viszont fel-fel merül bennetek az a kérdés, hogy mit kellene mantrázni, milyen napokon mit, mikor mit, stb.

Természetszerűen én csak a Védikus irányba tudok nektek segíteni, mert a más ágazati spirituális ismereteim elenyészőek. Viszont a Hindu kultúrának meg van azaz előnye, hogy megannyi variáció létezik, így amennyiben egyetlen spirituális ágazathoz sem vagyunk elígérkezve, akkor úgymond mi magunk tudunk dönteni arról, hogy mit szeretnénk mantrázni.

Én a hét napjaira való lebontást ajánlanám, mert egyértelmű, mert ezzel a módszerrel egy elég komoly repertoárnyi mantrát lehet megtanulni, és egy egész széles spektrumú áldást is össze lehet szedni. Valamint be fogom linkelni azokat a mantrákat, amelyeket az évek során feltettem nektek. Ezeket a mantrák mind át írtam fonetikus kiejtésre, és a fordításokat is mellékeltem. De millió-ezer más mantra létezik, tehát hajrá!

Íme a hét napjaira lebontott lehetőségek:

Hétfő: A Védikus kultúrában a hétfői nap a Hold napja, ami Krisnához és Sívához is köthető. Krisnához azért, mert a Hold uralkodói dinasztia legnevesebb személye Krisna. Sivához meg azért, mert amikor Daksa megátkozta a Holdat, hogy elfogyjon, Síva áldása mentette meg a teljes leépüléstől! Azóta egy félhold mindig ott van Síva hajában, mert a Hold így próbálja leróni a tartozását Sívának.

Kedd: A Mars bolygó a keddi nap bolygója, Így a keddi napok kötődnek Hanumánhoz, aki kedden született, Naraszimhához, aki a védelmezés Istensége, és a Mars Istene is egyben, de ehhez a naphoz tartozik Kartikéja Siva fia is, aki az Istenek hadseregének főparancsnoka. Sőt ezen a napon szoktak Bhairavá-hoz is imádkozni, ami Síva egy haragos formája. De az is szokás, hogy Ganésha mantrát recitáljanak a lelkigyakorlatot végzők, hogy ezzel hárítsák el a Mars bolygó negatív hatásait.

Szerda: A szerdai nap a Merkúr bolygóhoz kapcsolódik. És mivel a szerdai napot Budhvar-ként ismerik a szanszkrit nyelvben, vagyis Budh napnak, tradicionálisan ez a nap köthető Buddhához is. Ganésha szerdán született, szóval ezen a napon szintén lehet Ganéshának is mantrákat felajánlani. Valamint Kuvérához is mantrázhatunk, aki az Istenek kincstárnoka.

Csütörtök: Ez a nap a Jupiterhez kötődik, akit Guru-nak, vagy “a mesternek” hívnak szanszkritül. Szóval ezeken a napokon mondogathatunk Guru mantrákat is. Valamint mondhatunk mantrákat Vámana dévának, Krisna törpe pap inkarnációjának, aki a Jupiter bolygó Istene, és Szaraszvati dévinek is mantrázhatunk, aki a tudás Istennője. Sőt 2 Istenség esetében sokszor használják azt a kifejezést a Védákban, hogy Ádiguru, vagyis az “eredeti guru”. Név szerint Dattatréjára és Sívára. Dattatréjára kifejezetten a jóga kultúrköreiben, míg Sívára szinte bármilyen Védikus művészet, vagy tudomány kapcsolatában. Mert a Védák azt mondják, hogy míg az ember nem találja meg a guruját, addig Síva tölti be a mester szerepét, a lelkigyakorlatokat végzők életében!

Péntek: A pénteki nap a Vénusz bolygóhoz kötődik. Így univerzálisan minden Istennőhöz mantrázhatunk. Laksmi Dévihez, Szaraszvati vagy Durgá anyához, de Gájatri dévihez is! Valamint mantrázhatunk Parasurámához, aki a Vénusz bolygó Istene.

Szombat: Ez a nap a Szaturnuszhoz kötődik. Ezen a napon főként Hanumán mantrákat szoktak mondani, hogy ellene dolgozzanak a Szaturnusz bolygó negatív hatásainak. Ugyanis amikor a Rámajánában, Hanumán átugrott Sri Lankára Szíta dévi keresése közben, kiszabadította a démon király fogságában sínylődő Szaturnuszt. Ezért Szaturnusz megáldotta Hanumánt, és a Hanumánra emlékezőket, hogy a szaturnusz okozta hátráltató hatások, számukra semlegesek legyenek. A Szaturnusz uralkodó Istensége Krisna teknős inkarnációja, Kúrma, így neki is felajánlhatunk mantrákat.

Ugyanakkor a szombati napokon valamelyest osztozik Rahu is, így a szombati nap folyamán felajánlhatunk Varáha mantrákat is, aki a Rahu bolygó uralkodó Istensége. Valamint Garuda mantrákat is, aki a dél-nyugati irány uralkodó Istene, ugyanis Rahu a másodlagos uralkodója a dél-nyugatnak.

Vasárnap: Ez a nap a Nap bolygóhoz tartozik és Ráma királyhoz, a Rámajána nagy eposz főhőséhez. Ő a Nap dinasztia legfőbb alakja!

Természetesen mindennap felajánlhatjuk az aktuális bolygóknak is 1-1 mantrát, itt megtaláljátok az összes bolygóhoz írt mantráit Srila Vjászadévának, aki nem mellesleg leírta a Védákat!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Orientális Mesék, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük