A Bhakti Kutir nagy mantra expozéja: Mantra ismeretek, mantrázás tudnivalók…

Sokan írtatok nekem arról, hogy nem igazán vagytok elkötelezve semmilyen spirituális ágazat irányában, de szerettek mantrázni, mert nyugtat, tölt, emel. Viszont fel-fel merül bennetek az a kérdés, hogy mit kellene mantrázni, milyen napokon mit, mikor mit, stb.

Természetszerűen én csak a Védikus irányba tudok nektek segíteni, mert a más ágazati spirituális ismereteim elenyészőek. Viszont a Hindu kultúrának meg van azaz előnye, hogy megannyi variáció létezik, így amennyiben egyetlen spirituális ágazathoz sem vagyunk elígérkezve, akkor úgymond mi magunk tudunk dönteni arról, hogy mit szeretnénk mantrázni.

Én a hét napjaira való lebontást ajánlanám, mert egyértelmű, mert ezzel a módszerrel egy elég komoly repertoárnyi mantrát lehet megtanulni, és egy egész széles spektrumú áldást is össze lehet szedni. Valamint be fogom linkelni azokat a mantrákat, amelyeket az évek során feltettem nektek. Ezeket a mantrák mind át írtam fonetikus kiejtésre, és a fordításokat is mellékeltem. De millió-ezer más mantra létezik, tehát hajrá!

Íme a hét napjaira lebontott lehetőségek:

Hétfő: A Védikus kultúrában a hétfői nap a Hold napja, ami Krisnához és Sívához is köthető. Krisnához azért, mert a Hold uralkodói dinasztia legnevesebb személye Krisna. Sivához meg azért, mert amikor Daksa megátkozta a Holdat, hogy elfogyjon, Síva áldása mentette meg a teljes leépüléstől! Azóta egy félhold mindig ott van Síva hajában, mert a Hold így próbálja leróni a tartozását Sívának.

Kedd: A Mars bolygó a keddi nap bolygója, Így a keddi napok kötődnek Hanumánhoz, aki kedden született, Naraszimhához, aki a védelmezés Istensége, és a Mars Istene is egyben, de ehhez a naphoz tartozik Kartikéja Siva fia is, aki az Istenek hadseregének főparancsnoka. Sőt ezen a napon szoktak Bhairavá-hoz is imádkozni, ami Síva egy haragos formája. De az is szokás, hogy Ganésha mantrát recitáljanak a lelkigyakorlatot végzők, hogy ezzel hárítsák el a Mars bolygó negatív hatásait.

Szerda: A szerdai nap a Merkúr bolygóhoz kapcsolódik. És mivel a szerdai napot Budhvar-ként ismerik a szanszkrit nyelvben, vagyis Budh napnak, tradicionálisan ez a nap köthető Buddhához is. Ganésha szerdán született, szóval ezen a napon szintén lehet Ganéshának is mantrákat felajánlani. Valamint Kuvérához is mantrázhatunk, aki az Istenek kincstárnoka.

Csütörtök: Ez a nap a Jupiterhez kötődik, akit Guru-nak, vagy “a mesternek” hívnak szanszkritül. Szóval ezeken a napokon mondogathatunk Guru mantrákat is. Valamint mondhatunk mantrákat Vámana dévának, Krisna törpe pap inkarnációjának, aki a Jupiter bolygó Istene, és Szaraszvati dévinek is mantrázhatunk, aki a tudás Istennője. Sőt 2 Istenség esetében sokszor használják azt a kifejezést a Védákban, hogy Ádiguru, vagyis az “eredeti guru”. Név szerint Dattatréjára és Sívára. Dattatréjára kifejezetten a jóga kultúrköreiben, míg Sívára szinte bármilyen Védikus művészet, vagy tudomány kapcsolatában. Mert a Védák azt mondják, hogy míg az ember nem találja meg a guruját, addig Síva tölti be a mester szerepét, a lelkigyakorlatokat végzők életében!

Péntek: A pénteki nap a Vénusz bolygóhoz kötődik. Így univerzálisan minden Istennőhöz mantrázhatunk. Laksmi Dévihez, Szaraszvati vagy Durgá anyához, de Gájatri dévihez is! Valamint mantrázhatunk Parasurámához, aki a Vénusz bolygó Istene.

Szombat: Ez a nap a Szaturnuszhoz kötődik. Ezen a napon főként Hanumán mantrákat szoktak mondani, hogy ellene dolgozzanak a Szaturnusz bolygó negatív hatásainak. Ugyanis amikor a Rámajánában, Hanumán átugrott Sri Lankára Szíta dévi keresése közben, kiszabadította a démon király fogságában sínylődő Szaturnuszt. Ezért Szaturnusz megáldotta Hanumánt, és a Hanumánra emlékezőket, hogy a szaturnusz okozta hátráltató hatások, számukra semlegesek legyenek. A Szaturnusz uralkodó Istensége Krisna teknős inkarnációja, Kúrma, így neki is felajánlhatunk mantrákat.

Ugyanakkor a szombati napokon valamelyest osztozik Rahu is, így a szombati nap folyamán felajánlhatunk Varáha mantrákat is, aki a Rahu bolygó uralkodó Istensége. Valamint Garuda mantrákat is, aki a dél-nyugati irány uralkodó Istene, ugyanis Rahu a másodlagos uralkodója a dél-nyugatnak.

Vasárnap: Ez a nap a Nap bolygóhoz tartozik és Ráma királyhoz, a Rámajána nagy eposz főhőséhez. Ő a Nap dinasztia legfőbb alakja!

Természetesen mindennap felajánlhatjuk az aktuális bolygóknak is 1-1 mantrát, itt megtaláljátok az összes bolygóhoz írt mantráit Srila Vjászadévának, aki nem mellesleg leírta a Védákat!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Mese folyamok óceánja, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük