Különleges Napok a Védikus Asztrológiában: Párvati, Ganésha és a Rishik napjai…

Sokan tudjátok, hogy Indiában az ősidőkben szokás volt az, hogy a férj halálakor a feleségek is mágiára léptek a férjük hamvasztásakor. Ez a Védikus időkben természetesen nem volt kötelező, de a modern korban, sajnálatos módon sok hölgy eset áldozatul az emberi ostobaságnak és kegyetlenségnek. 

Na, pont nem erről akartam írni, de ez a tradíció Síva feleségének, Szatinak a halálától indult el.

A történet röviden annyi, hogy Síva nem volt túl jóban apósával, mint látjátok már a Védikus időkben is voltak ilyen családi összetűzések, és nem ment el feleségével egy rítusra, amit Daksa, Szati édesapja szervezett.

Daksa, az após felkapta a vizet és ócsárolni kezdte vejét, Sívát. Szati azt mondta, hogy ő nem érzi, hogy édesapjával konfliktusba kellene, hogy kerüljön, de mégsem tűrheti azt, hogy férjurát ily mód bántsák, így jógikus erejével spontán öngyulladást idézett elő, és feladta életét.

Ebből a tradícióból kezdődött el az, hogy opcionálisan a hölgyek, férjük halála után a halotti máglyára vetették magukat.

De persze, hogy ne hagyjalak benneteket feszültségben, a sztori vége az, hogy Síva kíméletlenül megbosszulja felesége halálát, Daksa fejét veszi, majd pótolja azt egy kecske fejével, stb., stb. Egyébként maga a klónozás, testrész és szervátültetés többször is szerepel a Védákban, szóval vannak elég izgis részek.

Egyébként a Tantrikus tradíciókban úgy tartják, hogy Síva felemelte és magához ölelte Szati elégett testét, de míg visszarepült otthonukba a Kailásh hegyre, Szati teste darabjaira hullott. A mai napig az Istennő imádat fő helyszínei ott találhatóak, ahová Szati testrészei a földre estek.

Szati halála után,  újjá született, mint Párvati, a Himaláják lányaként. Ifjú hölgyként ezen a napon kezdett el lemondásokat és lelkigyakorlatokat végezni, hogy Síva kedvébe járjon és, hogy Síva és ő maga újra egymásra találjanak. Mint ahogyan azt mind tudjuk is, Párvati és Síva egymásra találtak, sőt azóta is házasok, és olyan gyermekeik születtek, mint Hanumán, Ganésha vagy Kartikéya.

Szóval ezen a napon elkezdeni lelkigyakorlatokat, vagy spirituális tevékenységeket, az biztosan sikerrel fog járni. 2021-ben, ez Szeptember 9-re esik.

Majd Szeptember 10-én, Ganésha Cshaturthi lesz, azaz Ganésha ünnepe. Mivel Ganésha az akadályok elhárítója, ezen a napon elindítani fogadalmakat, rendszeres lelki gyakorlatokat igen kedvező, mert mind az ami, belső akadályként szokott jelentkezni, legyen az lustaság, vagy a kitartás hiánya, mind legyőzhetővé válik. Ez a nap materiális dolgok beindítására nem alkalmas, gondolkodjunk spirituális pályákon.

Egy nappal később, Szeptember 11-én, pedig Rishi Pancshami lesz, a hét Rishi, a Védikus kultúra hét főszentjének napja. Indiában a Göncöl szekér 7 csillagát tisztelik, mint a hét Rishit. Ezen a napon a hölgyek, minden korosztálya, felajánlásokat tesz gyermekeik, leendő gyermekeik és már eltávozott gyermekeik lelki javáért.

A Védák azt mondják, hogyha fiatal lányok ezen a napon felajánlásokat végeznek, akkor a menstruációs ciklusaik fájdalommentesek lesznek.

Szóval szép napjaink lesznek.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Védikus Asztrológia, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to Különleges Napok a Védikus Asztrológiában: Párvati, Ganésha és a Rishik napjai…

  1. Visszajelzés: Szeptember hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Szeptember hónap főbb eseményei és spirituális napjai… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: 2021. Szeptember havának főbb spirituális és asztrológiai napjai… | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: A Bhakti Kutir Sivával kapcsolatos oldala… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük