Sri Naraszimha Mantra Radzsa Pada Stotram

Ezt az mantra fűzért maga Siva írta, és így olyannyira prominens imáról van szó, hogy a Védákban 2 helyen is fellelhető ez a stotram. Az Ahirbudhnja Szamhitában és az Isvara Szamhitában is!

A mantra címének a jelentése az, hogy “A Naraszimha mantrák királyának részeinek dicsőítése”! Mert a Naraszimha Maha Mantraként is ismert mantra kifejezéseit veszi át, mindegyikükhöz 1-1 külön imát rendelve.

Ezt a királyi mantrát már sok-sok éve feltettem nektek, mert ez az egyik legerősebb védelmező mantra, ami csak létezik, de mindemellett ezt a mantrát tartják a Védák az előző teremtés legfőbb mantrájának.

Ugyanis mielőtt Brahmá, a teremtés Istene megteremtené a világunkat, mély meditációból nyeri ehhez az inspirációt. Ebben a teremtésben Brahmá a 18 szótagú Gopál mantrával lett beavatva a teremtés előtt, az előző teremtésben pedig a szóban forgó Naraszimha mantrával. De van olyan is, amikor Brahmá nem mantrával, hanem misztikus hanggal kap beavatást, mint pl. fuvola szó, csengő szó, a tenger morajlásának hangja vagy éppen dob szó! (Kézi dobra kellene gondoljunk, nem pedig a dobszerkós hangra!)

De visszatérve a Sri Naraszimha Mantra Radzsa Pada Stotramhoz, íme némi útmutatás a mantra használathoz:

Amikor van időnk egy kicsit leülni mantrázni, erre a legjobb idő a napkelte, dél, napnyugta időszak, akkor először olvassuk fel ezt a 12 mantrából álló stotramot, és utána mantra dzsapa (repetitív ismétlés) módban ismételjük el a Naraszimha Maha Mantrát. Minimum 12 x, vagy 21 x, vagy 108 x. Amennyiben számoljuk a mantra ismétléseinket, tudnunk kell, hogy a Naraszimha Maha Mantrába a teljes felhatalmazást 21 ezer ismétlés után kapjuk meg.

Természetesen a Mantra addig is elképesztően erős hatással bír, de a 21 ezer ismétlés után hatványozottabban fejti ki hatásait. Ez a mantra természetesen mint minden mantra a spirituális fejlődésünket célozza meg, de ezen felül szokták védelmezés céllal is ismételgetni. Negatív bolygóállások ellen, félelmek ellen, betegségek kivédésének érdekében, helyszínek megtisztítására valamint finom fizikai lények elleni védelemben is!

(Egyes helyeken dőlt betűkkel hozzá írtam egy két mondatot a versekhez, a könnyebb értelmezés végett!)

Íme a stotram és a végére beillesztettem a fő mantrát is:

Vrithot phulla visálaksham,
Vipaksha kshaja dikshitam,
Nináda traszta visvándam ,
Visnum ugram namámjaham.

Felajánlom tiszteletem a félelmetes Visnunak, akinek szemei tágra nyíltak a haragtól, aki elpusztítja hívei ellenségeit és akinek üvöltésétől az egész világ megremeg!

Szarvair avadhjatám práptam,
Szabha laugham ditéh szutam,
Nakhágrai sákali chakré,
Jastam víram namámjaham.

Felajánlom tiszteletem a Hősnek, aki a legyőzhetetlen Diti fiát is legyőzte, és aki mindezt csupán a körmei hegyével tette meg! (Naraszimha a körmeivel tépte szét Hiranyakasiput, akinek az egyik áldása az volt, hogy se fegyverrel, se kézzel ne lehessen őt megölni!)

Padáva stabdha pátálam,
Murdhávishta trivistapam,
Bhudzsa pravisa asta disam,
Mahá Visnum namámjaham.

Felajánlom a tiszteletem a hatalmas Visnunak, aki lábaival a legalsó bolygórendszerekben áll, akinek feje fel ér a mennyországig, és aki karjaival eléri mind a 8 irányt!

Dzsjothímsja arkéndu naksatra ,
Dzsvala nádhinj anukramát,
Dzsvalanti tédzsaszá jasja ,
Tam dzsvalantam namámjaham.

Felajánlom tiszteletem a Ragyogónak, akinek ragyogásából táplálkozik, és akinek ragyogását tükrözi vissza a nap, a hold, a csillagok és maga a tűz is.

Szarvendrijáirapi viná,
Szarvam szarvatra szarvadá,
Jo dzsánáti namámjádham,
Tamaham szarvato mukham.

Felajánlom a tiszteletem a mindenható, mindent tudó és mindenhol jelenlévőnek, aki minden érzékszervével képes a mindent látásra! (A Barhma Szamhítában leírják a Védák, hogy a jó Isten érzékszervei minden érzékszerv munkájára képesek. Tehát Ő lát az orrával, hall a szemével, ízlel a bőrével, stb.)

Naravata szimhavacsaiva,
Jaszja rupam mahátmanah,
Mahászatam mahádamstram,
Tam nriszimham namámjaham.

Felajánlom tiszteletem Nriszimhának, akinek különleges és hatalmas alakja emberi is és oroszlánszerű is, hatalmas fogakkal és hatalmas sörénnyel.

Jan náma szmaranád bhítá,
Bhúta Vétala Ráksaszám,
Rogádhjászcsa pranasjanti,
Bhísanam tam namámjaham.

Felajánlom tiszteletem a félelmetesnek, akinek a nevére emlékezvén megszabadulunk a szellemektől, a megszállóktól és a démonoktól való félelmeinktől, ahogyan az ember kigyógyul a betegségeiből is!

Szarvopi jam szamásritja,
Szakalam bhadramasnuté,
Srijá csa bhadrája dzsusto,
Jaszjam bhadram namámjaham.

Felajánlom a tiszteletem a gondoskodónak, aki mindig, mindenről és mindenkiről gondoskodik, még a szerencse Istennőjéről is!

Szaksát szvakálé szampráptam,
Mritjum satru ganánvatam,
Bhaktánám nászajéd jasztu,
Mritju mritjum namámjaham

Felajánlom tiszteletem Ő neki, akitől a halálnak is halálfélelme van, aki mindig a megfelelő időben van jelen, hívei védelmezésekor, vagy ellenségei megsemmisítésekor.

Namaszkárátmakam jaszmai,
Vidhájátma nivédanam,
Tjakta dukho akilán kámán,
Asnantam tam namámjaham.

Felajánlom a tiszteletem a tiszteletre méltónak, akinek tiszteletével és önmagunk átadásával megszabadulhatunk minden szomorúságtól, és minden vágyunk teljesülhet. (A Védák leírják, hogy 9 módon hívhatjuk fel a jó Isten figyelmét magunkra, és ebből az egyik az önmagunk felajánlása.) 

Dásza bhúta szvatasszarvé,
Hjátmána paramátmana,
Ato ‘ham api té dásza,
Iti matvá namámjaham.

Felajánlom tiszteletem neki, aki mindenki szívében ott lakozik, mint a Felsőlélek, akit minden élőlény szolgál, és akit én is csak szolgálhatok. (A Védák alapvető filozófiája az, hogy a szívünkben 2 lélek lakozik. Az egyéni lélek, mi magunk és a Felsőlélek, maga a jó Isten, aki mindvégig ott áll mellettünk.)

Shankaréna adarát proktam,
Padánám tattva nirnájam,
Triszandhjam ja padét taszja,
Srirvidhya ‘juszcsa vardhaté,

Aki elolvassa ezeket az imákat, amelyeket maga Siva írt mély tisztelettel, napkeltekor, délben és napnyugtakor, ő megkapja a vagyon, a tudás és a hosszú élet áldásait.

És akkor maga a mantra:

Om Ugram Víram Mahá Visnum, 

Dzsvalantam Szarvato Mukham,

Nriszimham Bhisanam Bhadram,

Mritjor Mritjum Namámjaham.

„Felajánlom tiszteletem a félelmetes Hősnek, a nagy Visnunak, kinek megannyi szájából tűz zúdul alá, aki rettenetes, de mint Nriszimha hívei felé kedvező is, és akitől még a halálnak is halálfélelme támad.”

Jó mantrázást!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap a Védikus kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük