Ha már egy fura kedd van, akkor írok nektek egy kicsit a Marsról, a keddi napok uralkodó bolygójáról…

muhammad-ali-vs--joe-frazier-1024x768

muhammad ali bemutatja az ideális védekezést a nagy távolságban folyó küzdelemben, miszerint mire elérne téged a támadás, már nem vagy ott…ja, és persze az ikonikus joe frazier elleni egyik meccsen készült a felvétel…

A mi nyelvezetünkben ez már nem köszön vissza, de a latin nyelvekben a keddi napot Martedi-nek hívják, vagyis Mars napnak. Mint ahogyan a pénteket Venedi-nek, Vénusz napnak.

Ez azért van így, mert Európában már a római időkben is fontos tényező volt az asztrológia, és a hét napjait a Nap rendszerünk legfontosabb bolygóihoz kapcsolták. Persze sok-sok megfigyelés és ősi keleti tanítások szerint, a bolygókat a hozzájuk illő napokhoz rendelték el. Így a Mars bolygót a Háború Istenét, ahhoz a naphoz kapcsolták, amiben teret kap a hirtelenség, a robbanékonyság, olykor még az agresszió is!

Ez nem volt pejoratív, egyszerűen a keddi nap ilyen és kész. Sőt a rómaiak előszeretettel hívták magukat a „Mars Népének”, és ezért az ő asztrológiai rendszerükben a Március volt az első hónap és azt a hónapot, amit a Marsnak is ajánlottak. Maga a Martius név is harciast jelent latinul.

A Mars egyébként a kiszámíthatatlanság bolygója is, mert a Mars mozgása a legegyedibb az összes bolygó közül. A Mars retrográl, azaz halad visszafelé, a legtöbbet az összes bolygó közül, és ebből is jött rá Kopernikusz, hogy nem is a Föld, hanem a Nap van a mi kis planetáris világunk közepén. Olyannyira eklektikus volt a Mars mozgása, hogy ameddig a számítások a Földet tették meg az univerzumunk közepének, alig lehetett nyomon követni, és előre kiszámítani a helyzetét, de mihelyst a Napot tette meg középpontnak Nikolasz Kopernikusz, hirtelen minden rendszerre talált.

Szóval a Mars kötődik a harchoz, a tűzhöz, az agresszióhoz, a férfiassághoz, a pusztításhoz, a vér és az izom szövethet és persze a kiszámíthatatlansághoz is, még sok más terület mellett.

Íme egy kis elemzés a fent említett területekről, és más dolgokról amelyek a Marshoz kötődnek:

Tűz és főzés: Próbáljátok ki, amikor legközelebb jó csípőset, mondjuk kínait vagy thai kaját főztök Kedden, hogy a már kész étel ízesítéséhez, ne meg szokott szója szósz (szintén a Marshoz tartozik) és szezám olaj párosítást használjátok, hanem szója szószt és olíva olajt keverjetek össze. Nem fogjátok meg báni!

De erre a török leves ízesítő receptre is rá fogtok kapni, ha már csípős Marsos dolgokról van szó!

Valamint a Marshoz kapcsolódik pl. a vörös lencse is, mert a színe is Marsos, meg hát három és félszer több benne a fehérje, mint pl. a marhahúsban, az csak jó az izmainknak, nem? Sőt, ha már izomról van szó ki lehetne próbálni ezt a receptet is, ami azért hűt is egy kicsit, ami néha nem árt a Marsnak!

Istenek: A Védikus kultúrában a keddi napok Naraszimha, Hanumán, Kartikéja és Siva mérges formájának, Bhairavának a napja.

Jóga/Edzés: Próbáljátok ki, hogy a durvább edzéseiteket, az erősítő programjaitokat Kedden nyomjátok el, ami szintén egy hálás és hasznos megoldás.

A Harc és Küzdelem Művészete: Mint tudjátok kisebb nagyobb kihagyásokkal kb. 35 éve foglalkozom különféle harcművészetek elsajátításával és 2010 körül lett egy elképzelésem. Mi lenne ha, magát a küzdelmet távolságokra bontva tanulnánk és a nagy távolságot rövid bottal, a közepeset pusztakézzel, míg a kis távolságot pedig késsel vagy marok bottal tanulnánk meg. Míg a nagyon nagy távolságot meg lándzsával, vagy hosszú bottal. Egyébként a lándzsa minden kultúrában a Mars fegyvere.

Gyógyászat: Képzeljétek el, hogy az Ájurvédában a melegítő eljárásokat a Marshoz kötik, és az is egyértelműen bizonyítható, hogy a test hőmérsékletünk általános csökkentésével hosszabb életet élhetünk, így a melegítő kúrák csak időszakosan jók a szervezetünknek.

De természetesen vannak kivételek, mint pl. a lyme kór, ami a melegtől kifejezetten pusztul. Tehát kiváló kiegészítő kezelés lenne a lyme kor kezelésében az, ha a regenerálódó személy naponta akár többször is, picit megemelné a test hőmérsékletét.

Remélem elég eklektikus és kiszámíthatatlan volt a bejegyzés. 

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: És ha lenne Mars bajunk asztrológiailag, vagy a keddi napjaink ténylegesen katasztrofálisan szoktak sikerülni, itt megtaláljtok, hogya kell kiengesztelni a Mars bolygót!

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Jóga, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

One Response to Ha már egy fura kedd van, akkor írok nektek egy kicsit a Marsról, a keddi napok uralkodó bolygójáról…

  1. Niki szerint:

    Haribol kedves Ádám! A jupiterről lennevesetleg hasonló szösszeneted? Tudni valók, kiengesztelés? Kerestem az oldalon, de nem leltem 🙁 Előre is köszönöm a választ! Namaste
    Niki

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .