A Pancsakarma és az Ájurvéda működés elve…

A Pancsakarmával kapcsolatosan mit szoktak a legtöbben megkérdezni? Azt, hogy mennyire szokta megviselni az embert ez a folyamat?

pkarma

A válasz előtt kitérnék egy picit az Ájurvéda működés elveire. Az Ájurvédában a harmónia újra felfedezése a fő cél. Amikor megszületünk a szervezetünk tökéletesen működik, gyerekek általában nem is szoktak nyavalyákat összeszedni mind addig, amíg nem járnak közösségbe. Sőt míg csak anyatejcsit nyomnak, ami az ő alkatuknak a legmegfelelőbb táplálék, addig meg pláne nem szoktak beszedni nyavalyákat.

Aztán persze jönnek az egészségtelenebb ételek, a kamaszkorban bevitt vegyszerek és az egészségtelenül előállított cuccok, majd felnőtt korban az elfoglaltság végett a gyors kaják, stb., stb. és eltorzul a rendszer. Az Ájurvédában meg az a cél, hogy visszaállítsuk az egyensúlyt, ami nekünk, a mi egyedi alkatunknak a legmegfelelőbb, és ami így a teljes és tökéletes egészséget is jelenti.

Mindenkinek van egy egyensúly állapota, és a Pancsakarma pont erről szól, hogy az visszaálljon. Szóval persze minden tisztítókúra picit legyengít, de az Ájurvédikus rendszerekben maga az eljárás is egy harmonikus folyamat, így  sokkal nagyobb a jótét hatása a kúrának, mint az amennyire megterhelő.

Erre a legjobb példa a Triphala. Vitathatatlan, hogy az Ájurvéda rendszerében a Triphala a leginkább használt gyógynövény keverék, és mint sokan tudjátok ennek a keveréknek a fő hatása inkább tisztító jellegű. Mégis a Triphala egyik összetevője az Amla, ami meg arról híres, hogy az egyik leghatékonyabb vitamin bomba az anyatermészetben.

Tehát a Triphala tisztító hatását, ami természetesen picit megviseli a szervezetünket, ami mégis magától a Triphalától kap enyhítést, hogy a szervezetünk ne gyengüljön le túlságosan.

Tehát kb. erről szól a Pancsakarma is, tisztítás, de egy olyan harmonikus folyamaton keresztül, ami magában foglalja, az egészségben és egyensúlyban tartást is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

A Pancsakarma teljes menetéről itt tudsz tájékozódni…

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

One Response to A Pancsakarma és az Ájurvéda működés elve…

  1. Visszajelzés: Harmónia és egyensúly a Jógával és az Ájurvédával… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük