A Pancsakarma és az Ájurvéda működés elve…

A Pancsakarmával kapcsolatosan mit szoktak a legtöbben megkérdezni? Azt, hogy mennyire szokta megviselni az embert ez a folyamat?

pkarma

A válasz előtt kitérnék egy picit az Ájurvéda működés elveire. Az Ájurvédában a harmónia újra felfedezése a fő cél. Amikor megszületünk a szervezetünk tökéletesen működik, gyerekek általában nem is szoktak nyavalyákat összeszedni mind addig, amíg nem járnak közösségbe. Sőt míg csak anyatejcsit nyomnak, ami az ő alkatuknak a legmegfelelőbb táplálék, addig meg pláne nem szoktak beszedni nyavalyákat.

Aztán persze jönnek az egészségtelenebb ételek, a kamaszkorban bevitt vegyszerek és az egészségtelenül előállított cuccok, majd felnőtt korban az elfoglaltság végett a gyors kaják, stb., stb. és eltorzul a rendszer. Az Ájurvédában meg az a cél, hogy visszaállítsuk az egyensúlyt, ami nekünk, a mi egyedi alkatunknak a legmegfelelőbb, és ami így a teljes és tökéletes egészséget is jelenti.

Mindenkinek van egy egyensúly állapota, és a Pancsakarma pont erről szól, hogy az visszaálljon. Szóval persze minden tisztítókúra picit legyengít, de az Ájurvédikus rendszerekben maga az eljárás is egy harmonikus folyamat, így  sokkal nagyobb a jótét hatása a kúrának, mint az amennyire megterhelő.

Erre a legjobb példa a Triphala. Vitathatatlan, hogy az Ájurvéda rendszerében a Triphala a leginkább használt gyógynövény keverék, és mint sokan tudjátok ennek a keveréknek a fő hatása inkább tisztító jellegű. Mégis a Triphala egyik összetevője az Amla, ami meg arról híres, hogy az egyik leghatékonyabb vitamin bomba az anyatermészetben.

Tehát a Triphala tisztító hatását, ami természetesen picit megviseli a szervezetünket, ami mégis magától a Triphalától kap enyhítést, hogy a szervezetünk ne gyengüljön le túlságosan.

Tehát kb. erről szól a Pancsakarma is, tisztítás, de egy olyan harmonikus folyamaton keresztül, ami magában foglalja, az egészségben és egyensúlyban tartást is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

A Pancsakarma teljes menetéről itt tudsz tájékozódni…

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

One Response to A Pancsakarma és az Ájurvéda működés elve…

  1. Visszajelzés: Harmónia és egyensúly a Jógával és az Ájurvédával… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük