Hanumán Jayanti, a Védikus Kultúra méltán legnépszerűbb Istenének szülinapja…

Hanumán az 1997-es Dél-kelet Ázsiai Játékok kabala figurája

Már írtam egyszer nektek Garudáról, aki szintén egy univerzális Istenség, akit Mongóliától, Indián át Japánig mindenhol tisztelnek, Hanumán szintén ilyen egyénisége a keleti kultúráknak.

Hanumán az odaadás és szolgálatkészség fő példája a Védikus kultúrában, az elesettek megmentője, a harc művészetek mestere, és Ő az Ájurvéda nagy tudója is, aki nem mástól, mint Brahmától a teremtés Istenétől, és Szúrjától a Nap Istentől tanult gyógyászatot. Idén, 2019-ben Április 19-re esik, ez a varázslatos nap.

Az 1997-es Indonéziában megszervezett Dél-kelet Ázsiai Játékoknak Hanumán volt a kabala állata, és jó néhány évvel ezelőtt hetekig cikkeztek arról az újságok, hogy egyszer, amikor Barack Obama, amerikai elnök (akkor még “csak” szenátor volt) zsebének tartalma a földre pottyant, a tárgyak között ott volt egy pici Hanumán szobrocska is.

Obama-Hanuman 2

Barack Obama, itt már elnökként mutatja meg a kis Hanumán szobrocskáját egy érdeklődőnek…

a machapucháré, azaz a hal farok csúcs…

A Hanumán a nagy Hindu eposz a Rámájana egyik főhőse, de mivel Ő az ősi indiai kultúra egyik halhatatlan Istensége, aki a földön él szinte a teremtéstől, a materiális világ pusztulásáig, Hanumán felbukkan a Mahabháratában és sok más indiai történelmi műben is.

A mai napig Nepálban az egyik hegyre, a Machapucháréra nem adnak ki mászási engedélyt, mert a Védák szerint Hanumán és a többi halhatatlan azon a hegyen él. Így az elképzelés az, hogy a hegymászók még véletlenül se zavarják meg a nyugalmukat.

Nem sokkal azután, hogy 2008-ban a Maoista erők átvették a hatalmat Nepálban, az új kormány felkérte Reinhold Messner-t a világ leghíresebb hegymászóját (ő mászta meg először mind a 14 db nyolcezres csúcsot) , hogy vezessen egy expedíciót a Machapucháré meghódítására, de ő nem állt kötélnek, mert szerinte nem kellene az emberek hitét bolygatni.

Különben a hegy 6993 méter magas és Pokhara közelében van, mindig látni szoktuk, amikor a nepáli zarándok utunkat bejárjuk. Sőt amikor lerepülünk a hegyről, szinte mellette szoktunk leereszkedni a visszaúton.

A Védikus kultúrában Hanumán az Ájurvéda egyik nagy tudója, így ezen napon, nagyon szerencsés megtanulni, valami jóféle kis rituálét és mantrát, hogy Ájurvédikus törekvéseinket bő áldás kísérje.

Különben már az is érdekes, ahogyan Hanumán leszületett a mi kis világunkba, mert még a Védák is úgy emlegetik őt, mint Siva fiát, vagy Vájú fiát, a szél Istenét, de máskor meg úgy hivatkoznak rá, mint a 7 nagy szent, a Szapta Rishik fiaként, akik a Nagy Göncöl 7 csillagának megtestesítői.

De most többet erről nem írok, izguljatok csak tündérmacik!

Egyébként nem kell mindig erre a napra várni az évben, hiszen a Védikus Asztrológia szerint a Kedd Hanumán napja, tehát lehet akár minden Kedden is végezni egy kis felajánlást neki. (itt meg is találjátok Hanumán fő mantráját és némi rituálét is hozzá…)

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Bhakti Kutir, Védikus Asztrológia, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Hanumán Jayanti, a Védikus Kultúra méltán legnépszerűbb Istenének szülinapja… bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Visszajelzés: 2013.04.25 Hanumán Jayanati, 04.26 Pancskarma kezdés a Bhakti Kutirban | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Ha már egy fura kedd van, akkor írok nektek egy kicsit a Marsról, a keddi napok Istenéről… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Sri Garuda Panchami… | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: Hogyan értelmezzünk egy olyan asztrológiai napot, amikor egy Mritju Jóga, azaz egy halál bolygóállás találkozik egy spirituális eseménnyel, és egyéb nyalánkságok… | Bhakti Kutir

  5. Visszajelzés: Április hónap főbb eseményei és spirituális napjai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..