Mit is fed a jógaböjt kifejezés a Bhakti Kutir kalendáriumban?!

Mi a Bhakti Kutirban a jógaböjt kifejezést egy ismétlődő spirituális napra szoktuk használni, amit Indiában “ekádasinak” hívnak, 11. napnak. Ezek a teli- és újhold utáni 11. napok. Abban a bengáli tradícióban, amiben én felnőttem ezeken a napokon a gabonaféléktől szoktunk tartózkodni, valamint a bab és lencseféléktől. De India különféle részein más és más böjtöket is időzítenek ezekre a napokra. Nagy kedvencek a teljes böjt tartása a nap folyamán, éjszakai fennmaradással megspékelve. Csak gyümölcs evés, vagy egész nap csak 1 étkezés.

Ideális esetben minden böjtöt és fogadalmat úgy kellene kalibrálni, hogy tönkre ne vágja az embert, de azért meg kellene érezni a terhét, hogy igazán felajánlásszerű legyen.

A tradíció eredete a Padma Puránában olvasható:

Egy hatalmas démon, Mura azt az áldást kapta, hogy senki nem fogja legyőzni őt harcban. Ezzel az áldással az egész univerzumot a hatalma alá hajtotta.

Indra az istenek király elment Visnuhoz és a segítségéért könyörgött. Visnu, hogy visszaállítsa a rendet az univerzumban felkutatta Murát és megütközött vele. De mivel Mura harcban legyőzhetetlen volt kettejük csatája 1000 éven át tartott. Visnu elfáradt és kivonva magát a csatából lepihent egy barlangban, fenn a himalájai hegyek közt, Badarikásrama környékén.

Mura felkutatta Őt, és berontott a barlangba, hogy Visnut megölje. Viszont így már nem egy küzdelmi szituáció állt fent, hanem egy alattomos támadás. Visnu szervezetéből megnyilvánult egy gyönyörű, teljesen felfegyverzett Istennő, és azonnal a fejét szegte Murának. 

Visnu hálájának jeléül áldásokkal akarta elhalmozni az Istennőt, de Ő nem kért semmit hősies tettének cserébe. Viszont Visnu háromszor is erősködött, hogy megáldja az Istennőt.

Erre az Istennő azt mondta, “ha már háromszor felajánlottad áldásod, hadd kérjek három dolgot! Hadd legyek a szenthelyek védelmezője, hadd legyek a bűnök elpusztítója és hadd legyek minden kedvezőség elhozója!”

Visnu még megtoldotta azzal a három áldást, hogy az Istennő neve legyen Ekádasí Déví, a “11. napi Istennő”, hiszen az Istennő ezen a napon nyilvánult meg az Ő testéből. Így az univerzum összes lakójának meglesz a lehetősége arra, hogy minden egyes holdtölte folyamán felajánlásokat tudjon megtenni Ekádasí Dévínek.

A tradíciók szerint ez azon az ekádasín történt, amikor a Nap a nyilas jegyében állt, és már csak 4 nap volt teliholdig. Ez a nap 2023-ban, január 2-ára esett.

Om Tat Sat

Baktai Ádám, keletkutató, a keleti kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Mese folyamok óceánja, Saját Szektánk Értékrendje, Srí Bhakti Kutir Szamhitá, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Mit is fed a jógaböjt kifejezés a Bhakti Kutir kalendáriumban?!

  1. Jaya Vijaya das szerint:

    Hare Krsna! Based on the Bhaviṣya-uttara Purāṇa, the pastime of Ekadasi-devi manifesting from the Lord’s body was on Utpannā Ekādaśī (Mārgaśirṣa-kṛṣṇa Ekādaśī). @ https://www.facebook.com/profile/100000339279771/search/?q=Utpana%20Ekadasi

  2. Visszajelzés: Az év egyetlen száraz böjtje, amit a harcosok is betartanak… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük