Hanumán Jayanti, a Védikus Kultúra méltán legnépszerűbb Istenének szülinapja…

Hanumán, mint az 1997-es Dél-kelet ázsiai játékok kabala figurája…

Már írtam nektek egyszer Garudáról, aki szintén egy nagyon népszerű Istenség, mind a hindu, mind a buddhista kultúrkörökben. Garudát Mongóliától, Indián át Japánig mindenhol tisztelik, Hanumán szintén ilyen kultúrákat átívelő egyénisége a keleti világképnek.

Hanumán az odaadás és szolgálatkészség fő példája a Védikus kultúrában, az elesettek megmentője, a harc művészetek mestere, és Ő az Ájurvéda nagy tudója is, aki nem mástól, mint Brahmától a teremtés Istenétől, és Szúrjától a Nap Istentől tanult gyógyászatot. Idén, 2024-ben Április 23-ra esik, ez a varázslatos nap. Ráadásul keddre, ami amúgy is Hanumán napja! 

Hanumán olyannyira népszerű, hogy az 1997-es Indonéziában megszervezett Dél-kelet Ázsiai Játékoknak Ő volt a kabala állata, és jó néhány évvel ezelőtt hetekig cikkeztek arról az újságok, hogy egyszer, amikor Barack Obama, amerikai elnök (akkor még “csak” szenátor volt) zsebének tartalma a földre pottyant, a tárgyak között ott volt egy pici Hanumán szobrocska is. (Amit ő mindig magánál hord, gyerekkora óta, azokból az évekből amikor Indonéziában lakott édesanyjával!)

Obama-Hanuman 2

Barack Obama, itt már elnökként mutatja meg a kis Hanumán szobrocskáját egy érdeklődőnek…

a machapucháré, azaz a hal farok csúcs…

A Hanumán a nagy Hindu eposz a Rámájana egyik főhőse, de mivel Ő az ősi indiai kultúra egyik halhatatlan Istensége, aki a földön él szinte a teremtéstől, a materiális világ pusztulásáig, Hanumán felbukkan a Mahabháratában és sok más indiai történelmi műben is.

A mai napig Nepálban az egyik hegyre, a Machapucháréra nem adnak ki mászási engedélyt, mert a Védák szerint Hanumán és a többi halhatatlan azon a hegyen él. Így az elképzelés az, hogy a hegymászók még véletlenül se zavarják meg a nyugalmukat.

Nem sokkal azután, hogy 2008-ban a Maoista erők átvették a hatalmat Nepálban, az új kormány felkérte Reinhold Messner-t a világ leghíresebb hegymászóját (ő mászta meg először mind a 14 db nyolcezres csúcsot) , hogy vezessen egy expedíciót a Machapucháré meghódítására, de ő nem állt kötélnek, mert szerinte nem kellene az emberek hitét bolygatni.

(Különben a hegy 6993 méter magas és Pokhara közelében van, mindig látni szoktuk, amikor a nepáli zarándok utunkat bejárjuk. Sőt amikor lerepülünk a hegyről, szinte mellette szoktunk leereszkedni a visszaúton.)

A Védikus kultúrában Hanumán az Ájurvéda, a zene és a harcművészetek egyik nagy tudója is, így ezen napon, nagyon szerencsés megtanulni, valamit ezekből a tudományokból, természetesen az Ő áldását kérve. De ez lehet, valami szimbolikus is, egy kis rituálé vagy mantra, annak érdekében, hogy Ájurvédikus, zenei, küzdelmi törekvéseinket bő áldás kísérje.

Különben már az is érdekes, ahogyan Hanumán leszületett a mi kis világunkba, mert amellett, hogy Hanumán egy bukott angyal, Andzsana fiaként született meg, a Védák úgy is emlegetik őt, mint Siva fiát, vagy Vájú fiát, a szél Istenét, de máskor meg úgy hivatkoznak rá, mint a 7 nagy szent, a Szapta Rishik fiaként, akik a Nagy Göncöl 7 csillagának megtestesítői.

De most többet erről nem írok, izguljatok csak tündérmacik! Vagy nézzétek meg a Rámajána ezen részét, amiben Hanumánról bővebben is szó esik!

Amennyiben nagy Hanumán rajongók vagyunk, nem kell mindig erre a napra várni az évben, hogy felajánlásokkal vagy mantrákkal kedveskedjünk neki, hiszen a Védikus Asztrológia szerint a keddi nap, Hanumán napja, tehát lehet akár minden kedden is meg tenni egy kis felajánlást neki. (itt meg is találjátok Hanumán fő mantráját és némi rituálét is hozzá…)

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Bhakti Kutir, Védikus Asztrológia, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

6 Responses to Hanumán Jayanti, a Védikus Kultúra méltán legnépszerűbb Istenének szülinapja…

  1. Visszajelzés: 2013.04.25 Hanumán Jayanati, 04.26 Pancskarma kezdés a Bhakti Kutirban | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Ha már egy fura kedd van, akkor írok nektek egy kicsit a Marsról, a keddi napok Istenéről… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Sri Garuda Panchami… | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: Hogyan értelmezzünk egy olyan asztrológiai napot, amikor egy Mritju Jóga, azaz egy halál bolygóállás találkozik egy spirituális eseménnyel, és egyéb nyalánkságok… | Bhakti Kutir

  5. Visszajelzés: Április hónap főbb eseményei és spirituális napjai… | Bhakti Kutir

  6. Visszajelzés: Havi asztrológiai előrejelzés: Nap a Halakban: 2023. március 15-április 14… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük