Baktai Ádám válaszol: 3 évente van egy extra Hold hónap…

jagannath totemA Védikus Asztrológiában a Hold sok esetben prominensebb, mint a Nap. Indiában a mai napig a Hold naptár használata lényegesen elfogadottabb, mint a nálunk használt Nap kalendárium.

Viszont a Hold hónap rövidebb, mert naprendszerünk leggyorsabb mozgású bolygója 27-28 nap alatt körbe éri a teljes zodiákust. Mindeközben a Föld is halad a Nap körül, szóval a Holdnak minden ciklusban még 2 napot rá kell húzni, hogy újra árnyék mentesen világítson Teliholdkor.  De így is kb. 3 évente összeadódik egy extra hónap, amit Indiában Purusottama hónapnak hívnak, azaz a „legfelsőbb, legmagasztosabb hónapnak”.

Ilyenkor magunkkal és a lelkünkkel kellene foglalkoznunk, leginkább. Pihenjünk, tanuljunk, olvasunk, mantrázzunk, jógázzunk, meditáljunk, edzünk, adakozzunk, böjtöljünk, imádkozzunk tegyük azt, ami nekünk spirituálisnak számít. Itt és általában minden más esetben is a mi értékrendünk a meghatározó. Amitől mi jól érezzük magunkat, az jót is tesz nekünk.

Meg különben is egy hónap alatt még szét sem esik alattunk annyira a lakás, pihenjünk most, spiritualizálódjunk eleget, majd takarítunk, és foglalkozzunk világi életünkkel 1 hónap múlva.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

One Response to Baktai Ádám válaszol: 3 évente van egy extra Hold hónap…

  1. Márti szerint:

    Ádám, írd meg plíz : mettől meddig tart a Purusottama hónap .
    Köszke , pusz Márti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük