Baktai Ádám válaszol: 3 évente van egy extra Hold hónap…

jagannath totemA Védikus Asztrológiában a Hold sok esetben prominensebb, mint a Nap. Indiában a mai napig a Hold naptár használata lényegesen elfogadottabb, mint a nálunk használt Nap kalendárium.

Viszont a Hold hónap rövidebb, mert naprendszerünk leggyorsabb mozgású bolygója 27-28 nap alatt körbe éri a teljes zodiákust. Mindeközben a Föld is halad a Nap körül, szóval a Holdnak minden ciklusban még 2 napot rá kell húzni, hogy újra árnyék mentesen világítson Teliholdkor.  De így is kb. 3 évente összeadódik egy extra hónap, amit Indiában Purusottama hónapnak hívnak, azaz a „legfelsőbb, legmagasztosabb hónapnak”.

Ilyenkor magunkkal és a lelkünkkel kellene foglalkoznunk, leginkább. Pihenjünk, tanuljunk, olvasunk, mantrázzunk, jógázzunk, meditáljunk, edzünk, adakozzunk, böjtöljünk, imádkozzunk tegyük azt, ami nekünk spirituálisnak számít. Itt és általában minden más esetben is a mi értékrendünk a meghatározó. Amitől mi jól érezzük magunkat, az jót is tesz nekünk.

Meg különben is egy hónap alatt még szét sem esik alattunk annyira a lakás, pihenjünk most, spiritualizálódjunk eleget, majd takarítunk, és foglalkozzunk világi életünkkel 1 hónap múlva.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

One Response to Baktai Ádám válaszol: 3 évente van egy extra Hold hónap…

  1. Márti szerint:

    Ádám, írd meg plíz : mettől meddig tart a Purusottama hónap .
    Köszke , pusz Márti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .