Egyszerű és egészséges nasi, vacsi, vendégvárós recept zöldségekhez az Ájurvéda éléskamrákából…

Már írtam nektek a retek csodáiról, és a héten már egész normális sárgarépát is sikerült vásárolnom, szóval most már tényleg kellene, hogy jöjjön a tavasz. Ilyenkor az Ájurvédában az ajánlják, hogy töltsük fel magunkat vitaminokkal és frissekkel, hogy a szervezetünk ki tudja heverni a telet.

Ehhez ajánlanék egy jó kis ájurvédikus receptet. Tehát a tavasz érkezettével most már van répa, retek, mogyoró (mondjuk az mindig van), sőt már láttam szép újhagymát, uborkát és jégcsapretket is. Volt szép paprika is a közértben, ami Jordán termék volt (érdekes, amikor Dubaiban éltem, ott is Jordán volt a paprika), viszont finom volt az íze. Emellett általában angol zeller meg egész évben szokott lenni, így akár variálhatjuk is az itt szereplő receptet. 

A fent említett vagy bármely más hasonszőrű zöldséget vágjuk hasábokra és készítsünk hozzá egy joghurtos öntet, amibe majd belemártogathatjuk a friss zöldeket.

A joghurtot érdemes fűszerezni, nemcsak az íze végett, hanem a könnyebb feldolgozás érdekében is! Ugyanis az Ájurvéda kultúrájában mindenre meg van a tuti recept, úgy is, hogy milyen ételt mivel párosítva lehet a legkönnyebben megemészteni. A tejet pl. kardamommal, a gyümölcsöket meg sóval. míg a joghurtot meg chaat maszalával érdemes keverni.

A chaat maszala összetétele egyszerű, joghurtba belekeverünk fekete sót (kiváló az ízületekre) szárazon pirított és őrölt korianderrel és római köménnyel, és ennyi. Aztán majd ebbe az öntetbe mártogatjuk a hasábra vágott zöldeket.

A jégcsapretket, amúgy is könnyebb hasábra vágni, és a rendes retek értékein túl hihetetlenül magas a kalcium és a vas tartalma is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám apa, tanár, pap

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Blog/Gasztro Blog, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

One Response to Egyszerű és egészséges nasi, vacsi, vendégvárós recept zöldségekhez az Ájurvéda éléskamrákából…

  1. Visszajelzés: Tudományos Ájurvéda: I. rész, a raita saláta… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük