Már írtam nektek a retek csodáiról, és a héten már egész normális sárgarépát is sikerült vásárolnom, szóval most már tényleg kellene, hogy jöjjön a tavasz. Ilyenkor az Ájurvédában az ajánlják, hogy töltsük fel magunkat vitaminokkal és frissekkel, hogy a szervezetünk ki tudja heverni a telet.
Ehhez ajánlanék egy jó kis ájurvédikus receptet. Tehát a tavasz érkezettével most már van répa, retek, mogyoró (mondjuk az mindig van), sőt már láttam szép újhagymát, uborkát és jégcsapretket is. Volt szép paprika is a közértben, ami Jordán termék volt (érdekes, amikor Dubaiban éltem, ott is Jordán volt a paprika), viszont finom volt az íze. Emellett általában angol zeller meg egész évben szokott lenni, így akár variálhatjuk is az itt szereplő receptet.
A fent említett vagy bármely más hasonszőrű zöldséget vágjuk hasábokra és készítsünk hozzá egy joghurtos öntet, amibe majd belemártogathatjuk a friss zöldeket.
A joghurtot érdemes fűszerezni, nemcsak az íze végett, hanem a könnyebb feldolgozás érdekében is! Ugyanis az Ájurvéda kultúrájában mindenre meg van a tuti recept, úgy is, hogy milyen ételt mivel párosítva lehet a legkönnyebben megemészteni. A tejet pl. kardamommal, a gyümölcsöket meg sóval. míg a joghurtot meg chaat maszalával érdemes keverni.
A chaat maszala összetétele egyszerű, joghurtba belekeverünk fekete sót (kiváló az ízületekre) szárazon pirított és őrölt korianderrel és római köménnyel, és ennyi. Aztán majd ebbe az öntetbe mártogatjuk a hasábra vágott zöldeket.
A jégcsapretket, amúgy is könnyebb hasábra vágni, és a rendes retek értékein túl hihetetlenül magas a kalcium és a vas tartalma is.
Om Tat Sat
Baktai Ádám apa, tanár, pap
Visszajelzés: Tudományos Ájurvéda: I. rész, a raita saláta… | Bhakti Kutir