Ki az új Pápa?

Jorge Mario Bergoglio, aki a Ferenc nevet választotta magának

Az e havi aktuális előrejelzésben írtam, hogy már február 12 óta a vízöntő újító energiái munkálkodnak a mi kis világunkban. Máris itt van egy teljes mértékű újítás, 1300 év után az első nem európai, az első amerikai pápa, aki szintén először a Ferenc nevet választotta, és aki egyben az első jezsuita pápa, akik nem mellesleg szegénységi fogadalmat is tesznek, amikor a rend felkent papjaivá válnak.

A jezsuita papok talán nevezhetőek a katolikus egyház kommandósainak, akik loyolai Szent Ignác óta, tehát közel 500 éve szolgálják az egyházat a legkeményebb helyeken és a legnehezebb módokon. Mindig móka tárgyai voltak a pápasággal kapcsolatosan, mert szólás-mondás szintjéig vitte az a mondás a Vatikánban, hogy: „Jezsuita sohasem lesz Pápa”.

Érdekes hogy mikor Ferenc kilépett a Szent Péter téren álló majdnem 100.000 ember elé, egy egyszerű fakereszt lógott a nyakában, és most először a Vatikán történelmében, mielőtt áldást adott volna az összegyűlt tömegnek, lehajtott fejjel ő kérte a hívők áldását. Jorge Mario Bergoglio pápasága előtt érsekként nem az érseki palotában lakott Buenos Airesben, hanem a temploma közelében bérelt egyszerű kis lakásban. Rendszeresen a tömegközlekedést használta az argentin fővárosban, és általában magára főz.

Persze azt nem tudjuk, hogy Ferenc pápa esetleg nem Xavieri Szent Ferenc után választotta nevét, aki szintén fontos alakja a jezsuita rendnek, vagy esetleg Assissi Szent Ferenc után, de mind a kettő szép jövőt sugall. Ha a választás Assissi Szent Ferenc végett inspirálódott, az kifejezetten jó, hiszen ő képviseli a katolikus egyház bhakti, azaz szeretett kultúráját.

A legtöbb vallás összevetés ott téved, hogy irányzatokat próbál összehasonlítani és így hatalmas eltérések is lehetnek a kereszténység, a hinduizmus és az iszlám hit ágazatai között, míg ha a hinduizmus bhakti irányzatát vetjük össze Assissi Szent Ferenc tanításaival, vagy az iszlámból a szufiizmussal egyértelművé válik, hogy ezek az ágazatok szinte betűről betűre ugyan azt tanítják.

Egy régebbi írásomat ezzel kapcsolatosan és a Bhakti Kutir koncepciójáról elolvashatjátok ide kattintva…

Ez biztos nagy változás lesz a katolikus egyház életében, mely az 1.3 milliárd hívőjével, a világ legtöbb tagot számláló egyháza. Már csak az a kérdés, hogy mekkora.

Om Tat Sat

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
Kategória: Bhakti Kutir | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük