Ki az új Pápa?

Jorge Mario Bergoglio, aki a Ferenc nevet választotta magának

Az e havi aktuális előrejelzésben írtam, hogy már február 12 óta a vízöntő újító energiái munkálkodnak a mi kis világunkban. Máris itt van egy teljes mértékű újítás, 1300 év után az első nem európai, az első amerikai pápa, aki szintén először a Ferenc nevet választotta, és aki egyben az első jezsuita pápa, akik nem mellesleg szegénységi fogadalmat is tesznek, amikor a rend felkent papjaivá válnak.

A jezsuita papok talán nevezhetőek a katolikus egyház kommandósainak, akik loyolai Szent Ignác óta, tehát közel 500 éve szolgálják az egyházat a legkeményebb helyeken és a legnehezebb módokon. Mindig móka tárgyai voltak a pápasággal kapcsolatosan, mert szólás-mondás szintjéig vitte az a mondás a Vatikánban, hogy: „Jezsuita sohasem lesz Pápa”.

Érdekes hogy mikor Ferenc kilépett a Szent Péter téren álló majdnem 100.000 ember elé, egy egyszerű fakereszt lógott a nyakában, és most először a Vatikán történelmében, mielőtt áldást adott volna az összegyűlt tömegnek, lehajtott fejjel ő kérte a hívők áldását. Jorge Mario Bergoglio pápasága előtt érsekként nem az érseki palotában lakott Buenos Airesben, hanem a temploma közelében bérelt egyszerű kis lakásban. Rendszeresen a tömegközlekedést használta az argentin fővárosban, és általában magára főz.

Persze azt nem tudjuk, hogy Ferenc pápa esetleg nem Xavieri Szent Ferenc után választotta nevét, aki szintén fontos alakja a jezsuita rendnek, vagy esetleg Assissi Szent Ferenc után, de mind a kettő szép jövőt sugall. Ha a választás Assissi Szent Ferenc végett inspirálódott, az kifejezetten jó, hiszen ő képviseli a katolikus egyház bhakti, azaz szeretett kultúráját.

A legtöbb vallás összevetés ott téved, hogy irányzatokat próbál összehasonlítani és így hatalmas eltérések is lehetnek a kereszténység, a hinduizmus és az iszlám hit ágazatai között, míg ha a hinduizmus bhakti irányzatát vetjük össze Assissi Szent Ferenc tanításaival, vagy az iszlámból a szufiizmussal egyértelművé válik, hogy ezek az ágazatok szinte betűről betűre ugyan azt tanítják.

Egy régebbi írásomat ezzel kapcsolatosan és a Bhakti Kutir koncepciójáról elolvashatjátok ide kattintva…

Ez biztos nagy változás lesz a katolikus egyház életében, mely az 1.3 milliárd hívőjével, a világ legtöbb tagot számláló egyháza. Már csak az a kérdés, hogy mekkora.

Om Tat Sat

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
Kategória: Bhakti Kutir | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük