Tudományos Ájurvéda: I. rész, a raita saláta…

India bármely részén is jár az ember a joghurtos-zöldséges raita saláta mindenhol nagy kedvenc. Ennek megfelelően millió és még egy verziója is létezik.

Az őshonos uborkás-chaat maszalás félétől, a paradicsomos-paprikás (ezek a növények amerikából terjedtek el) verzión át a mára felkapott fúziós menta leveles-fokhagymás változatáig minden variáns létezik az indiai szubkontinensen.

És amellett, hogy elképesztően finom a fő érdeme az, hogy hihetetlenül jótékonyan hat az emésztésünkre. Ugyanis azon túl, hogy a raita alapanyagai mind egészségesek, az összetevők kombinációi egy különleges összhatással is bírnak. 

Hiszen a zöldségek a sok vitamin és nyomelem mellett tartalmaznak prebiotikumokat, amelyek olyan természetes élelmiszerösszetevők, amelyre a gyomor-bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nem hatnak, és így változatlan formában jutnak el a vastagbélig. Ott azonban serkentik a kedvező hatású baktériumok, az úgynevezett probiotikumok szaporodását, amelyeknek egynéhány fajtáját már eleve bevittünk a jó minőségű joghurttal!

És itt nem áll meg a folyamat mert a pre- és probiotikumok emésztésének/fermentációjának/anyagcseréjének melléktermékeként felszabadulnak az úgynevezett posztbiotikumok, amelyek képesek olyan ökoszisztémával be népesíteni a bélrendszert, amely kedvez a jó baktériumok szaporodásának, ezzel megállítva a nemodavaló káros/fertőző baktériumok terjedését. Ennek pedig számos jótét hatása van a szervezetünkre nézve!

Röviden: együnk raitát, vagy tzatzikit, vagy egy kis jóféle magyaros tejfölös uborkasalátát, de használjunk jó alapanyagokat! 

Om Tat Sat

Baktai Ádám apa, tanár, pap a keleti kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Blog/Gasztro Blog, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük