India bármely részén is jár az ember a joghurtos-zöldséges raita saláta mindenhol nagy kedvenc. Ennek megfelelően millió és még egy verziója is létezik.
Az őshonos uborkás-chaat maszalás félétől, a paradicsomos-paprikás (ezek a növények amerikából terjedtek el) verzión át a mára felkapott fúziós menta leveles-fokhagymás változatáig minden variáns létezik az indiai szubkontinensen.
És amellett, hogy elképesztően finom a fő érdeme az, hogy hihetetlenül jótékonyan hat az emésztésünkre. Ugyanis azon túl, hogy a raita alapanyagai mind egészségesek, az összetevők kombinációi egy különleges összhatással is bírnak.
Hiszen a zöldségek a sok vitamin és nyomelem mellett tartalmaznak prebiotikumokat, amelyek olyan természetes élelmiszerösszetevők, amelyre a gyomor-bélrendszer felső szakaszában található emésztőenzimek nem hatnak, és így változatlan formában jutnak el a vastagbélig. Ott azonban serkentik a kedvező hatású baktériumok, az úgynevezett probiotikumok szaporodását, amelyeknek egynéhány fajtáját már eleve bevittünk a jó minőségű joghurttal!
És itt nem áll meg a folyamat mert a pre- és probiotikumok emésztésének/fermentációjának/anyagcseréjének melléktermékeként felszabadulnak az úgynevezett posztbiotikumok, amelyek képesek olyan ökoszisztémával be népesíteni a bélrendszert, amely kedvez a jó baktériumok szaporodásának, ezzel megállítva a nemodavaló káros/fertőző baktériumok terjedését. Ennek pedig számos jótét hatása van a szervezetünkre nézve!
Röviden: együnk raitát, vagy tzatzikit, vagy egy kis jóféle magyaros tejfölös uborkasalátát, de használjunk jó alapanyagokat!
Om Tat Sat
Baktai Ádám apa, tanár, pap a keleti kultúrtudományok szakértője