Jóga és Ájurvéda Oktatás Otthoni Használatra: A Bhakti Kutir: „Gondolkodj Ájurvédikusan!” program új egészség megőrző projektuma, igen nem fogok work shopokat tartani, mert annál még a projektum is jobban hangzik…

Főként a vidékiek, de sokan mások is szokták mondani, hogy elég nehéz bejárni és részt venni a Hatha Jóga óráimon, mert az este a családé, a Szerda reggeli óra munkaidőben van, és én meg nem tartok órákat hétvégén.

Egy szempontból ezért is lett beindítva a szombat reggeli olajos, Ájurvédikus Jóga, hogy a csak hétvégén szabadok is be tudjanak esni egy-egy jógára, de most tutira eszembe jutott valami, ami nem új, mert évekkel ezelőtt már csináltuk, de sajnos az utóbbi időben picit elsikkadt. 

Mint tudjátok most tértem vissza nem rég Indiából, és volt szerencsém egy pár napot Mayapurban is eltölteni, ahol 10 évig laktam és tanultam egy kolostorban. Persze beszélgetünk a Bhakti Kutirról is a Mesteremmel és a régi cimborákkal és mindenkinél a „Gondolkodj Ájurvédikusan!” elképzelés volt a főnyeremény!

Persze ők India távlatban gondolkodnak, hogy nehéz lenne kb. 1.2 milliárd embert Ájurvédára nevelni, ha sok időt szánunk magára a nevelésre, de ha az elveket átadva, inkább arra koncentrálódna az oktatás, hogy az Ájurvédát megértve, az emberek otthoni alkalmazásba is tudnák adoptálni ezt a fenomenális gyógyászati rendszert, szerintük ez mekkora ötlet lenne.

Na, ide fogunk visszanyúlni! Régebben már ment az, hogy minden évszak váltás környékén összeültünk és átvettük azt, hogy Ájurvédikusan mit kell tenni annak érdekében, hogy az egészségünk szempontjából is jól éljük meg a következő szezont, sőt arra törekedjünk, hogy azt az évszakot is úgy éljük meg, hogy a lehető legjobb hatás érjen minket.

Itt egy hihetetlenül általános, de igen igaz példa jutott eszembe: Számomra érthetetlen, de általában a hölgyek mindig változtatni akarnak magukon. A tél vége felé, ugye jön a tavasz, és főként a Január 1-es elán által fűtve bele szoktak kezdeni, valamilyenféle fogyókúrába. TÉLEN!!!!

Ennek egy rendkívül egyszerűen levezethető hatása van. Télen, amit eszünk inkább vitaminokban silány jellegű, és nem igazán friss. Pluszban, ha elkezdünk, mondjuk koplalni, akkor a minőségi hiányok után, szinte letámadjuk a szervezetünket egy mennyiségi megvonással is! A testünk azt hiszi, sőt érzi, hogy éheztetve van, így elkezd raktározni. TÁÁÁ, DÁÁÁ! És máris elindult egy kis hízás!

De tavasszal eljön a méregtelenítés ideje, és azt az 5-6 kilót 2-3 hét alatt le lehet pattintani, mert a szervezetünk eleve ezt a folyamatot támogatja! A téli szezon a szervezetünk szempontjából egy anabolikus szakasz, nyugodtan felugorhat pár kiló, míg a tavasz és a nyár katabolikus, azaz egy leépülő görbe!

Emlékszem, amikor 1996-ban egymás után volt maláriám és fertőző májgyulladásom és lefogytam 67 kilóra, akkor egészen a télig kellett várni, mire visszaépült rám valami kis izom és húsi!

De, így akkor már bele is csaptam abba, hogy miről lesz szó Október 3-án a “Tematikus Ájurvéda Előadás”-on.

Amit, ehhez az újonnan felelevenített előadás rendszerhez még hozzá tennék, az, hogy majd az előadások után, vagy előtt, igény szerint alakulhat, leülnénk és megtanulnánk azt a rövid, 15-20 perces jóga sorozatot, amit otthon is gyakorolhatunk. A sorozat kifejezetten arra a szezonra lesz össze állítva, és arra, hogy abban az évszakban a szervezetünk, a legjobbat kapja a Hatha Jógától, és leghatékonyabban fogadja be, az évszak adta energiákat! Természetesen ez az otthonunkban történő rendszeres gyakorlással lesz elérhető!

Valamint, azért ripsz-ropsz meg is főznénk 2-3 féle ételt is, hogy tudjuk miként lehet egészségesen táplálni magunkat a hideg szezont figyelembe véve.

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Olvasni való, régebbi Ájurvéda írásaim közül:

Az Ájurvédában nincs fogyókúra, de van méregtelenítés…

A „Gondolkodj Ájurvédikusan” program születése…

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

3 Responses to Jóga és Ájurvéda Oktatás Otthoni Használatra: A Bhakti Kutir: „Gondolkodj Ájurvédikusan!” program új egészség megőrző projektuma, igen nem fogok work shopokat tartani, mert annál még a projektum is jobban hangzik…

  1. Visszajelzés: Most Szombat a Bhakti Kutirban: Ájurvéda Dömping | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: „Hogyan éljük túl az őszi időt, és a téli hideget” Ájurvéda előadás és egy kis Reiki II-es beavatás is… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Idén Április 4-én lesz Hanumán szülinapja, így én készülök is egy újabb Szombati Szeánszra… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük