A hét Ájurvéda Receptje a Bhakti Kutirból: Fogyasszunk sok friss tavaszi étket, mint pl. a reteket, valamint itt megtaláljátok a retek gyógyhatásai is!!!

A retek eredetileg Ázsiából került Európába, és ezt nem azért mondom, mert szerintem minden Indiából jön. Tudjátok mint a „Bazi Nagy Görög Lagzi”-ban a bácsi, aki szerint minden görög.

Szóval egész pontosan a retek Indiából, Észak-Kínából és a Közel-Kelet országaiból származik, ahol már évezredek óta termesztik, sőt évezredek óta használják saját gyógyászati rendszereikben.

Az elmúlt 2 évezredben valahogy meghonosodott Európában is, mert nagyon jól bírja a hideget, + 3 fokon már csirázik, míg növekedés közben a mínusz 6 fokot is tolerálja. Ezért már kora tavaszra is fogyasztható, de egyes retek fajták, mint pl. a fekete retek pedig kifejezetten a késő ősz, kora tél szakaszban érnek be.

Nagyon magas a vitamin- és az ásványi-anyag tartalma, így a téli vitaminmentes időszak után kiváló eledel, és egyben a szezonok közötti átszokást is megkönnyíti, így a tavaszi fáradtság egyik hatékony ellenszere is.

A retekben rengeteg a C-vitamin van, és jelentős A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet is tartalmaz. Valamint ugyanazok a kéntartalmú glikozidok találhatóak meg benne, mint a mustárolajban, így antibakteriális és gombaölő hatású is.

Az Ájurvédában máj és epe tisztítóként használják időtlen idők óta, de általános méregtelenítőként is számon van tartva, mivel serkenti a különféle májfunkciókat is. De alkalmazzák vízháztartás tisztítóként, és vízhajtóként is.

Magas kálium tartalma miatt egyes magas vérnyomás problémákra is hatékony lehet.

A Magyar népi orvoslás a retket ajánlja reuma, ízületi gyulladások és köszvény esetében is, valamint a tavasszal kialakult virágpor-allergiák tüneteire. Egy régi mondás a retek fogyasztását így ajánlja: “reggel méreg, délben étek, este orvosság”. De persze a méreg rész azért erősen túloz. Inkább ez arról szó, hogy reggel éhgyomorra nem igazán ajánlott a retek fogyasztása, mert nehéz megemészteni. De egy kicsi sóval, egy kis vajas kenyérrel, már biztonságosan fogyasztható.

A retek oly régen eledele az embernek, hogy a legkülönbözőbb kultúrák és mitológiák szerves részéve vált. Felbukkan a fent említett ázsiai kultúrkörökön kívül az ősi Egyiptomban, de az Ó germán mítoszokban is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Ha bővebben olvasnál az Ájurvédáról…

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük