Jön a tavasz és a böjtök ideje…

tavaszMost Ájurvédától, meg Hinduizmustól függetlenül azért elég egyértelmű az, hogy nem véletlen az, hogy minden spirituális kultúrában tavasszal és ősszel vannak a böjtök, lásd Húsvét, stb.

Sőt már szinte általános, hogy egészség központok, fitnesz és mozgás termek is szerveznek tisztító kúrákat, böjtöket, mi is meg szoktuk csinálni a Pancsakarmát együtt, az Ájurvéda Jolly Joker kúráját.

Viszont csomószor látom azt, hogy picit kevésbé átgondoltak a kúrák, és szinte semmi rákészüléssel történik meg az egész. Így gondoltam megosztanék veletek néhány Ájurvédikus tanácsot ezen a téren, mert hát csak meg van az az 5000 éves tapasztalat az Ájurvéda mögött.

Böjt alapú kúrák:

  • Az Ájurvéda szerint az 1-3 napos böjtök szépítenek, a 3 nap túli böjtök gyógyítanak.
  • Habár az Ájurvédában előszeretettel ajánlják a heti egy napos vagy nem evés vagy csak gyümölcs evést, általában a hét azon napján amikor születtünk, évente nem ajánl több hosszú böjtöt.
  • Sőt teljesen nem evős kúrát, ami tovább tart mint 3 nap, évente max. 1 alkalommal ajánl.
  • Teljesen nem evős kúrák után, a hétköznapi táplálkozásra való visszaszokáshoz, legalább a teljes kúra hosszának egy harmad ideje kell, minimum.

És persze ott vannak a tisztító kúrák is, amiből mindig vannak éppen divatban lévők is, pl. a keserű sós májtisztítás, az olajos epehajtás, stb. És most persze nem fogok igazságot tenni a kúrák között, de, amikor bármilyen jellegű, szerű, szagú tisztítást végzünk elengedhetetlen, hogy rákészüljünk a feladatra.

Én persze most „csak” az Ájurvédikus hozzáállást tudom veletek megosztani, de ha hasznosnak vélitek, akkor hajrá!

A felkészülés 1 hetes, és a fő irányvonal az, hogy a szállítást végző Vata doshát kiengeszteljük és felkészítsük a méreganyagok kivezetésére a szervezetünkből:

  • Sok folyadék fogyasztása, alkattól függetlenül legalább 2.5 liter / nap.
  • Leginkább meleg, lédús, könnyen emészthető főtt ételt fogyasszunk, pl. leveseket és főzelékeket. Valamint kerüljük a szárító hatású ételeket, mint pl. az aszalt, puffasztott, pelyhesített, füstöl és az ehhez hasonló alapanyagokat.
  • Minden nap masszírozzuk, vagy masszíroztassuk meg a teljes testünket valamilyen értelmes, hideges sajtolt olajjal.
  • Reggel éhgyomorra és este vacsora előtt fogyasszunk el egy teás kanálnyi tikta ghritát, azaz keserű tisztított vajat. A receptet itt megtaláljátok, csak a kálmost cseréljétek fel ezerjófűre és ne az orrotokba kenjétek fel, hanem egyétek meg, amit főztök.
  • A héten 2 db alkalommal elmenni melegítő eljárásra, gőzfürdő, szauna, stb., vagy otthon két komolyabb kiáztatást megcsinálni meleg vízben.
  • Mindenféleképpen csináljunk meg egy gyulladás csökkentő kúrát!

Ezekkel a felkészítő gyakorlatokkal garantáltan hatékonyabb lesz a kúránk, és hét valljuk be egészségesebb is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük