Jön a tavasz és a böjtök ideje…

tavaszMost Ájurvédától, meg Hinduizmustól függetlenül azért elég egyértelmű az, hogy nem véletlen az, hogy minden spirituális kultúrában tavasszal és ősszel vannak a böjtök, lásd Húsvét, stb.

Sőt már szinte általános, hogy egészség központok, fitnesz és mozgás termek is szerveznek tisztító kúrákat, böjtöket, mi is meg szoktuk csinálni a Pancsakarmát együtt, az Ájurvéda Jolly Joker kúráját.

Viszont csomószor látom azt, hogy picit kevésbé átgondoltak a kúrák, és szinte semmi rákészüléssel történik meg az egész. Így gondoltam megosztanék veletek néhány Ájurvédikus tanácsot ezen a téren, mert hát csak meg van az az 5000 éves tapasztalat az Ájurvéda mögött.

Böjt alapú kúrák:

  • Az Ájurvéda szerint az 1-3 napos böjtök szépítenek, a 3 nap túli böjtök gyógyítanak.
  • Habár az Ájurvédában előszeretettel ajánlják a heti egy napos vagy nem evés vagy csak gyümölcs evést, általában a hét azon napján amikor születtünk, évente nem ajánl több hosszú böjtöt.
  • Sőt teljesen nem evős kúrát, ami tovább tart mint 3 nap, évente max. 1 alkalommal ajánl.
  • Teljesen nem evős kúrák után, a hétköznapi táplálkozásra való visszaszokáshoz, legalább a teljes kúra hosszának egy harmad ideje kell, minimum.

És persze ott vannak a tisztító kúrák is, amiből mindig vannak éppen divatban lévők is, pl. a keserű sós májtisztítás, az olajos epehajtás, stb. És most persze nem fogok igazságot tenni a kúrák között, de, amikor bármilyen jellegű, szerű, szagú tisztítást végzünk elengedhetetlen, hogy rákészüljünk a feladatra.

Én persze most „csak” az Ájurvédikus hozzáállást tudom veletek megosztani, de ha hasznosnak vélitek, akkor hajrá!

A felkészülés 1 hetes, és a fő irányvonal az, hogy a szállítást végző Vata doshát kiengeszteljük és felkészítsük a méreganyagok kivezetésére a szervezetünkből:

  • Sok folyadék fogyasztása, alkattól függetlenül legalább 2.5 liter / nap.
  • Leginkább meleg, lédús, könnyen emészthető főtt ételt fogyasszunk, pl. leveseket és főzelékeket. Valamint kerüljük a szárító hatású ételeket, mint pl. az aszalt, puffasztott, pelyhesített, füstöl és az ehhez hasonló alapanyagokat.
  • Minden nap masszírozzuk, vagy masszíroztassuk meg a teljes testünket valamilyen értelmes, hideges sajtolt olajjal.
  • Reggel éhgyomorra és este vacsora előtt fogyasszunk el egy teás kanálnyi tikta ghritát, azaz keserű tisztított vajat. A receptet itt megtaláljátok, csak a kálmost cseréljétek fel ezerjófűre és ne az orrotokba kenjétek fel, hanem egyétek meg, amit főztök.
  • A héten 2 db alkalommal elmenni melegítő eljárásra, gőzfürdő, szauna, stb., vagy otthon két komolyabb kiáztatást megcsinálni meleg vízben.
  • Mindenféleképpen csináljunk meg egy gyulladás csökkentő kúrát!

Ezekkel a felkészítő gyakorlatokkal garantáltan hatékonyabb lesz a kúránk, és hét valljuk be egészségesebb is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .