A 7 Ájurvédikus Tanácsa: Leszokás a dohányzásról…

kálmosEgy kedves családi barátnak megígértem ezt a receptet, így ez most csak egy rövid, zanzásított bejegyzés lesz. Nem írok hozzá filozófiát, meg Baktai féle dumát, csak a tiszta esszencia, és mindenki annyira betalálónak érzi majd, amennyire rá vonatkozik.

Az Ájurvéda szerint a dohányzás leginkább egy mentális szükséglet. 1 száll cigaretta elszívása után az immunrendszerünk hatékonysága 80%-kal csökken egy rövid időre. Szóval a dohányzás nem lehet fizikai szükséglet, mert a testünk tudja, hogy árt nekünk, ezért ez szellemi igényként szerepel az Ájurvédikus kezelések listáján.

Persze nekem is vannak dohányos barátaim, higgyétek el nekem ők sokkal jobban tisztában vannak a cigi káros hatásaival, mint a nem dohányzók, és ők nagy százalékban azt mondják, hogy a cigaretta 5 perc nyugalmat és békességet jelent számukra. Csajoknál persze a kávé-cigi, leülünk dumálunk feeling is bejátszik, szóval minden jel arra mutat, hogy ez leginkább egy mentális igény, a nagy többségnek.

Így az Ájurvéda célja ebben az esetben az, hogy abban segítsen, hogy a mentális kívánalmat legyünk képesek kordában tartani. Íme a recept: készítsünk ghee-t 10dkg vajból, ahogy már leírtuk egy korábbi bejegyzésben, ami az allergiáról szólt, és keserű gyógynövény helyett tegyünk bele kálmosgyökér törzset őrölve és persze a gyömbérport is, 1-1 evőkanállal. Ennek a gyógynövénynek erősen nyugtató hatása van a kívánalmak irányában. Ezt a növényt használják az Ájurvédában minden függőség kezelésére.

Ja, és persze kenegessük az orrunkat vele, belülről.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Bhakti Kutir, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

11 Responses to A 7 Ájurvédikus Tanácsa: Leszokás a dohányzásról…

 1. bee szerint:

  Szia Ádám!

  Arról van ötledet, hogy ilyen álmosgyökér törzs örleményt hol lehet beszerezni? Annyira bizarrnak hangzik, hogy ezt már ki kell próbálni. 🙂

 2. lakatoszoli szerint:

  Ez jól hangzik, ki kéne találni valamit hétfőre…

 3. enhk szerint:

  Kedves Adam,

  Csak az orrat kenegeti vele a leszokni kivano alany?

 4. Visszajelzés: Jön a tavasz és a böjtök ideje… | Bhakti Kutir

 5. Visszajelzés: A 7 Ájurvédikus Receptje: Allergia ellenszer… | Bhakti Kutir

 6. Kopacz Dóra szerint:

  Fantasztikus,
  hálás köszönet.

 7. Nati szerint:

  Kedves Ádám!
  Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan kell alkalmazni a kencét? Alkalmanként, naponta többször? Van erre valami instrukció? Köszönöm!

 8. Payritsné Török Barbara szerint:

  Szia! Milyen gyakran kell kenegetni? Ahányszor egy nap rákíván az ember a cigire!? Meddig lehet használni? Mi van ha mégis rágyújtok közben? ??

  • Goredas Goredas szerint:

   Naponta 3-4 x kell bekenni. És minimum 40 napig. 3 hónapig jobb lenne. Ha közben rágyújtasz, akkor újra indul a dohányzás mentes napok számolása! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük