A fürdőzés rejtelmei az Ájurvédában…

Bőrünknek van egy olajos és egy savas bázisú védekező rétege is, amit ha lemossunk nem véd minket a külvilág támadásai ellen. Viszont ez a réteg rendkívül gyorsan visszaépül, akár néhány óra alatt.

Pont ezért a kellemes meleg fürdő, a sok szappan, vagy habfürdő használata csak az esti fürdéskor ajánlott az Ájurvéda szerint. Ilyenkor ugyan lemossuk a védekező rétegeinket, de alvás közben, egy kis izzadás, egy kis forgolódás és dunsztolás segítségével ezek a rétegek újra kialakulnak. 

Ezért a reggeli fürdő, vagy zuhany az Ájurvédában inkább egy energetikai megtisztulás, és így az csak egy gyors hűvös vizes leöblítés.

Az ájurvédában a reggeli energetikai fürdő azért fontos, mert az alvás habár hasznos és kell, a tudatlanság kötőerejéhez tartozik. Lásd amikor az ember egy picit túl alussza magát, kb. zombi üzemmódban ébred, és kell egy pár óra mire helyére kerül az ember agya, feje, lelke, érzékelés rendszere, stb…

Szóval a reggeli fürdő semmiképpen ne legyen jó meleg és bő szappanos, mert ez azt jelenti, hogy ezek után úgy fogunk kimenni az utcára, hogy a  bőrünk védelmező rétegei nem aktívak. És ez lehet egy jó kis kihívás a sors ellen. A reggeli fürdő legyen inkább egy gyors frissítő hűvös zuhany, amitől még jól magunkhoz is térünk.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: A meleg hónapokban előfordul, hogy az ember egy nap sokszor fürdik, vagy van olyan szerencsés, hogy jó sok időt töltsön vízparton. Ilyenkor a sok fürdés szárító hatással bír a bőrünkre, így az olajos bőrápolás nagyon is ajánlott az Ájurvéda szerint. Ami meg kiváló a nap-elleni védekezésben is!

Uui: És azt tudtátok, hogy egy csomó kozmetikai dolog Indiából jön? Pl. sampon, a napolaj, a korom alapú szemkihúzás, meg egy csomó más is!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük