Ájurvédikus rálátás a krumplira…

krumpliÉvek óta szinte boszorkányüldözés folyik a krumpli ellen az ezo-bio-öko világban, és a krumpli kb. maga a sátán az étkezésben, mert hizlal, szénhidrát bomba, és kb. minden rosszat lehet róla feltételezni.

De mi tegyünk azokkal a tényekkel, hogy egy öklöm nagyságú krumpliban annyi a rost, mint 6 db aszalt szilvában, hogy annyi benne a c vitamin, mint 2 db almában és azzal, hogy kiváló B1, B6 vitamin és Kálium forrás.

Hogy ha más köretekhez vagy pl. a zabpehelyhez hasonlítjuk, akkor messzemenőleg a legjobb mutatókkal rendelkezik.

 • Kb. 200 gramm krumpliban 161, fehér rizsben 217, durum (teljes kiőrlésű) tésztában 209 és zabpehelyben pedig 364 kalória van.
 • Rost: Krumpli 3,8 g, fehér rizs 0,7 g, tészta 1,8 g, zab pehely 2,1 g.
 • Szénhidrát: Krumpli 36,59 g, fehér rizs 47,03 g, tészta 41,82 g, zabpehely 15,43 g.

Mi legyen!?

Az Ájurvéda egyszerűen áll hozzá az ilyen dilemmákhoz, mert mindig tudatosan a jót választja mindenben. A krumpli erőssége természetesen a rostban rejlik, kb. 20 % a szárazanyag tartalma a krumplinak és a maradék 80% pedig víz, szóval erre domborít az Ájurvéda is.

Amint szétnyomkodjuk a krumplit és benne a rostokat, egyből nehezebb lesz megemészteni, hiszen a rost tartalma nem fogja olyan gyorsan átmozgatni rajtunk, mint amilyen gyorsan a szervezetünk képes lenne erre. Sőt ha még ehhez hozzá dobunk a szétnyomkodott krumplihoz egy kis vajat is, meg tejet is (legalább tegyünk hozzá szerecsendiót, ami segíti a megemésztését), akkor már tényleg nehéz lesz, emésztésileg terhelő, sőt hizlaló, és ezo-bioilag felvállalhatatlan.

Szóval nem kell kidobni a krumplit a fürdő vízzel, mert sokan kárognak, csak együk egy picit természetesebb formátumban, a krumpli Dharmájának megfelelően. Süssük meg parázson, vagy sütőben, de egészben sütve! Főzzük, de egészben! Ez az Ájurvéda elképzelése krumpli ügyileg!

Én egyébként olasz nagy öreg hippiktől láttam Indiában azt, hogy vaj és olíva olaj keveréket, pici oregánóval tettek egy pakba krumplival alufóliába és durr bele a parázsba. Szóval vannak lehetőségek.

És azoknak, akiknek ez mind tökéletesen érdektelen, mert imádják a krumplit, íme egy Ír recept, ami feldobja a krumplipüré alapvetéseinket.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

One Response to Ájurvédikus rálátás a krumplira…

 1. Megyeri Kriszti szerint:

  Kedves Ádám!
  Tetszik a honlapod. Kérdésem lenne: akut lábsérüléssel vagyok itthon (bokaficam), 1 hete történt, de még csak keveset tudok járni rajta. Lassan gyógyul, de még mindig kék és elég hamar elfáradok, érzékenyebb vagyok. 1 éve volt egy súlyos agyrázkódásom. Van valami táplálkozási vagy gyógyjavaslatod? A lábam bokaszorító cipőben van, svédfűvel is borogatom. Pitta típus vagyok, megnéztem a tesztet. 🙂 Valószínűleg még legalább 1 hétig nem leszek járóképes, magamra főzök, meg amit hoznak.
  Köszönöm
  K.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük