Évek óta szinte boszorkányüldözés folyik a krumpli ellen az ezo-bio-öko-fitness világban, és így a krumpli maga lett a sátán az étkezésben, mert hizlal, szénhidrát bomba, és így minden rosszat el lehet róla mondani.
De mi tegyünk azokkal a tényekkel, hogy egy öklöm nagyságú krumpliban annyi a rost, mint 6 db aszalt szilvában, hogy annyi benne a c vitamin, mint 2 db almában és azzal, hogy kiváló B1, B6 vitamin és kálium forrás.
Hogy ha más köretekhez vagy pl. a zabpehelyhez hasonlítjuk, akkor messzemenőleg a legjobb mutatókkal rendelkezik.
- Kb. 200 gramm krumpliban 161, fehér rizsben 217, durum (teljes kiőrlésű) tésztában 209 és zabpehelyben pedig 364 kalória van.
- Rost: Krumpli 3,8 g, fehér rizs 0,7 g, tészta 1,8 g, zab pehely 2,1 g.
- Szénhidrát: Krumpli 36,59 g, fehér rizs 47,03 g, tészta 41,82 g, zabpehely 15,43 g.
Hogy is van ez? Meg akkor most mi legyen!? És szerintem ezért is releváns az Ájurvédikus hozzáállás!
Mert az Ájurvéda egyszerűen áll hozzá az ilyen dilemmákhoz, mert mindig tudatosan a jót választja mindenben és mindenből. A krumpli erőssége természetesen a rostban rejlik, ez kb. 20 %-a krumplinak, a maradék 80% pedig víz. Szóval a krumplinál a szárazanyag tartalomra domborít az Ájurvéda.
Pont ezért, amint szétnyomkodjuk a krumplit és benne a rostokat, egyből sokkal nehezebb lesz megemészteni, hiszen a rost tartalma nem fogja olyan gyorsan átmozgatni rajtunk, mint amilyen gyorsan a szervezetünk képes lenne erre a rost segítségével. Sőt ha még hozzá dobunk a szétnyomkodott krumplihoz egy kis vajat is, meg tejet is (legalább tegyünk hozzá szerecsendiót, ami segíti a megemésztését), akkor már tényleg nehéz lesz és emésztésileg terhelő, sőt hizlaló, és ez az a rész ami ezo-bio-fitnessileg teljes mértékben felvállalhatatlan.
Szóval nem kell kidobni a krumplit a fürdő vízzel, azért mert sokan kárognak, csak együk egy picit természetesebb formátumban, a krumpli dharmájának megfelelően. Süssük meg parázson, vagy sütőben, de egészben! Főzzük, de egészben! Ez az Ájurvéda elképzelése krumpli ügyileg!
Réges-régen öreg olasz hippiktől láttam Indiában azt a trükköt, hogy a krumplihoz vaj és olíva olaj keveréket tettek pici oregánóval, mindezt alufóliába és úgy ment az egész bele a parázsba. Szóval vannak lehetőségek az egészben elkészített krumpli terén is.
És azoknak, akiknek ez mind tökéletesen érdektelen, mert imádják a krumplit, és amúgy is minden formátumban fogyasztják íme egy Ír recept, ami feldobja a krumplipüréről alkotott alapvetéseinket.
Om Tat Sat
Baktai Ádám keletkutató, a védikus tudományok szakértője
Kedves Ádám!
Tetszik a honlapod. Kérdésem lenne: akut lábsérüléssel vagyok itthon (bokaficam), 1 hete történt, de még csak keveset tudok járni rajta. Lassan gyógyul, de még mindig kék és elég hamar elfáradok, érzékenyebb vagyok. 1 éve volt egy súlyos agyrázkódásom. Van valami táplálkozási vagy gyógyjavaslatod? A lábam bokaszorító cipőben van, svédfűvel is borogatom. Pitta típus vagyok, megnéztem a tesztet. 🙂 Valószínűleg még legalább 1 hétig nem leszek járóképes, magamra főzök, meg amit hoznak.
Köszönöm
K.