Ájurvéda és a pálinkafőzés, ívás, készítés, stb…

fruitsMár megszokhattátok, hogy Keddenként szoktam írni a Marssal kapcsolatos dolgokról, harcról, vegyszerekről, agresszióról, mert a Keddi napok felett uralkodó bolygó a Mars, és a Mars kötődik a fent említett témakörökhöz.

De már azt is megszokhattátok tőlem, hogy a „Bazi nagy Görög lagzi” film mintájára, én mindent Indiára vezetek vissza, pont úgy, ahogyan a filmben az öreg Görög fószer, mindent görögnek mondott.

És újfent egy már többször is említett Ájurvédikus aforizmára szeretnék emlékeztetni benneteket, miszerint minden lehet méreg, és minden lehet életet adó nektár is. Attól függően, hogy mennyit fogyasztunk valamiből, az mennyire illik az alkatunkhoz vagy éppen a betegségünkhöz, és még attól is, hogy hogyan készítjük azt el.

És ha már kis hazánkban mindenki főzhet otthon magának páleszt, akkor elárulnám a legfontosabb Ájurvédikus alapszabályokat. Először is az Ájurvédában főként kesudió pálinkát használnak, értágítóként, napi adag hajnalban 1 cl. Szóval kb. olyan vehemenciával fogyasztják a páleszt, mint a bort. (Katt ide az Ájurvédikus kisfröccs receptért…)

De az értágító, az emésztésserkentő, a gyomorfertőtlenítő és egyéb jótét hatásai az alkoholnak csak akkor lép hatásba, ha jó minőségben van előállítva az anyag.

Természetesen Ájurvédikusan is cefréből indítják el a folyamatot, de ebben a rendszerben kizárt a rohadt, a kukacos, a mindent bele hozzáállás. Az Ájurvédikus elképzelés mentén nem kerülhet bele minden a cefrealapba, se telekszomszéd, se gumicsizma, se aranyhal, semmi sem a gyümölcsön kívül.

Mert, ahogy az Ájurvédában mondják rossz alapanyagból szinte lehetetlen jót, míg jóból meg nagyon nehéz rosszat előállítani.

A másik nagyon fontos téma az érlelés. Persze sok helyen az a divat, hogy ki kell rakni a cefrét a napra, mert akkor jobban befortyan, és ütősebb lesz! De ezt nagyon nem szabad!

A cefre erjedésekor mindenféle organizmusok versengenek a cukor felzabálásáért, és amelyik nyer az fogja meghatározni, hogy milyen lesz majd a pálinka. Azok az organizmusok, akik a jó minőségű alkoholt állítják elő a cukorból 15 és 20 fok között szaporodnak a legjobban, tehát az érlelés szigorúan csak pincében történhet meg.

Magasabb hőfokon azok az organizmusok szaporodnak a legjobban, akik méreganyagokat is felszabadítanak az erjedés folyamata közben, és bizony abból lesz a fejfájós, gyomorégetős, kerítésszaggató főzet, ami persze a hányást is elősegíti.

Szerintetek hasznos volt ez? Vagy itt már túllőttem a célon.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ui: Természetesen arra oda kell figyelnünk, hogy a tömény alkohol nagy tételben azért is rossz az Ájurvéda felfogásában, mert becsapja a szervezetünket. Annyi kalória van alkoholban, mint a szénhidrátban és a fehérjében együtt! Viszont kb. nulla benne a tápérték. Szóval ezzel a sok üres kalóriával nagyon becsapjuk a szervezetünket!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

2 Responses to Ájurvéda és a pálinkafőzés, ívás, készítés, stb…

  1. Visszajelzés: Méz és tisztított vaj, vagyis gyógyító alapanyagok az Ájurvédában! | Jóga Magazin

  2. Nandika szerint:

    Nem lőtték túl ? nyugi ?? csak az egyensúly mindig ez a lényeg ???????

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük