A 7 Ájurvéda Receptje: Jön a hideg, együnk csípős levest…

Már nagyon sokszor esett arról szó, hogy az Ájurvéda szerint az lenne az ideális, ha ébredés után 1 órával ennénk először, majd 3 óránként Naplementéig. Ez nagyjából kihozza a napi 5-szöri étkezést.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy napjában 5 alkalommal gyertyafényes, 10 fogásos, 6 különféle villával elfogyasztott csoda elemózsiát kell bejuttatnunk a szervezetünkbe!

A fő étkezések mellett a 10 órai és az uzsonna lehet könnyű és egyszerű. Késő tavasztól kora őszig lehet akár, egy gyümölcs, vagy egy tartalmasabb turmix is a menü, míg késő ősztől kora tavaszig, akár egy jó leves is lehet a kaja!

A következő recept Ájurvéda szempontjából elég extrém, mert használ egy csomó olyan alapanyagot, amit csak különleges alkalmakor és csak terápiásan használnak, de a mínusz fokok, vagy kellemes meleg napok után hirtelen hideg és eső, elég különleges esemény az Ájurvédikus gyógyászatban. Sőt, az orientális medicinában ezek az alapanyagok, tényleg alap anyagok!

Ez a recept nagy tiszteletnek örvend dél-kelet Ázsiában, de én ezt a receptet is indiainak tudom be, hiszen tudjátok én olyan vagyok, mint a görög papa, a „Bazi nagy Görög Lagzi” című filmben. Csak én azt mondom, hogy minden Indiából ered, nem pedig azt, hogy minden görög.

Mellesleg a Thai emberek is azt mondják a saját gyógyászatukról, hogy Indiából ered, mert 2500 évvel ezelőtt Buddha halála után, az Ő saját orvosa, Kumára Jivaka Bhatta vándorolt át India területéről, a mostani Thai területre, és bizony ők tradicionálisan onnan eredeztetik a gyógyászatukat. Ami aztán persze átterjedt Vietnamba, Laoszba és Kambodzsába is. Nem beszélve persze Angkorról és a mostanában talált hasonló hatalmas hindu templomokról Vietnámban. 

De visszatérve magára a receptre, ez egy elég egyszerű elemózsia. Fogjunk egy kis csilit, hagymát, gyömbért és fokhagymát és olajon pirítsuk le a keveréket. Ezek mind mehetnek tetszés szerinti arányokban, amit a le píritás előtt vagy után pürésítsünk le.

A pépet tegyük el egy üvegbe, hiszen a lesütéshez használt olaj majd megóvja a megromlástól, de azért tartsuk hűvös árnyékos helyen, hanem vagyunk nagy hűtőszekrényesek. Majd amikor felszeretnénk melegedni, akkor forró vízben 1-2 teáskanálnyi pürét feloldunk és táááá dáááá kész is a leves.

Természetesen ahhoz, hogy egy rendes étkezésként is alkalmazhassuk ezt a levest, nem árt ha beleteszünk némi zöldségeket és tésztát is. Az ilyen hiper gyorsan megfövő tészták, mint a Japán hajdina tészta, vagy a kínai rizstészták kiválóak. Zöldségekből meg szinte mehet bármi, csak vágjuk apróra, mondjuk leginkább julienne-re ha ázsiai stílusú kinézetet szeretnénk. A felvágott zöldségeket tegyük bele a forró vízzel felhúzott leves alapba, és azok így meg is párolódnak, míg felforraljuk az alapunkat némi vízben.

De ha nagyon távol keletire akarjuk venni a figurát, mehet bele egy kis wakami is, vagy más egyéb hínár, ami kiváló szerves jód forrás! 

Ha picit nyugatiasan szeretjük, akkor tegyünk hozzá egy kis tejfölt és így majd nem is lesz annyira csípős.

Om Tat Sat

Baktai Ádám apuka, tanár, pap, a keleti kultúrtudományok szakértője

Ui: Egy másik zseniális ázsiai leves recept!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Bhakti Kutir, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

5 Responses to A 7 Ájurvéda Receptje: Jön a hideg, együnk csípős levest…

  1. Visszajelzés: Őszi teendők az Ájurvéda ajánlásával… | Bhakti Kutir

  2. Nora szerint:

    Most egy kicsit megint összezavarodtam. Volt, aki azt mondta, az ayurvéda kerüli a hagymát, mert “lélekűző”vagy mi…és ne együnk maradékot, vagyis hűtőben tárolt ételt…akkor ez most hogy van? Én speciel szeretem a hagymát…

    • Goredas Goredas szerint:

      hűtőre nem emlékszem, de a hagyma terápiásan alkalmazandó az ájurvédában is. lélekűzőként nem hallott még róla, de hevít és gerjeszt, talán az a baj. om tat sat baktai ádám

    • Gócza Sándor szerint:

      A hagyma. és a három órán belül el nem fogyasztott étel tamasztikus, ezért nem ajánlott!

  3. Klara szerint:

    Sztem kiraly! Negy nap alatt elmult a natham. Halasan koszonom!

Hozzászólás a(z) Ádám bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük