A 7 Ájurvéda Receptje: Jön a hideg, együnk csípős levest…

vegsoupMár nagyon sokszor esett arról szó, hogy az Ájurvéda szerint az lenne az ideális, ha ébredés után 1 órával ennénk először, majd 3 óránként Naplementéig. Ez nagyjából kihozza a napi 5-szöri étkezést.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy napjában 5 alkalommal gyertyafényes, 10 fogásos, 6 különféle villával elfogyasztott csoda elemózsiát kell bejuttatnunk a szervezetünkbe!

A fő étkezések mellett a 10 órai és az uzsonna lehet könnyű és egyszerű. Késő tavasztól kora őszig lehet akár, egy gyümölcs, vagy egy tartalmasabb turmix is a menü, míg késő ősztől kora tavaszig, akár egy jó leves is lehet a kaja!

A következő recept Ájurvéda szempontjából elég extrém, mert használ egy csomó olyan alapanyagot, amit csak különleges alkalmakkor és csak terápiásan használnak, de a mínusz fokok, vagy kellemes meleg napok után hirtelen hideg és eső, elég különleges esemény az Ájurvédikus gyógyászatban. Az orientális medicinában ezek az alapanyagok, tényleg alapok!

Ez a recept nagy tiszteletnek örvend Vietnám-ban, de én ezt a receptet is indiainak tudom be, hiszen tudjátok én olyan vagyok, mint a görög papa, a „Bazi nagy Görög Lagzi” című filmben, csak én azt mondom, hogy minden Indiából ered, nem pedig azt, hogy minden görög.

Mellesleg a Thai emberek is azt mondják a saját gyógyászatukról, hogy Indiából ered, mert 2500 évvel ezelőtt Buddha halála után, az Ő saját orvosa, Kumára Jivaka Bhatta vándorolt át India területéről, a mostani Thai területre, és bizony ők tradicionálisan onnan eredeztetik a gyógyászatukat. Ami aztán persze átterjedt Vietnamba, Laoszba, Kambodzsába, stb.

De visszatérve magára a receptre, ez egy elég egyszerű elemózsia. Fogjunk egy kis csilit, hagymát, gyömbért és fokhagymát, tetszés szerinti arányokban pürésítünk, majd pici olajon pirítsuk le.

Ezt eltehetjük egy üvegbe, a saját olaja majd megóvja a megromlástól, és amikor felszeretnénk melegedni, akkor forró vízben 1-2 teáskanálnyit feloldunk és táááá dáááá kész a leves.

Természetesen ahhoz, hogy egy jó étkezésként is alkalmazhassuk ezt a levest, nem árt ha beleteszünk némi zöldségeket és tésztát is. Az ilyen hiper gyorsan megfövő tészták, mint a Japán hajdina tészta, vagy a kínai rizstészták kiválóak. Zöldségnek meg tökéletes ha némi julienne-re felvágott ezt-azt bele rakunk a leves alapba, és azok így meg is párolódnak, míg felforraljuk az alapunkat némi vízben.

De ha nagyon távol keletire akarjuk venni a figurát, mehet bele egy kis wakami is, vagy más egyéb hínár, ami sok szerves jódot is tartalmaz! 

Ha picit nyugatiasan szeretjük, akkor tegyünk hozzá egy kis tejfölt és így majd nem is lesz annyira csípős.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Bhakti Kutir, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

5 Responses to A 7 Ájurvéda Receptje: Jön a hideg, együnk csípős levest…

 1. Visszajelzés: Őszi teendők az Ájurvéda ajánlásával… | Bhakti Kutir

 2. Nora szerint:

  Most egy kicsit megint összezavarodtam. Volt, aki azt mondta, az ayurvéda kerüli a hagymát, mert “lélekűző”vagy mi…és ne együnk maradékot, vagyis hűtőben tárolt ételt…akkor ez most hogy van? Én speciel szeretem a hagymát…

  • Goredas Goredas szerint:

   hűtőre nem emlékszem, de a hagyma terápiásan alkalmazandó az ájurvédában is. lélekűzőként nem hallott még róla, de hevít és gerjeszt, talán az a baj. om tat sat baktai ádám

  • Gócza Sándor szerint:

   A hagyma. és a három órán belül el nem fogyasztott étel tamasztikus, ezért nem ajánlott!

 3. Klara szerint:

  Sztem kiraly! Negy nap alatt elmult a natham. Halasan koszonom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük