Ájurvéda és a pálinkafőzés, ívás, készítés, stb…

fruitsMár megszokhattátok, hogy Keddenként szoktam írni a Marssal kapcsolatos dolgokról, harcról, vegyszerekről, agresszióról, mert a Keddi napok fellett uralkodó bolygó a Mars, és a Mars kötődik a fent említett témakörökhöz.

De már azt is megszokhattátok tőlem, hogy a „Bazi nagy Görög lagzi” film mintájára, én mindent Indiára vezetek vissza, pont úgy, ahogyan a filmben az öreg Görög fószer, mindent görögnek mondott.

És újfent egy már többször is említett Ájurvédikus aforizmára szeretnék emlékeztetni benneteket, miszerint minden lehet méreg, és minden lehet életet adó nektár is. Attól függően, hogy mennyit fogyasztunk valamiből, az mennyire illik az alkatunkhoz vagy éppen a betegségünkhöz, és még attól is, hogy hogyan készítjük azt el.

És ha már kis hazánkban mindenki főzhet otthon magának páleszt, akkor elárulnám a legfontosabb Ájurvédikus alapszabályokat. Először is az Ájurvédában főként kesudió pálinkát használnak, értágítóként, napi adag hajnalban 1 cl. Szóval kb. olyan vehemenciával fogyasztják a páleszt, mint a bort. (Katt ide az Ájurvédikus kisfröccs receptért…)

De az értágító, az emésztésserkentő, a gyomorfertőtlenítő és egyéb jótét hatásai az alkoholnak csak akkor lép hatásba, ha jó minőségben van előállítva az anyag.

Természetesen Ájurvédikusan is cefréből indítják el a folyamatot, de ebben a rendszerben kizárt a rohadt, a kukacos, a mindent bele hozzáállás. Az Ájurvédikus elképzelés mentén nem kerülhet bele minden a cefrealapba, se telekszomszéd, se gumicsizma, se aranyhal, semmi sem a gyümölcsön kívül.

Mert, ahogy az Ájurvédában mondják rossz alapanyagból szinte lehetetlen jót, míg jóból meg nagyon nehéz rosszat előállítani.

A másik nagyon fontos téma az érlelés. Persze sok helyen az a divat, hogy ki kell rakni a cefrét a napra, mert akkor jobban befortyan, és ütősebb lesz! De ezt nagyon nem!

A cefre erjedésekor mindenféle organizmusok versengenek a cukor felzabálásáért, és amelyik nyer az fogja meghatározni, hogy milyen lesz majd a pálinka. Azok az organizmusok, akik a jó minőségű alkoholt állítják elő a cukorból 15 és 20 fok között szaporodnak a legjobban, tehát az érlelés szigorúan csak pincében történhet meg.

Magasabb hőfokon azok az organizmusok szaporodnak a legjobban, akik méreganyagokat is felszabadítanak az erjedés folyamata közben, és bizony abból lesz a fejfájós, gyomorégetős, kerítésszaggató főzet, ami persze a hányást is elősegíti.

Szerintetek hasznos volt ez?

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Ájurvéda és a pálinkafőzés, ívás, készítés, stb… bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Méz és tisztított vaj, vagyis gyógyító alapanyagok az Ájurvédában! | Jóga Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..