Maha Sivaratri…

oceanofpoisonSivaratri azaz Siva éjszakája, az év egyik legnagyobb Hindu ünnepe.

Természetesen itt is több verziója létezik a történetnek. De a mi kis Bhakti kultúránkhoz közel álló, jóságos Puránákban (szent írásokban), a történet így szól:

Az Istenek és a démonok kiköpülték a tejóceánt és a köpülés közben feltörő mérgek az egész univerzumot a megsemmisüléssel fenyegették. Siva megitta a mérget, így a világ megmenekült.

A mérgektől Siva torka kék színűvé vált, ezért is hívják Sivát Nilakanthának, azaz kék nyakúnak. A kezéből lecsöpögő méregből a kígyók és az egyéb csúszó-mászók is fogyasztottak, azóta bírnak ők is méreggel. 

Innen ered az a szokás is, hogy a Siva hívők marihuánát is fogyasztanak, szimbólumként, mint ahogyan Siva is elfogyasztotta a tejóceánból feltörő mérget. Vagy legalábbis ezen az éjszakán fogyasztanak némi Thandai-t, egy tejes, mandulás és kannabiszos italt.

Tehát ezután az esemény után ünneplik meg a Siva Ratri éjszakát, minden évben. Egyébként a bangkoki reptére az egyik szoborcsoport pont ezt a részét mutatja be a Védáknak, mármint a tej óceán kiköpülését.

A szenvedély kötőerejéhez kapcsolódó írások azt mondják, hogy Siva kedvese megkérdezte Sivát, hogy mely napok és mely rituálék az ő kedvencei. Siva azt válaszolta, hogy az újhold előtti napok, és az amikor hívei egész éjszaka fent maradnak, böjtölnek és bengáliai birs leveleket ajánlanak fel. Ez a nap technikailag minden holdtöltekor megvalósulhat, de mégis a Mágha havi újhold előtti nap a legkedvesebb Sivának, az egész év folyamán.

A tudatlansághoz kapcsolódó Puránák pedig úgy írják le a Sivaratri történetét, hogy Siva a világ megmentéséért cserébe azt kérte, hogy ez emberek ezen a napon Őt imádják, hálájuk jeléül.

Szóval ti döntsétek el, hogy melyik történet áll a legközelebb a lelkecskéitekhez.

Sőt ha már történeteknél tartunk, akkor leírnék nektek még egyet, ami nagyon jól szemlélteti, hogy milyen lehetőségeink vannak ezen a fontos estén.

A nagy szent Ashtavakra, felkeresett egy jámbor és spirituális királyt, Chitrabhanu-t, és kifaggatta arról, hogy hogyan lehet, hogy minden klappol az ő birodalmában.

Chitrabhanu elmesélte, hogy előző életében Varanaszi környékén élt, mint vadász. Egy Sivaratri napon megpróbált becserkészni egy egészen káprázatos szarvast.

Egész nap követte, étlen és szomjan, de este, amikor meglátta, hogy a szarvast egy őz és 2 gida várja egy tisztás szélén, képtelen volt a szarvas leölésére.

Aztán hirtelen elkezdett ömleni az eső, és, hogy ne a vizes talajon kelljen meghúzni magát, felkapaszkodott egy fára.

Történetesen ez egy bengáliai birs fa volt, ami Siva legkedvesebb növénye. Sőt mivel ez egy bengáliai birs volt, a tövénél egy pici kis szentélyben ott volt egy Siva lingam, egy Siva kő.

A vadász éjszaka nem tudott aludni, így unalmában faleveleket tépkedett le az ágakról és ujjai között pödörgetve ledobálta őket a fáról.

Hajnalban személyesen Siva jelent meg előtte, és azt mondta, hogy mivel egész nap böjtölt, egész éjszaka fent volt, és egész éjszaka felajánlásokat tett a vadász, így megáldja, hogy következő életében hatalmas királyként születhessen újra.

És kb. ezek a legfontosabb fogadalmai a Sivaratrinak, böjt, alvás böjt és felajánlások.

Itt megtaláljátok a Védák legismertebb mantráját a Maha Mritundzsáj mantrát, ami Sivához szól, valamint egy másik mantrát is, amit kifejezetten Sivaratrikor szoktak felajánlani, ez a mantra egy kicsit hosszabb.

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Sőt mivel egyre több ismerősöm is jelezte, hogy van otthon Siva lingamja, Siva köve, azt tudnotok kell, hogy Siva Ratri estéjén Siva, személyesen is beleköltözik a föld összes Siva lingamjába!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

3 Responses to Maha Sivaratri…

  1. Visszajelzés: 2018, Február hónap esemény naptára… | Jóga Magazin

  2. Visszajelzés: 2022 Március hónapjának legfontosabb spirituális és asztrológiai napjai… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Siva Ratri, azaz Siva éjszakája: az év egyik legkülönlegesebb estéje a spiritualitás és miszticizmus szempontjából… és idén nagyon különleges lesz… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük