Maha Sivaratri…

oceanofpoisonSivaratri azaz Siva éjszakája, az év egyik legnagyobb Hindu ünnepe.

Természetesen itt is több verziója létezik a történetnek. De a mi kis Bhakti kultúránkhoz közel álló, jóságos Puránákban (szent írásokban), a történet így szól:

Az Istenek és a démonok kiköpülték a tejóceánt és a köpülés közben feltörő mérgek az egész univerzumot a megsemmisüléssel fenyegették. Siva megitta a mérget, így a világ megmenekült.

A mérgektől Siva torka kék színűvé vált, ezért is hívják Sivát Nilakanthának, azaz kék nyakúnak. A kezéből lecsöpögő méregből a kígyók és az egyéb csúszó-mászók is fogyasztottak, azóta bírnak ők is méreggel. 

Innen ered az a szokás is, hogy a Siva hívők marihuánát is fogyasztanak, szimbólumként, mint ahogyan Siva is elfogyasztotta a tejóceánból feltörő mérget. Vagy legalábbis ezen az éjszakán fogyasztanak némi Thandai-t, egy tejes, mandulás és kannabiszos italt.

Tehát ezután az esemény után ünneplik meg a Siva Ratri éjszakát, minden évben. Egyébként a bangkoki reptére az egyik szoborcsoport pont ezt a részét mutatja be a Védáknak, mármint a tej óceán kiköpülését.

A szenvedély kötőerejéhez kapcsolódó írások azt mondják, hogy Siva kedvese megkérdezte Sivát, hogy mely napok és mely rituálék az ő kedvencei. Siva azt válaszolta, hogy az újhold előtti napok, és az amikor hívei egész éjszaka fent maradnak, böjtölnek és bengáliai birs leveleket ajánlanak fel. Ez a nap technikailag minden holdtöltekor megvalósulhat, de mégis a Mágha havi újhold előtti nap a legkedvesebb Sivának, az egész év folyamán.

A tudatlansághoz kapcsolódó Puránák pedig úgy írják le a Sivaratri történetét, hogy Siva a világ megmentéséért cserébe azt kérte, hogy ez emberek ezen a napon Őt imádják, hálájuk jeléül.

Szóval ti döntsétek el, hogy melyik történet áll a legközelebb a lelkecskéitekhez.

Sőt ha már történeteknél tartunk, akkor leírnék nektek még egyet, ami nagyon jól szemlélteti, hogy milyen lehetőségeink vannak ezen a fontos estén.

A nagy szent Ashtavakra, felkeresett egy jámbor és spirituális királyt, Chitrabhanu-t, és kifaggatta arról, hogy hogyan lehet, hogy minden klappol az ő birodalmában.

Chitrabhanu elmesélte, hogy előző életében Varanaszi környékén élt, mint vadász. Egy Sivaratri napon megpróbált becserkészni egy egészen káprázatos szarvast.

Egész nap követte, étlen és szomjan, de este, amikor meglátta, hogy a szarvast egy őz és 2 gida várja egy tisztás szélén, képtelen volt a szarvas leölésére.

Aztán hirtelen elkezdett ömleni az eső, és, hogy ne a vizes talajon kelljen meghúzni magát, felkapaszkodott egy fára.

Történetesen ez egy bengáliai birs fa volt, ami Siva legkedvesebb növénye. Sőt mivel ez egy bengáliai birs volt, a tövénél egy pici kis szentélyben ott volt egy Siva lingam, egy Siva kő.

A vadász éjszaka nem tudott aludni, így unalmában faleveleket tépkedett le az ágakról és ujjai között pödörgetve ledobálta őket a fáról.

Hajnalban személyesen Siva jelent meg előtte, és azt mondta, hogy mivel egész nap böjtölt, egész éjszaka fent volt, és egész éjszaka felajánlásokat tett a vadász, így megáldja, hogy következő életében hatalmas királyként születhessen újra.

És kb. ezek a legfontosabb fogadalmai a Sivaratrinak, böjt, alvás böjt és felajánlások.

Itt megtaláljátok a Védák legismertebb mantráját a Maha Mritundzsáj mantrát, ami Sivához szól, valamint egy másik mantrát is, amit kifejezetten Sivaratrikor szoktak felajánlani, ez a mantra egy kicsit hosszabb.

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Sőt mivel egyre több ismerősöm is jelezte, hogy van otthon Siva lingamja, Siva köve, azt tudnotok kell, hogy Siva Ratri estéjén Siva, személyesen is beleköltözik a föld összes Siva lingamjába!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

3 Responses to Maha Sivaratri…

  1. Visszajelzés: 2018, Február hónap esemény naptára… | Jóga Magazin

  2. Visszajelzés: 2022 Március hónapjának legfontosabb spirituális és asztrológiai napjai… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Siva Ratri, azaz Siva éjszakája: az év egyik legkülönlegesebb estéje a spiritualitás és miszticizmus szempontjából… és idén nagyon különleges lesz… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük