A Kutir Heti Ájurvéda Receptje: Triphalaghrita, csodaszer a szemnek…

Az emberi gyarlóság: 5000 méter felett, lábakkal a felhőkbe érve gondoltam ki a: Ne légy hülye, tudj élni! programot. Aztán egy picit oxigén dúsabb közegben rájöttem, hogy a „ne légy hülye” rész már foglalt. Mellesleg az arcát kezébe temető rosszul levő sherpa a másik irányból, a könnyebb oldalról jött át a hágón…

Az emberi gyarlóság: 5000 méter felett, lábakkal a felhőkbe érve gondoltam ki a: Ne légy hülye, tudj élni! programot. Aztán egy picit oxigén dúsabb közegben rájöttem, hogy a „ne légy hülye” rész már foglalt. Mellesleg az arcát kezébe temető rosszul levő sherpa a másik irányból, a könnyebb oldalról jött át a hágón…

Ezennel meghirdetem a „TUDJ ÉLNI” programot, ami arról fog szólni, hogy mennyire egyszerű és könnyű az Ájurvéda segítségével egészségesen élni. Ennek a programnak a keretén belül lesz egy új rovat is, az „Abu Patikája”, ahol a különféle ázsiai népi gyógyászatban használt receptek gyűjteményéből fogunk szemezgetni.

Olyan régóta, és olyan sok helyről volt szerencsém tanulni, legyen az Hatha Jóga Terápia Adhisekharától vagy Professzor Dásztól, Ájurvéda és/vagy Tantrikus gyógyászat Dr. Sharmától, Dr. Kotechától, Bimala Krishna vagy Arjuna Mahaszáioktól, tibeti gyógyászatot Dr. Karma Dhorje Yeshétől, Professzor Lee-től Taoista Jógát, Alex Aguet-től mongol kezelési rendszereket, hogy néha már én is gyakran keverem a rengeteg információt a fejemben.

(Bocs a kihagyott mesterekhez és tanárokhoz, de néha olyan jó nyilvánosan is megadni a tiszteletet azoknak, akik megérdemlik, és most hirtelenjében ő rájuk tudtam visszaemlékezni.)

Hogy ez az immár több mint 2 évtizedes kutató munka és tanulás ne vesszék kárba, gondoltam beindítom az Abu Patikáját. Eredetileg Apuci Patikájaként gondoltam üzemeltetni a fent említett gyűjteményt, de az elég áthallásos, (nekem is 2 év, 4 hónap letöltendő jutott azonnal eszembe) mint rovat cím, szóval apuci helyett az arab apa szót, azaz abu-t fogom használni.

Amúgy is eredetileg a ne-légy-hülye-tudj-élni programot szerettem volna beindítani, de „sajnos” Baráth Barna barátom már beindította a „Ne légy hülye” elnevezésű web oldalt, így én maradok a „tudj élni”-nél. (Az oldal a természetvédelemről szól, és jó, csak ajánlani tudom!)

Szóval az új rovat mottója az egyszerűségre lesz fókuszálva, mert a legtöbben azzal szokták letudni az egészséges életmódot, hogy vagy nincs ideje rá, vagy nem ért hozzá. De az Ájurvéda egy szempontból olyannyira egyszerű, hogy meg fogjátok látni, nem olyan bonyolult karban tartani vele magunkat.

Az egyik leghatékonyabb Ájurvédikus szem-készítmény a triphalaghrita, azaz a triphalás ghí.

Egy kedves török baráti családon keresztül volt szerencsém kezelni egy kislányt, akinek egy igen különleges szemproblémája volt. Rövidre vágva a sztorit, a kismacit csak tünetileg és csak Németországban merték kezelni, ami végett a család egész vagyona és egzisztenciája is ráment az utazgatásra valamint a kezelésekre.

1 hét triphalaghrita szedés után a rendszeresen jelentkező tünetek elmaradtak, egy hosszabb kúra után a probléma teljesen megoldódott.

A triphalaghritának mindössze két trükkje van. 4-5-ször annyi ghíben kell elkészíteni a keveréket, mint amennyi triphalát használunk, és a készítményt reggel és este kell szedni üres gyomorra, de tejjel.

Elkészítési módja, itt olvasható!

Triphala itt rendelhető!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Készítmények, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to A Kutir Heti Ájurvéda Receptje: Triphalaghrita, csodaszer a szemnek…

 1. Bogie szerint:

  Koszi az aranyos cikket! lenne egy kerdesem az utolso mondat kapcsan: “de tejjel” – mit lehet tenni a lactose intolerans emberkekkel??

  Namaste

  Bogi

 2. László szerint:

  Részletesebb leírást és magát a receptet hol találhatnám meg?

 3. Visszajelzés: Jóga és Ájurvéda Oktatás Otthoni Használatra: A Bhakti Kutir: „Gondolkodj Ájurvédikusan!” program új egészség megőrző projektuma, igen nem fogok work shopokat tartani, mert annál még a projektum is jobban hangzik… | Bhakti Kutir

 4. Visszajelzés: A Kutir heti Ájurvéda Receptje: Még mindig szem szer | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük