A 7 Ájurvédikus Receptje: Tavaszi Tisztító Kúrák, avagy enni vagy nem enni?

cherryFolytatván az Ájurvédikus tanácsokat tavaszra, szeretnék megosztani veletek néhány dolgot a méregtelenítésről és a tisztítókúrákról.

Klasszikusan az ájurvédában nincs fogyókúra, de van méregtelenítés. Valamint a Védák szerint méregtelenítésre a legjobb időszak a tavasz és az ősz.

Az Ájurvédáról legfőbbként azt kell tudni, hogy inkább lágyabb módszerekkel operál, és azt, hogy hihetetlenül működik. Hiszen, ami nem működik képtelenség, hogy fennmaradjon évezredeken át. De a tavaszi és őszi böjtről pl. nem csak az Ájurvéda beszél, hanem más spirituális kultúrák is, gondoljunk csak a Húsvéti böjtre a mi kultúrköreinkben.

Hogy minél gyorsabban letudjuk az egyik legáltalánosabb félreértést, a nem evés nem jó méregtelenítés. Az Ájurvédában, mint sokan tudjátok 3 fő alkat van, ebből az egyiknek egyáltalán nem ajánlják a teljes böjtöt (Vaták), egy másikat pedig óvatosságra intenek a nem evéssel kapcsolatosan, mert náluk elő fordul, hogy agresszívek és elviselhetetlenekké válnak (Pitták), és így több pszichés kárt tesznek magukban mentálisan a teljes böjttel, mint jót fizikailag. A teljes nem evés csak a Kapha alkatúaknak jó.

Ha valaki mégis ragaszkodik a teljes böjthöz az Ájurvéda, maximum egyszer egy évben ajánlja.

A nem evés általában a mérlegen jól néz ki, mert az izmainkból sokkal hamarabb fogyunk le, mint a feleslegből és az izom lényegesen nehezebb szövet, mint a zsír. Viszont az anyagcserénket teljesen szét tudja zilálni a nem-evős fogyózás.

Az Ájurvéda szerint az ideális az lenne, ha ébredés után 1 órával, majd 3 óránként naplementéig ennénk. A ritkán evéssel az a gond, hogy a szervezetünk minden étkezéskor legelőször majd zsírt építi be, hiszen megszokja azt, hogy ritkán kap táplálékot és elkezd raktározni. Az intermittent fasting is úgy működik, hogy abban a 8-10 órában, amikor lehet enni, akkor sokszor keveset esznek is! 

A sűrűn evés nagy előnye az, hogy a szervezetünk az értékes vitaminokat és nyomelemeket építi be először és nem raktároz, mert nincs a szervezetünknek erre szüksége. Nem beszélve arról, hogy étvágy kontrollra is kiváló a sokszor kevés evés, mert stabilan tartja a vércukor szintünket, és akkor nincsenek ezek a “hú de farkas éhes lettem” feelingek, a vércukor leeséstől.

Tehát az első az, hogy rendszeresen együnk, második a megfelelő folyadék bevitel.

A felnőtt emberi szervezet napi 2.3 liter folyadékot veszít, izzadás, ürítés miegymás formájában. Tehát a minimum napi bevitel legalább ennyi folyadék. Ha nem kapunk ennek megfelelő mennyiségű folyadékot a szervezetünk elkezd tárolni a kötőszövetek segítségével, hogy legyen honnan üríteni a napi mennyiséget, és szervezetünk meglepő mennyiségű vizet tud raktározni.

A kötőszövetek 4-5 liter vizet is vissza tudnak tartani a szervezetünkben.

Ha az ember rendszeresen eszik és megfelelő mennyiségű folyadékot fogyaszt és mozog is egy keveset, az magában beállítja az ideális testsúlyt.

Az ájurvéda nem hisz semmiféle extrém irányzatban, kiegyensúlyozott és természetes módszereken keresztül fog hozzá szervezetünk harmóniájának visszaállításához. Az ájurvéda szerint a drasztikus és gyorsan előállított egyensúly törékeny, és rendkívül gyorsan meg is tud borulni. A lassan, következetesen és természetes módszerekkel előállított harmónia viszont maradandó. Ezt ajánlja az ájurvéda.

Természetesen tavasszal érdemes mindenkinek egy kis tisztítást csinálni, de mindenkinek alkatának megfelelően, és figyelembe véve a természet adta irányokat. Például ezért szoktuk mi szinte minden évben Májusra tenni a Pancsakarma tisztításunkat, mert nálunk Magyarországon akkortól számíthatunk tartós melegre.

Télen leginkább tartósított, nem friss és úgynevezett nem élő táplálékhoz jutunk és a hideg idő végett általában kevesen folyadékot viszünk be. Amikor tavasszal eljön a friss zöldek ideje, már az is egy jó tisztító, ha sok friss zöldet eszünk és több folyadékot iszunk.

De természetesen ilyenkor is figyelembe kell venni az ájurvédikus alkatunkat. (Itt kitudsz tölteni egy kérdőívet, ami megmondja, hogy milyen alkatú vagy!)

Például nyersen a zöldségek 90, míg a gyümölcsök bő 50 %-a negatív kalóriás, ami azt jelenti, hogy több kalóriát égett el a szervezetünk az emésztéskor, mint amennyi benne van eredetileg a zöldségben/gyümölcsben.  Ezért csak nyerset enni a vékony levegős alkatú vatáknak kifejezetten veszélyes, de Pittáknak és jól emésztő Kapháknak kifejezetten ajánlott.

A kapháknak arra kell vigyázniuk, hogy ők jobban hajlamosak az alul működésekre, pl. a pajzsmirigy alul működésre, ami viszont a fenti zöldség/gyümölcs kúránál bonyolíthatja a helyzetet. A klorofill lassítja a pajzsmirigyműködést, és a zöldségek minél zöldebbek és vaskosabb levelűek, annál több bennük a klorofill. Tehát míg a nyers saláták fogyasztása nagyon jó diéta lehet, persze nem télen, amikor a szervezetünknek szüksége van a meleg ételre, addig bizonyos esetekben a vatáknál és a kapháknál nem biztos, hogy jó.

Szóval ha tavasszal komolyabb kúrákra szánjuk el magunkat, kérdezünk ki egy jártas embert. Viszont ha „megelégszünk” az ájurvéda által leginkább javasolt egyszerű és hosszú távú módszerekkel, akkor hajrá vágjunk bele a fent említett egyszerű módszerekbe.

Ebben az esetben viszont akkor még mondanék még ezt-azt. A rendszeres evést, a sok folyadék bevitelt ilyenkor még tavasszal, ha egy kis keserű gyógynövény éhgyomorra való fogyasztásával, itt az Ájurvéda fő ajánlása a Neem, és ha ezt az emésztésünk ici-pici serkentésével kiegészítjük, akkor már meg is van a saját házi kis Ájurvéda kúránk.

Az emésztésről bővebben majd a jövő heti írásban lesz szó, de, hogy addig is tudjunk kezdeni valamit magunkkal, az Ájurvéda ajánlása az emésztés serkentésére a Trikatu.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Idén a teljes Pancsakarma kúrával nem tudom, hogy mikor kezdünk! A koronavírusos helyzet után!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Készítmények, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to A 7 Ájurvédikus Receptje: Tavaszi Tisztító Kúrák, avagy enni vagy nem enni?

 1. Cenova Nati szerint:

  Szia Ádám!
  Tanácsodat szeretném kérni, hogy mit ajánlasz a teljes szellemi,mentális kifáradás kezelésére(több hónapja tartó vizsgafelkészülés eredményeként- és még nincs vége- egy 30-as pitta típ.srácnak)?
  Köszönettel: Nati

  • baktai ádám szerint:

   Természetesen a brahmi a legjobb minden idegi, agyi regenerálásra, de van egy brahmi alfaj, nyugaton gotu kola néven ismerik, ilyenkor talán az lenne a legjobb, az egy picit nyugtató is. Azért természetesen a mozgás is kötekező a pitta lakatúaknak, mert ők azzal vezetik le leginkább a stresszt. 5 km séta pl. annyi szerotonint választ ki, hogy ha azt a mennyiséget tabletta formában be vennénk, az már nagyon kárso adag boldogság hormon lenne.
   Om Tat Sat

 2. Cenova Nati szerint:

  Köszönöm a választ, remélem Vancouverben is van olyan üztlet, ahol ez a gotu kola beszerezhehető.Sajnos az órára ma nem tudok elmenni.
  Minden jót: Nati

 3. Visszajelzés: Jóga és Ájurvéda Oktatás Otthoni Használatra: A Bhakti Kutir: „Gondolkodj Ájurvédikusan!” program új egészség megőrző projektuma, igen nem fogok work shopokat tartani, mert annál még a projektum is jobban hangzik… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük