Istennő imádat a Védikus Indiában…

2275206002_e4e8f9e2f9Krisna azt mondja a Bhagavad Gitában, hogy az intelligencia, a szerencse, a türelem, a szépség, a tökéletese beszéd és a hírnév, mind női képesség, női minőség.

Ezért is van az, hogy a Védikus kultúrában a fent említett területeket Istennők uralják, és így a női minőség isteni tisztelete az indiai kultúra gerince.

Ez a mai napig érzékelhető Indiában, ahol pl. az iskolás gyerekek vizsgák és felmérések előtt felajánlásokat tesznek Szaraszvati Dévinek, a Tudás Istennőjének, sőt evégett az iskola cuccaikat is rendkívül tisztelettel kezelik, ott nem is látsz összefirkált tankönyveket, vagy földre dobott iskolatáskát.

Természetesen minden évben több időszaka és főbb ünnepei is vannak az Istennő imádatnak, de Védikusan az Istennő imádat fő ideje ősszel szokott dübörögni. Íme az idei táncrend:

Szeptember 26: Navaratri, az Istennő imádat 9 éjjele. Közben Durgá Puja is lesz Október 2-án, ami a legnagyobb ünnepség Bengálban, ahol felnőttem. 

Indiában az Istennő imádat egyik legfontosabb ünnepe ez a kilenc nap, és az összes főbb Istennőt megtisztelik ebben a 9 napban.

Az első 3 napban Szaraszvatit, Brahmá feleségét, a Tudás Istennőjét imádják, az azt követő 3 napban Laksmit, Visnu feleségét, a Szerencse Istennőjét tisztelik, majd az utolsó 3 napban pedig Durgát, Siva feleségét engesztelik ki szertartásokkal. Ezeken a napokon az is szokás Indiában, hogy a hölgyek mind a 9 napon, új ruhát kapnak párjaiktól.

Itt megtaláljátok szerény személyem legkedvesebb Szaraszvati mantráját!

Itt pedig egy hosszabb mantrát Párvati/Durgához!

Október 9: Laksmi Puja, a Szerencse Istennőjének napja.

Laksmi a Szerencse Istennője és Visnu vagy Krisna kedvese. Viszont Laksmi nemcsak a pénz és vagyon területeit képviseli, hiszen Astha Laksmiként is imádják őt, vagyis a “8 formájú Istennőként” is.

Laksmi 8 formája:

Gazdagság, Földanyaság, Tudás, Szeretet, Hírnév, Békesség, Elégedettség és Erő.

Október 25: Káli Puja és Diwali az év legnagyobb ünnepe Indiában.

Nálunk az északi féltekén mindig az Október végi November eleji Újhold szokott lenni a legsötétebb, így ilyenkor szokták Káli Istennőt, a Fekete Istennőt imádni. A balkezes tantrikus folyamatokban nyilván ez a fő spirituális nap az egész évet nézve, de nem feltétlen csak a kecskeáldozás a jó hozzáállás erre a napra. Sokak ezen a napon végzik el azt a megbocsájtásos meditációt, amivel el tudjuk engedni sérelmeinket. Katt ide a meditáció leírásáért!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

One Response to Istennő imádat a Védikus Indiában…

  1. Visszajelzés: Október hónap főbb spirituális napjai és momentumai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük