Navaratri és Durgá Puja- a hölgyek ünnepe…

durgasilEz a téma már egy jó pár éve meg lett vitatva a jógás hölgyekkel és ők nagyon komolyan értékelték ezt az információt, így arra gondoltam, hogy megosztom a nagyközönséggel is.

Minden évben megtartanak egy 9 napos ünnepet Indiában, amikor is Siva kedvesének a 9 különféle formáját tisztelik meg az emberek, mindenféle szép és jó felajánlásokkal. Bengálban ahol laktam, én azt mondanám, hogy ez az év legnagyobb ünnepség sorozata.  És, hogy mennyire ökumenikus az indiai kultúra, attól függetlenül, hogy ez az ünnep még névben is Durga Dévi ünnepe, Siva feleségéé, van olyan verzió is, amikor az összes főbb Istennőt imádják ebben a 9 napban.

Az első 3 napban Szaraszvatit, a Tudás Istennőjét imádják, aki Brahma felesége, a teremtés Istenének párja.  Az azt követő 3 napban Laksmit, Visnu feleségét, a Szerencse Istennőjét, és az utolsó 3 napban pedig Durgát, Siva feleségét tisztelik meg a szertartásokkal.

Viszont ilyenkor “nemcsak” Istennő imádat zajlik Indiában, hanem a hölgyek Istennő mivoltának tisztelet is. Így pl. a csoda infó, amire a hölgyek annyira rámozdultak az, hogy ebben a 9 napban az Istennőket mindennap más színű ruhába öltöztetik, és a tradíciókat őrző Hindu családokban a férjek is mindennap megajándékozzák feleségeiket a megfelelő színű ruhákkal. Az az információ köztudott, hogy Indiában a férjek Dévinek, Istennőnek szólítják párjaikat, míg a feleségek Prabhunak, Mesternek hívják férjeiket.

A felvezetés után rátérhetünk a lényegre. A színek listája, 2 féle képen is mehet, ha a kedves olvasó hölgyek bírnak olyan férjemberrel, akik komolyan veszik a ruhavásárlást.

Egy verzió az, hogy a hét napjai szerint változnak a színek, tehát Hétfőn világos, krémes, fehéres színek a mérvadóak. Kedden vörös. Szerdán zöld. Csütörtökön sárga. Pénteken rózsaszín. Szombaton sötét kék, lila, vagy fekete. Vasárnap narancs. Majd újra ismétlődik az első 2 nap.

A másik opció, ha nap felett uralkodó Istennő színeit részesítjük előnyben: 

 • durgaElső nap: Sárga.
 • Második nap: Zöld.
 • Harmadik nap: Szürke.
 • Negyedik nap: Narancs.
 • Ötödik nap: Fehér.
 • Hatodik nap: Vörös.
 • Hetedik nap: Kék.
 • Nyolcadik nap: Rózsaszín.
 • Kilencedik nap: Lila.

A kedves uraknak csak annyit üzennék, hogy látjátok milyen vidám és nagylelkű a Védikus Kultúra, egy kilenc napos ünnepen is van arra lehetőség, hogy csak 7 ruhát kell venni az asszonynak, mert a hét napjai ismétlődnek. Vagy azokból a színekből vehetünk 2 részes rucikat is.

De egyébként ezen a 9 napon, vehetünk színben megegyező, vagy a hét napjaihoz passzoló drága köveket is az Istennőnknek. Itt megtaláljátok a 7 napjaihoz passzoló drága kövek listáját!

De ha nagyon romik vagyunk, akkor vehetünk a kedvesünknek egy Navaratnát is, egy ékszert, amiben mind a 9 bolygó köve megtalálható, vagy egy navaratna láncot, és még fel is tölthetjük ezeket a kristályokat mantrákkal a napok folyamán. Így még védelemmel is ellátjuk a kedvesünket!

Szóval ilyen jóságok is vannak a Védikus kultúrában! Ezt nektek, szeretettel!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Amennyiben szeretnénk egy kicsit több infót és komolyabb hangvételű infót a Navaratri Istennőiről, és egy-két hasznos kis rítust is megtudni, katt ide

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

10 Responses to Navaratri és Durgá Puja- a hölgyek ünnepe…

 1. Visszajelzés: Durga Puja, az Istennő Imádat fő Ünnepe | Bhakti Kutir

 2. Visszajelzés: Jagaddhatri Puja, a női jóság ébresztője, és Bhisma Panchakam, a harcosok böjtje | Bhakti Kutir

 3. Visszajelzés: Október hónap eseménynaplója… | Bhakti Kutir

 4. Visszajelzés: Istennő imádat a Védikus Indiában… | Bhakti Kutir

 5. Visszajelzés: Istennő imádat a Védikus Indiában… | Jóga Magazin

 6. Visszajelzés: Október hónap főbb spirituális napjai és momentumai… | Bhakti Kutir

 7. Visszajelzés: Október hónap főbb spirituális napjai és momentumai… – Jóga Magazin

 8. Visszajelzés: Bhakti Kutir

 9. Visszajelzés: Fontos asztrológiai és spirituális napok Teliholdtól-Újholdig: 2022. Szeptember 10-25… | Bhakti Kutir

 10. Visszajelzés: Fontos asztrológiai napok Újholdtól Teliholdig: 2022. Szeptember 26-Október 9… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük