Laksmi Puja: A pénz érték, spirituálisan is…

laksmihatiMár sokszor kérdezték tőlem, hogy hogy is van ez a Laksmi Puja dolog? Miért kellene imádnunk a Szerencse Istennőjét, ha a spiritualisták fő célja, hogy felül emelkedjenek a világi dolgokon?

Íme az én tanulmányaim ebben a témában:

A Védikus kultúrában a spiritualitás a mindennapok része, és mivel a Hinduk nagy része személyes Istenképben hisz, a lelkiség nem csak a mindennapok része, de az élet legapróbb mozzanatait is átitatja.

Talán az egyik legszembetűnőbb példa erre, amit elég sokat is szoktam emlegetni, hogy Indiában nem látsz olyat, hogy a gyerekek a földre dobnák az iskolatáskájukat, vagy összefirkálnák a tankönyveik szélét. Hiszen a tankönyvek és az összes iskolai kellék a Tudás Istennőjének, Szaraszvati Dévinek a megnyilvánulása, ezért azokat mindig tisztelettel kezelik.   

Így azáltal, hogy a Védikus világkép szerves része a személyesség, és a spirituális megszemélyesítése, a hétköznapokban az emberek lényegesen tudatosabban és nagyobb tiszteletnyilvánítással élik az életüket. Ez így van a pénzzel is.

A pénz a Védák spirituális felfogásában Laksmidévi, a gazdagság istennőjének az áldása, de emellett materiálisan nemmás mint egy egyetemesített érték, ami mint váltó működik munkakörök és termékek között. 

Ha ennyit dolgozunk egy hónapban, ilyen munkakörben, akkor ezért ennyit szoktunk kapni. Abból a pénzből pedig arra költünk, amit értékként tisztelünk, és annyit, amennyire azt tiszteljük. Ennyi, no mas, ahogy a spanyolok mondják.

Persze most hagyjuk, hogy mire marad a fizunkból a számlák kifizetése után, hiszen tudjátok, hogy nagy összeesküvés párti vagyok, és szerintem az sem véletlen, hogy a nyugdíj korhatár közelíti az átlag életkort, vagy hogy minden mesterségesen drágítva van, hogy az emberek stresszeljenek, hiteleket vegyenek fel, félelembe legyenek tartva, mert akkor bármit meg lehet velük tenni, stb.

De egy gyors példát azért bedobnék: Évtizedekig árulták lényegesen drágábban a dízel autókat, mert az olcsóbb fogyasztásilag. A gázolajat kb. fele annyi fázisba és pénzbe kerül előállítani, mint a benzint. Most melyik a drágább? A dízel, apukáim. Nehogy már jól járjál! Még akkor sem, ha már előre kifizettél egy csomó extra zsét a dízelre.  De, hogy legyen egy kis pozitívum is a végén, Gusztáv Dízel mogyoró olajra találta fel a dízelmotort, nem pedig szennyező kőolajra.

De ezt a szép napot nem rontom el a szokásos lázadásommal a nyugati korrupt és kihasználáson alapuló rendszer ellen. Összpontosítsunk valami szépre.

Például ha ezen a napon szeretnénk némi meditációt csinálni, akkor béküljünk ki a pénzzel, és tiszteljük értékként.

Már gyerekként az embert információk hada bombázza a pénzzel kapcsolatosan. Gyémánt félkrajcáros mese, arany talléros,  amiben a jó emberek általában szegények, de a gazdagok meg leginkább igazi rohadékok. De általában a mese végére a szegény gazdag lesz! És ebből nekünk kellene össze raknunk egy normális világ képet, gyerekként.

Aztán meg ott vannak a szólásmondások, mint pl., a pénz nem boldogít! A pénzes kényes! Büszke mint a pénzes szatyor! És az ezekhez hasonlók!

Egy szóval elképesztő energia és információ kapcsolódik a pénzhez, de ha Védikusan nézzük, akkor a pénz érték, és mindösszesen ennyit kellene képviselni az életünkben. Se többet, se kevesebbet!

Sőt ha ez a megértés értékrenddé válik bennünk, akkor szerintem kérhetünk akár pénzt is Laksmitól, mert az ily módon, áldásban kapott többlet pénz, nem fogja megzavarni a lelkünket! Hiszen ha a pénzt mint értéket látjuk, akkor legfontosabb tulajdonsága fog kidomborodni, ami az, hogy biztonság érzetet ad ebben a világban. Nem beszélve arról, hogy a spirituális gyakorlásunkra és törekvéseinkre is jobban oda tudunk figyelni, ha meg van a materiális biztonság érzet!

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

8 Responses to Laksmi Puja: A pénz érték, spirituálisan is…

 1. Varga Attila szerint:

  Hari!
  Felettébb tetszett az írásod, igazán jót derültem rajta, erről az oldaladról eddig még nem ismertelek, sajnos : ) Úgy érzem ebben a témában nagyon tudok veled azonosulni, és tetszik a stílusod!
  Gouranga

 2. Visszajelzés: Október 29-én, a Bhakti Kutir Újra Szentelése, Laksmi Puja napján, Kartik Kezdetekor | Bhakti Kutir

 3. Visszajelzés: Október 18-án lesz a Szerencse Istennőjének Ünnepe, Yantra nyomtatós nap! | Bhakti Kutir

 4. Visszajelzés: Varalaksmi Puja: A Gazdagság és Szerencse Istennőjének napja… | Bhakti Kutir

 5. Visszajelzés: Október hónap eseménynaplója… | Bhakti Kutir

 6. Visszajelzés: Istennő imádat a Védikus Indiában… | Bhakti Kutir

 7. Nora Sebestyen szerint:

  Az emberek azert kapjak a fizetesuk atutalassal, mert mostanra ugy lett kifejlesztve a rendszer, hogy a bankokat veletlenul se tud megkerulni. Meg regen volt valasztasi lehetoseg, mara kotelezo a bankszamla es cashben akkor sem kaphatnad, ha akarnad. Persze a bank hasznalja a penzed es vonja le kemenyen a sarcot, azert, hogy hasznalhassa, ha meg esetleg hozza szeretnel jutni, akkor szinten melyen a zsebbe kell nyulnod es fizetned a buntidet, amiert kiveszed a penzed. Jol ki van talalva ez a rendszer, teljes ellenorzes alatt a rabszolgak! 🙂

 8. Visszajelzés: Október hónap főbb spirituális napjai és momentumai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .