Laksmi Puja: A pénz érték, spirituálisan is…

laksmihatiMár sokszor kérdezték tőlem, hogy hogy is van ez a Laksmi Puja (ejtsd; pudzsa) dolog? Miért kellene imádnunk a Szerencse Istennőjét, ha a spiritualisták fő célja, hogy felül emelkedjenek a világi dolgokon?

Íme az én elképzelésem ebben a témában:

A Védikus kultúrában a spiritualitás a mindennapok része, és mivel a Hinduk nagy része személyes Istenképben hisz, a lelkiség nem csak a mindennapok része, de az élet legapróbb mozzanatait is átitatja.

Talán az egyik legszembetűnőbb példa erre, amit elég sokat is szoktam emlegetni, hogy Indiában nem látsz olyat, hogy a gyerekek a földre dobnák az iskolatáskájukat, vagy összefirkálnák a tankönyveik szélét. Hiszen a tankönyvek és az összes iskolai kellék a Tudás Istennőjének, Szaraszvati Dévinek a megnyilvánulása, ezért azokat mindig tisztelettel kezelik.   

Így azáltal, hogy a Védikus világkép szerves része a személyesség, és a spirituális megszemélyesítése, a hétköznapokban az emberek lényegesen tudatosabban és nagyobb tiszteletnyilvánítással élik az életüket. Ez így van a pénzzel is.

A pénz a Védák spirituális felfogásában Laksmidévi, a gazdagság istennőjének az áldása, de emellett materiálisan nemmás mint egy egyetemesített érték, ami mint váltó működik munkakörök és termékek között. 

Ha ennyit dolgozunk egy hónapban, ilyen munkakörben, akkor ezért ennyit szoktunk kapni. Abból a pénzből pedig arra költünk, amit értékként tisztelünk, és annyit, amennyire azt tiszteljük. Ennyi, no mas, ahogy a spanyolok mondják.

(Most azt hagyjuk, hogy mire marad a fizunkból a számlák kifizetése után, hiszen tudjátok, hogy nagy összeesküvés párti vagyok! De szerintem nem véletlen, hogy a nyugdíj korhatár közelíti az átlag életkort, vagy hogy minden mesterségesen drágítva van, hogy az emberek stresszeljenek, hiteleket vegyenek fel, félelembe legyenek tartva, mert akkor bármit meg lehet velük tenni. Hiszen ha nincs meg a boldogság érzete, akkor marad a mulandó örömök hajszolása, és ahhoz pénz kell!

Egy gyors példát azért bedobnék: Évtizedek óta árulják a lényegesen drágábban a dízel autókat, mert az olcsóbb fogyasztásilag. Emellett azt is érdemes tudni, hogy a gázolajat kb. fele annyi fázisba és pénzbe kerül előállítani, mint a benzint. Ettől függetlenül a gázolaj szinte mindig ugyanannyiba kerül, mint a benzin, vagy olykor még többe is! Nehogy már jól járjál! Még akkor sem, ha már előre kifizettél egy csomó extra zsét a dízel autódra. De, hogy legyen egy kis pozitívum is a végén, Gusztáv Dízel mogyoró olajra találta fel a dízelmotort, nem pedig szennyező kőolajra. De ezt a szép napot nem rontom el a szokásos lázadásommal a nyugati korrupt és kihasználáson alapuló rendszer ellen. Összpontosítsunk valami szépre.)

Szóval ott tartottunk, hogy a pénz egy univerzális érték, amiért tudunk venni mindazt, amit mi fontosnak tartunk, ugyanakkor azáltal, hogy mindenki elfogadja az univerzális értékét betudunk vele fizetni számlákat, szolgálatatásokat, stb.

De e tudás és szemlélet mellett az sem árt, ha kibékülünk a pénzzel!

Már gyerekként az embert információk hada bombázza a pénzzel kapcsolatosan. Gyémánt félkrajcáros mese, arany talléros,  amiben a jó emberek általában szegények, de a gazdagok meg leginkább igazi rohadékok. De általában a mese végére a szegény gazdag lesz! És ebből nekünk kellene össze raknunk egy normális világ képet, gyerekként.

Aztán meg ott vannak a szólásmondások, mint pl., a pénz nem boldogít! A pénzes kényes! Büszke mint a pénzes szatyor! És az ezekhez hasonlók!

Egy szóval elképesztő energia és információ kapcsolódik a pénzhez, de ha Védikusan nézzük, akkor a pénz érték, és mindösszesen ennyit kellene képviselni az életünkben. Se többet, se kevesebbet!

Sőt ha ez a megértés értékrenddé válik bennünk, akkor szerintem kérhetünk akár pénzt is Laksmitól, mert az ily módon, áldásban kapott többlet pénz, nem fogja megzavarni a lelkünket! Hiszen ha a pénzt mint értéket látjuk, akkor legfontosabb tulajdonsága fog kidomborodni, ami az, hogy biztonság érzetet ad ebben a világban. Nem beszélve arról, hogy a spirituális gyakorlásunkra és törekvéseinkre is jobban oda tudunk figyelni, ha meg van a materiális biztonság érzet!

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Saját Szektánk Értékrendje, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

8 Responses to Laksmi Puja: A pénz érték, spirituálisan is…

 1. Varga Attila szerint:

  Hari!
  Felettébb tetszett az írásod, igazán jót derültem rajta, erről az oldaladról eddig még nem ismertelek, sajnos : ) Úgy érzem ebben a témában nagyon tudok veled azonosulni, és tetszik a stílusod!
  Gouranga

 2. Visszajelzés: Október 29-én, a Bhakti Kutir Újra Szentelése, Laksmi Puja napján, Kartik Kezdetekor | Bhakti Kutir

 3. Visszajelzés: Október 18-án lesz a Szerencse Istennőjének Ünnepe, Yantra nyomtatós nap! | Bhakti Kutir

 4. Visszajelzés: Varalaksmi Puja: A Gazdagság és Szerencse Istennőjének napja… | Bhakti Kutir

 5. Visszajelzés: Október hónap eseménynaplója… | Bhakti Kutir

 6. Visszajelzés: Istennő imádat a Védikus Indiában… | Bhakti Kutir

 7. Nora Sebestyen szerint:

  Az emberek azert kapjak a fizetesuk atutalassal, mert mostanra ugy lett kifejlesztve a rendszer, hogy a bankokat veletlenul se tud megkerulni. Meg regen volt valasztasi lehetoseg, mara kotelezo a bankszamla es cashben akkor sem kaphatnad, ha akarnad. Persze a bank hasznalja a penzed es vonja le kemenyen a sarcot, azert, hogy hasznalhassa, ha meg esetleg hozza szeretnel jutni, akkor szinten melyen a zsebbe kell nyulnod es fizetned a buntidet, amiert kiveszed a penzed. Jol ki van talalva ez a rendszer, teljes ellenorzes alatt a rabszolgak! 🙂

 8. Visszajelzés: Október hónap főbb spirituális napjai és momentumai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük