Egy kis Ájurvédikus kiegészítés a hatha jógával erősítőknek…

popeyeA Védák szövegei, köztük az Ájurvéda is leírják, hogy a teremtéskor már meg voltak az eredeti ételek, mint pl. a rizs, a lencse, a spenót, a méz, az egres, a tök, stb., amelyek a legkiválóbbak és legegészségesebbek az emberi fogyasztásra.

Sőt az Ájurvéda, a hatha jóga és a védikus harcművészeti írások fel is osztják, hogy különböző aktivitás mellett milyen mennyiségben kellene fogyasztanunk ezeket az élelmiszereket. De most én, csak a spenótra fókuszálnék, hiszen most van itt a szezonja, és mert az Ájurvéda szerint az aktívabb életmódhoz elengedhetetlen a sok spenót fogyasztása.

Ezt támasztja alá a Svéd Karolinska egyetem egyik kutatása, amivel 2011 nyara körül álltak elő:

A spenót nagyon gazdag szerves nitrátban, aminek egyik fő tulajdonsága az, hogy megköti a fehérjét. Megfigyelték azt is, hogy ha mindennap eszünk spenótot a testünk 3 nap alatt szokja meg az új fizikai terhelést, mondjuk egy új edzés programot, míg spenót nélkül ugyanez 3 hétbe telik a szervezetünknek. Szóval ha sokat mozgunk, jógázunk vagy éppen erősítünk, akkor jól jön egy kis Ájurvéda háttér is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Ui: Szóval Popeye mégsem volt annyira mese!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Blog/Gasztro Blog, Gasztro Blog Vegáknak, Jóga
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

One Response to Egy kis Ájurvédikus kiegészítés a hatha jógával erősítőknek…

  1. Visszajelzés: A Hét Ájurvédikus Receptje: Továbbszőjük a tavaszi zöldek hatásaink a felsorolását… és előtérbe kerül egy kis gyurma tanácsadás is! | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük