A Védák szövegei, köztük az Ájurvéda is leírják, hogy a teremtéskor már meg voltak az eredeti ételek, mint pl. a rizs, a lencse, a spenót, a méz, az egres, a tök, stb., amelyek a legkiválóbbak és legegészségesebbek az emberi fogyasztásra.
Sőt az Ájurvéda, a hatha jóga és a védikus harcművészeti írások fel is osztják, hogy különböző aktivitás mellett milyen mennyiségben kellene fogyasztanunk ezeket az élelmiszereket. De most én, csak a spenótra fókuszálnék, hiszen most van itt a szezonja, és mert az Ájurvéda szerint az aktívabb életmódhoz elengedhetetlen a sok spenót fogyasztása.
Ezt támasztja alá a Svéd Karolinska egyetem egyik kutatása, amivel 2011 nyara körül álltak elő:
A spenót nagyon gazdag szerves nitrátban, aminek egyik fő tulajdonsága az, hogy megköti a fehérjét. Megfigyelték azt is, hogy ha mindennap eszünk spenótot a testünk 3 nap alatt szokja meg az új fizikai terhelést, mondjuk egy új edzés programot, míg spenót nélkül ugyanez 3 hétbe telik a szervezetünknek. Szóval ha sokat mozgunk, jógázunk vagy éppen erősítünk, akkor jól jön egy kis Ájurvéda háttér is.
Om Tat Sat
Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője
Ui: Szóval Popeye mégsem volt annyira mese!
Visszajelzés: A Hét Ájurvédikus Receptje: Továbbszőjük a tavaszi zöldek hatásaink a felsorolását… és előtérbe kerül egy kis gyurma tanácsadás is! | Bhakti Kutir