Egy kis Ájurvédikus kiegészítés a hatha jógával erősítőknek…

popeyeA Védák szövegei, köztük az Ájurvéda is leírják, hogy a teremtéskor már meg voltak az eredeti ételek, mint pl. a rizs, a lencse, a spenót, a méz, az egres, a tök, stb., amelyek a legkiválóbbak és legegészségesebbek az emberi fogyasztásra.

Sőt az Ájurvéda, a hatha jóga és a védikus harcművészeti írások fel is osztják, hogy különböző aktivitás mellett milyen mennyiségben kellene fogyasztanunk ezeket az élelmiszereket. De most én, csak a spenótra fókuszálnék, hiszen most van itt a szezonja, és mert az Ájurvéda szerint az aktívabb életmódhoz elengedhetetlen a sok spenót fogyasztása.

Ezt támasztja alá a Svéd Karolinska egyetem egyik kutatása, amivel 2011 nyara körül álltak elő:

A spenót nagyon gazdag szerves nitrátban, aminek egyik fő tulajdonsága az, hogy megköti a fehérjét. Megfigyelték azt is, hogy ha mindennap eszünk spenótot a testünk 3 nap alatt szokja meg az új fizikai terhelést, mondjuk egy új edzés programot, míg spenót nélkül ugyanez 3 hétbe telik a szervezetünknek. Szóval ha sokat mozgunk, jógázunk vagy éppen erősítünk, akkor jól jön egy kis Ájurvéda háttér is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Ui: Szóval Popeye mégsem volt annyira mese!

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Blog/Gasztro Blog, Gasztro Blog Vegáknak, Jóga
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

One Response to Egy kis Ájurvédikus kiegészítés a hatha jógával erősítőknek…

  1. Visszajelzés: A Hét Ájurvédikus Receptje: Továbbszőjük a tavaszi zöldek hatásaink a felsorolását… és előtérbe kerül egy kis gyurma tanácsadás is! | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .