Egy Ájurvédikus téli nasi, és még a gyerekek is megeszik…

Mostanában elég sokszor szoktam azt hangoztatni, hogy az őseink mind Ájurvédikusan éltek! Hiszen ők betartották a természet törvényeit.

Télen amikor nem volt friss növény csíráztattak, mert az friss vitamint juttatott a szervezetbe. A nyár folyamán savanyúságokat tettek el télire, mert az erjesztett finomságok fokozzák az emésztést, hiszen télen általában nehezebb ételeket kíván a szervezetünk, hogy fenn tudja tartani az ideális testhőmérsékletet a hidegek ellenére. Valamint az erjesztés csökkenti a zöldségek fehérje tartalmát is, ami esetlegesen fokozhatja a gyulladást szervezetünkbe, ami azért a nem tájidegen a téli szakaszban.

Szóval az őseink, és itt ország, világ, kontinens függetlenül nyilatkoznék, mind tudták, hogy mit és hogyan kell csinálni, hogy az ne menjen ellen a természet törvényeinek. 

Pont ezért úgy gondolom, hogy a következő recept is belefér, amit egyébként Görögországban lestem el, amikor ott éltem, hiszen az alapanyag választás és az összetevők kombinációja, totál Ájurvédikus!

A recept egyszerű: szimplán felvágjuk az almát, majd meghintjük egy kis fahéjjal, barna nádcukorral vagy mézzel és egy kis citromlével!

És, hogy miért merem azt állítani, hogy a gyerekek ezt megeszik?

Mert már többször is volt olyan, hogy a nagyobbik fiam osztályában mi voltunk a gyümölcsfelelősök, és ezt vittük be a kis mackóknak, amit mindig, maradéktalanul elpusztítottak!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Blog/Gasztro Blog, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük