Dattatréja szülei és születése…

Dattatréja, a jóga tradíció megalkotója Anaszúja és Atri Rishi gyermekeként született le erre a világra.

Anaszúja és Atri világunk legősibb személyei, akik már a teremtés hajnalán a világra jöttek.  Anaszúja és Atri szerepelnek a Védákban, a Puránákban, a Mahabháratában és a Rámajánában is.

  • Anaszúja Kardama és Dévahuti lányaként született le erre a világra, akinek testvére és egyben mestere Kapila volt! (Kapila Visnu egy inkarnációja.)
  • Atri pedig a 7 első nagy tanító egyike, akik Brahmá, a teremtés Istenének a tudatából születtek. 

Most nem mennék bele egy Védikus teremtés elméletbe, de röviden annyit, hogy mi lelkek már itt vagyunk a teremtés idején is, és arra várunk, hogy kapjunk egy fizikai testet, hogy részt vehessünk az e világi életben. Elsőként természetesen Brahmá, az e világi teremtés Istene, néhány hatalmas erőkkel bíró léleknek ad fizikai testet, akik ezután benépesítik a világot, vagy éppen segítenek az univerzum működtetésében!

Nekünk materiálisan ez kb. úgy lenne felfogható, ahogyan a mai világban a nyugati tudósok beszélnek az “Ádám gén”-ről. Egy olyan genetikai lenyomatról, ami mindenkiben benne van, és ami így feltételez egy közös őst.  Sőt ehhez nem is kell visszamenni az idők kezdetéig, hiszen napjainkban pl. minden 10. emberben benne van Dzsingisz Khán genetikai lenyomata, ami szintén egy komolyabb benépesítési folyamatot feltételez.

Tehát ott tartottunk, hogy Atri megszületett mint Brahma legelső 7 fiának egyike. Ők a Szaptarishik, a „7 Szentek”. A Védikus csillagászatban a Nagy Göncöl róluk van elnevezve.

Sőt ezek a szentek a Védikus irodalom egy elég komoly részének a leírói is! Pl. a Rig Véda, a legősibb Véda 5. könyvét teljes egészében Atri, gyermekei és tanítványai írták. Természetesen Atri Rishi a többi Védákban is közre működött, mint író és/vagy magyarázatokat író.

Röviden Anaszúja és Atri nagyon komoly spirituális potenciával bíró élőlények voltak. Sőt Anaszúja még arról is külön híres volt, hogy nagyon erős hitélettel bírt és rendkívül erkölcsös módon élt.

Ezért egy nap az Istenek úgy döntöttek, hogy próbára teszik. Így Brahmá, Visnu és Síva megjelentek Anaszúja és Atri ashramjában, természetesen akkor amikor Atri nem volt ott és ételt kértek Anaszújától. Amikor Anaszúja elkezdte felszolgálni az étkeket, az Istenek arra kérték, hogy mindezt mezítelenül tegye. Majd kíváncsian várták, hogy Anaszúja hívősége vagy erkölcsössége kerekedik felül.

Anaszúja misztikus képességeivel az Isteneket pici gyermekeké változtatta és ezek után mezítelenül fel is szolgálta nekik a fogásokat.

Amikor Atri hazaért megdöbbenve látta, hogy 3 kicsi baba is ott vár rá az ashramban. Az Istenek könyörögtek, hogy visszakaphassák az eredeti alakjaikat, de Anaszúja azt mondta, hogy csak akkor változtatja őket vissza, ha mindhárman leszületnek hozzájuk, az ő gyermekeikként.

Így lett az, hogy Dattatréja leszületett Anaszúja és Atri gyerekeként, Aki egyes tradíciók szerint maga Visnu, más tradíciók szerint pedig mind a 3 Isten egy alakban megjelent inkarnációja. (Dattatréja leszületése sok-sok verzióban felelhető a Védákban, ez az egyike volt a leírásoknak.)

Om Tat Sat

Baktai Ádám keletkutató, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Egy lehetséges felajánlásképpen itt megtaláljátok Dattatréja legfontosabb mantráját!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga, Mese folyamok óceánja, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

3 Responses to Dattatréja szülei és születése…

  1. Visszajelzés: Dattatréja első guruja, a Föld Anya… | Jóga Magazin

  2. Visszajelzés: Havi asztrológiai előrejelzés: 2022. Nap a Skorpióban: november 16-december 16… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: 2022. December havának főbb spirituális és asztrológiai napjai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük