Bhisma Panchakam, avagy Bhisma 5 napja! Az egyik legérdekesebb böjt a Védikus hagyományokban…

A védikus időkben a harcosok az egyenes hozzáállásukról  és az önzetlen személyiségükről voltak felismerhetőek.

Ezért is számít Bhisma minden idők egyik legkeményebb harcosának. Hiszen önzetlensége elképesztő formát öltött saját édesapja irányába!

Maga a szó Bhisma is azt jelenti, hogy “aki kegyetlen fogadalmat tett”! Mert Bhisma, még kamaszként megtett egy önzetlen fogadalmat, amit egész életében betartott.

A fogadalom az volt, hogy egész életében önmegtartóztató életet fog élni, mert csak így lehetet Édesapjáé, Édesapja szíve választottja. Tudniillik Bhisma édesapja, Santánu epekedett egy gyönyörű hölgy után, Szatjávatí után. Ugyanakkor Szatjávatí papája nem adta az áldását az egybekelésükre hiszen Bhisma, mint első szülött a főörökös pozíció várományosa. Tehát hiába fog Szatjávatí gyermekáldással hozzájárulni a közös életükhöz, gyermekeik csak Bhisma után kerülhetnek a trónra. Így Bhisma lemondott a trónról.

Viszont ez nem volt elég, mert a leendő após szerint Bhisma gyermekei ezt a döntést akár meg is kérdőjelezhetik. Így Bhisma felesküdött, hogy akkor ő nem fog gyermekeket vállalni! Ez volt az a fogadalom! 

Egyébként Bhisma a Mahabhartában szinte mindenkinek a mestere volt, hiszen Ő volt az, aki mindkét oldal fiait tanította. Az ifjú Pándava és Kuru hercegeket is. Mindemellett egy halk szavú, visszafogott természetű ember volt, akit nem véletlenül hívott mindenki Pitámahá-nak, vagyis “Nagyapó”-nak.

Szóval a Védikus időben nem arról voltak felismerhetőek a harcosok, hogy hőzöngenek és állandóan balhéznak. Valaki nem attól lesz harcos, hogy az interneten félmeztelen videókban posztolja az edzéseit, és Thai box edzésekre jár egy magántanárhoz, aki azt mondogatja neki, hogy ő nagyon jól nyomja.

Akik csak a harc technikai oldalát tanulták, de közben nem fektettek hangsúlyt a szellemiség fejlődésére, azok voltak a parasztok, akik részt vettek a csatákban és a háborúkban, gyalogosként. A harcos mentalitása az volt, hogy védelmezze azokat, akikért felelősséggel tartozott, és természetesen az elesetteket úgy általánosságban. A hőbörgés, hangoskodás, internet gladiátorkodás nem a harcosok szellemiségéhez tartozó jellemvonások.

De egyébként a harcosok arról is ismertek voltak, hogy az Ájurvéda szerint  ők többnyire Pitta, azaz tűz alkatúak, ezért nekik a böjt és a különféle megvonások nem is mentek annyira jól. Általános Pitta, azaz tűz alkatú tünet az, hogy étkezés kihagyásnál némi agresszió és/vagy gyilkos düh  felburjánzása tapasztalható.

Bhisma

Bhisma, a Mahabhárata egyik legnagyobb harcosa…

Így a harcosok alapból évente összesen 2 böjtöt tartottak. Nyáron a Nirjala Ekadasit, azt a napot, amikor napkeltétől más nap pirkadatig nem ittak és nem ettek, ez a kitartásukat erősítette, mert nyáron Pitta alkatúaknak böjtölni még nehezebb, télen meg ezt az 5 napot tartották, spirituális okokból.

Klasszikusan ezen az 5 napon csak a tehéntől származó 5 nektárt fogyasztották: első nap csak tejet, második nap csak joghurtot, harmadik nap csak gheet, azaz tisztított vajat, a negyedik nap csak tehén vizeletet és az utolsó nap csak tehén trágyát.

Természetesen az utolsó 3 nap folyadék bevitel szempontjából azért nem a legkönnyebb. Én ezt egyszer végig csináltam Indiába, az utolsó 2 nap minimális nektár bevitellel, de azért ezt a gyakorlatot nem ajánlom.

Csak vízzel végig nyomni, ezt az 5 napot majdnem olyan jó, mint az 5 nektárral. Szóval kedves harcosok mindenkinek van valami a tarsolyunkban.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Ha még olvasnál Bhismáról, itt még találsz érdekességeket!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Bhisma Panchakam, avagy Bhisma 5 napja! Az egyik legérdekesebb böjt a Védikus hagyományokban…

  1. Visszajelzés: Bhismasztami, a nap amikor minden idők egyik legnagyobb harcosa, jógi módjára elhagyta ezt a világot… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük