Bhisma Panchakam, avagy Bhisma 5 napja! Az egyik legérdekesebb böjt a Védikus hagyományokban…

A védikus időkben a harcosok az egyenes hozzáállásukról  és az önzetlen személyiségükről voltak felismerhetőek.

Ezért is számít Bhisma minden idők egyik legkeményebb harcosának. Maga a szó Bhisma is azt jelenti, hogy “Ő, aki kegyetlen fogadalmat tett”! Mert Bhisma, még kamaszként megtett egy olyan önzetlen fogadalmat, amit aztán egész életében betartott.

Egyébként Bhisma a Mahabhartában szinte mindenkinek a mestere volt, hiszen Ő volt az, aki mindkét oldal fiait tanította. Az ifjú Pándava és Kuru hercegeket is. Mindemellett egy halk szavú, visszafogott természetű ember volt, akit nem véletlenül hívott mindenki Pitámahá-nak, vagyis “Nagyapó”-nak.

Szóval a Védikus időben nem arról voltak felismerhetőek a harcosok, hogy hőzöngenek és állandóan balhéznak. Valaki nem attól lesz harcos, hogy az interneten félmeztelen videókban posztolja az edzéseit, és Thai box edzésekre jár egy magántanárhoz, aki azt mondogatja neki, hogy ő nagyon jól nyomja.

Akik csak a harc technikai oldalát tanulták, de közben nem fektettek hangsúlyt a szellemiség fejlődésére, azok voltak a parasztok, akik részt vettek a csatákban és a háborúkban, gyalogosként. A harcos mentalitása az volt, hogy védelmezze azokat, akikért felelősséggel tartozott, és természetesen az elesetteket úgy általánosságban. A hőbörgés, hangoskodás, internet gladiátorkodás nem a harcosok szellemiségéhez tartozó jellemvonások.

De egyébként a harcosok arról is ismertek voltak, hogy az Ájurvéda szerint  ők többnyire Pitta, azaz tűz alkatúak, ezért nekik a böjt és a különféle megvonások nem is mentek annyira jól. Általános Pitta, azaz tűz alkatú tünet az, hogy étkezés kihagyásnál némi agresszió és/vagy gyilkos düh  felburjánzása tapasztalható.

Bhisma

Bhisma, a Mahabhárata egyik legnagyobb harcosa…

Így a harcosok alapból évente összesen 2 böjtöt tartottak. Nyáron a Nirjala Ekadasit, azt a napot, amikor napkeltétől más nap pirkadatig nem ittak és nem ettek, ez a kitartásukat erősítette, mert nyáron Pitta alkatúaknak böjtölni még nehezebb, télen meg ezt az 5 napot tartották, spirituális okokból.

Klasszikusan ezen az 5 napon csak a tehéntől származó 5 nektárt fogyasztották: első nap csak tejet, második nap csak joghurtot, harmadik nap csak gheet, azaz tisztított vajat, a negyedik nap csak tehén vizeletet és az utolsó nap csak tehén trágyát.

Természetesen az utolsó 3 nap folyadék bevitel szempontjából azért nem a legkönnyebb. Én ezt egyszer végig csináltam Indiába, az utolsó 2 nap minimális nektár bevitellel, de azért ezt a gyakorlatot nem ajánlom.

Csak vízzel végig nyomni, ezt az 5 napot majdnem olyan jó, mint az 5 nektárral. Szóval kedves harcosok mindenkinek van valami a tarsolyunkban.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Ha még olvasnál Bhismáról, itt még találsz érdekességeket!

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .