Az év egyetlen száraz böjtje, amit a harcosok is betartanak…

bhima

bhima, vagy bhimaszéna, aki egyébként krisna egyik unokatestvére volt, a mahabhárata eposz egyik rettegett harcosa…

A tradicionális hindu világban minden holdciklus 11. napján az emberek nem esznek gabonát.

Természetesen ez egy jó böjt és rendkívül egészséges is, hogy legalább 2 hetente egyszer az ember könnyebbet eszik, de az indiai kultúrában ennek spirituális okai vannak. Ezeket a napokat úgy hívják, hogy ekadaszi, azaz 11. nap.

Az elhívatottságtól függően persze lehet, komolyabban is csinálni ezeket a napokat, a nem evéstől kezdve, a nem evés-ivás plusz nem alvásig, de a gabonától való tartózkodás is tökéletes. De azt tudnunk kell, hogy az Ájurvéda általában nagyon óv a nem ivós böjtöktől, mert az nem tesz jót a szervezetünknek, de évente egyszer az Ájurvéda is ajánlja ezt a fajta koplalást.

Ez a nap idén, 2020-ban, a Június 2-re eső Bhima  ekadaszi, amikor ajánlott a teljes böjtöt betartani, mármint, hogy se evés, se ivás. A nap hatása az, hogy így betartva minden bűnünktől megszabadulunk az elmúlt egy évre, és azért ilyen áldásos ez a nap, mert minden idők egyik legnagyobb harcosa kapta ezt az áldást az égiektől.

Ő, Bhimaszéna, aki mint harcos nem igazán volt képes böjtöket betartani, mert igen csak jó étvágyú ember volt, és így azt az áldást kapta, hogy ha évente ezen az egy napon betartja a teljes böjtöt az nemcsak, hogy megszabadítja az összes bűnétől, de olyan hatással is bír, mintha az év összes böjtjét és lemondását is betartotta volna.

Különben általában ez nap szokott kb. mindig a legmelegebb lenni az egész évben, szóval a teljes tradicionális hozzáállást ajánlom. Napkelte előtt igyunk meg egy komolyabb mennyiségű folyadékot és tegyünk fogadalmat, hogy a következő napkeltéig nem iszunk semmit. És így nem csak egészségesen tudjuk végig csinálni a böjtöt, de még korán is kellünk, plusz jó pontok egy spirituális napra!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Az év egyetlen száraz böjtje, amit a harcosok is betartanak…

  1. Visszajelzés: Június hónap főbb eseményei… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Június hónap eseménynaptára, 2018-ban… | Jóga Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .