Bhismasztami, a nap amikor minden idők egyik legnagyobb harcosa, jógi módjára elhagyta ezt a világot…

A Mahabhárata nagy csatájában Bhisma volt Kaurava hadsereg főparancsnoka az első 10 nap folyamán. A 10. napon trükkel ugyan, de sikerült őt legyőzni. Testét több tucat nyílvessző fúrta át, de Bhisma misztikus képességei révén még 46 napig életben maradt, hogy asztrológiailag egy olyan napon hagyja el ezt a világot, ami méltó egy jógihoz.

The_Death_of_Bhishma

A nagy Kurukshétrai csata 18 napig tartott, így még a csata után is majd 40 napot élt Bhisma. Valamint, mivel a csata a Kuruk családját szinte teljesen szétzilálta, a Pándava testvérek azokban a napokban folyamatosan kijártak Bhismahoz, a csatatéren felállított sátrába, hogy tanuljanak tőle, és hogy tanításai révén újra tudják építeni a birodalmukat.

Bhisma, aki a Gangesz Istennő fia volt, és magától a jó Istentől, aki akkoriban egy pap alakjában élt e világban, tanult harcművészetet. Valamint Bhisma sok-sok évig elvonult remeték között tanult és meditált. Elképesztő tudással bírt, így halála előtt nagyon sok dolgot adott át abban a pár napban a Pándaváknak és egyben nekünk, az utókornak is.

Pl. a Védikus írások egyik legszentebb és legfontosabb vers gyűjteménye a Visnu Szahaszranám, azaz Visnu 1000 neve, is Bhismától származik. De nem csak spirituális témákban adott iránymutatást a Pándaváknak. Tanította a hercegeket politológiára, és közgazdaságtanra, de böjtök betartására és a jóga általi azon képességre, hogy teljesen megszüntessük az éhség érzetet is.

Nem utolsó sorban Bhisma volt az első nagy tanító, aki kitartóan hangoztatta azt, hogy a hölgyek minden minőségben és szinten egyenrangúak a férfiakkal. Valamint tanította a hercegeket a Vasztu Shásztrára, azaz a Védikus építészetre is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Itt találsz még egy csomó más infót is Bhismáról!

Uui: Az indiai spirituális kultúra mindig is a hold naptáron alapult,  így ez a fantasztikus nap is minden évben másik napra esik, pl. 2015-ben Január 27-re esett, de 2019-ben Február 13-án ünnepelhettük meg ezt a napot, mármint amikor Bhisma eltávozott. Idén, 2022-ben Február 8.án lesz ez a nap, a mi naptárunk szerint!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Jóga, Mese folyamok óceánja, Vasztu, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

9 Responses to Bhismasztami, a nap amikor minden idők egyik legnagyobb harcosa, jógi módjára elhagyta ezt a világot…

 1. Aranylotusz szerint:

  Harika Gaura babu!

  Annyira szèp pèldàk ezek <3 Kàr hogy nem vagyok otthon, elmennèk a vasztura is 😉 Hol lehet megtalàlni Bhismadev tanítàsait? Vàrom vàlaszod ys Nandarani dd

 2. csroni77 szerint:

  Szeretném megkérdezni, hogy milyen àldàsban részesülhetünk ha olvassuk/mondjuk Vishnu 1000 nevét?
  Roni

 3. Visszajelzés: Bhagavad Gita, a Jóga szent írás: I. rész, terítéken az első vers… | Bhakti Kutir

 4. Visszajelzés: Február hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

 5. Visszajelzés: Szomavati Amavaszya… | Bhakti Kutir

 6. Visszajelzés: A stresszkezelés nagymestere « narottamblog

 7. Visszajelzés: Bhagavad Gita, a Jóga szent írás: I. rész, terítéken az első vers… | Jóga Magazin

 8. Visszajelzés: Szomavati Amavaszya… | Bhakti Kutir

 9. Visszajelzés: Makara Szankranti, az év egyik legnagyobb fordulópontja… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük