Indiában a lasszi mágikus, sőt spirituális hírnévnek örvend. Pár éve még a hatalmas HSBC bank is azzal hirdette magát, hogy mindenhol ott vannak és mindenhol értik a helyi kultúrát, hogy amikor a lengyel cég megzavarodik, hogy miért vesznek óriási tételekben felülnyitott mosógépeket Indiába, akkor ők egyből felmérték, hogy természetesen lasszi készítésre.
De, hogy ne csigázzalak benneteket az öröké valóságig, a lasszi egy joghurtos ital.
Van sós és édes lasszi, és könnyű és nehéz lasszi! A lasszi ősreceptje a fele tej, fele joghurt. Általában ez az édes lassziknál alkalmazott, és bármi mehet bele. Mondjuk a mangó lasszi az, ami szinte már vallásos buzgalommal van készítve és fogyasztva. Tehát fele tej, fele joghurt, cukor és mangó püré, amit szinte minden keleti étel boltban lehet kapni itthon is. Mondjuk konzervben.
De, ami igazán hűsítő az a sós lasszi és fele joghurt, fele víz formában. Az adalék természetesen fekete só és őrölt római kömény, de lehet rendes sóval is csinálni, ha valaki még nem kapott rá a fekete só ízére.
Om Tat Sat
Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője