A 7 Ájurvédikus Receptje a Kutirból: Könnyű vatásító étel nyárra, vagy éppen a tisztító kúrát végzőknek… amikor az olaszok is be Ájurvédikusodnak

panzanellaEz a recept anno még a Pancsakarmát végzőknek íródott, de önmagában is megállja a helyét, mert ez egy könnyű, gyorsan elkészíthető rendkívüli nyári étel! Ez a fincsi-kajcsi nem más mint, az olasz kenyérsaláta, a Panzanella.

A Pancsakarma ideje alatt Vata dósa fokozása segíti a tisztítás egy részét, de ez a kaja persze nem csak erre jó. Ha valaki nagyon Kapha (vizes alkatú) vagy Pitta (tüzes alkatú), akkor jót tesz neki a Vata erősítése, és a panzanella szinte terápiás étellé válik.

1 napos kenyeret kockára vágunk és olíva olajon, pici fokhagymával (kell egy kis emésztés serkentés a Vatáknak a kenyér megemésztésére) és egy kevés sóval megpirítjuk.

A kiszáradt kenyérkockákat összekeverjük egy sajátságos zöldség keverékkel, ami a következő:

Zöldből mehet bele paradicsom (a dél olaszok ezt is a kenyérrel pirítják össze, majd ugyanígy minden más nyersen kerül a fogásba), paprika, kaliforniai paprika, hagyma, uborka, bazsalikom és akár egy kevés alacsony tejcukor tartalmú sajt (feta, mozzarella, scarmozza, túró). Az öntet: olíva olaj, pici mustár, balzsamecet és fekete bors. Hagyjuk egy fél órát az ízeket összeérni.

Egészségetekre!

Ugye a nyers étel fokozza a Vatát, mert a legtöbb zöldség negatív kalória, ami azt jelenti, hogyha nyersen eszed meg több kalóriát égett el a tested a feldolgozáskor, mint amennyi eleve a kajában van. A pirított kenyér megint csak Vatásít és az összeérés alatt még ráadásul ki is hűl, újabb pont a Vata irányába. Szóval hajrá Ájurvédikus Panzanella.

Az a furcsa, hogy a klasszikus indiai konyhában is van egy ilyen recept, de mára már szinte csak Gudzsaratban ismerik. Az előző napról megmaradt csapátit, indiai lepény kenyeret darabokra tépkedik és beleforgatják a következő szószba:

Pici ghín kipattogtattunk feketemustármagot és curry levelet, utána picire állítjuk a lángot, ami majd így is marad. Kurkuma pasztát (kurkuma por pépé összeállítva egy kis vízzel) is adunk a ghíbe és amikor az is átpirult, hozzá öntünk joghurtot és még némi friss curry levelet. Ebbe a cuccba keverjük bele a csapáti darabkákat.

Ehhez is Bon Appetit!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Ui: Amennyiben érzékeny a cukrunk a panzanellát csak úgy ajánlatos fogyasztani, ha teljes kiőrlésű kenyeret pirítunk meg, amit az megelőzően a fagyasztóban tároltunk!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Blog/Gasztro Blog, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

One Response to A 7 Ájurvédikus Receptje a Kutirból: Könnyű vatásító étel nyárra, vagy éppen a tisztító kúrát végzőknek… amikor az olaszok is be Ájurvédikusodnak

  1. Gyuri szerint:

    Kedves Ádám!

    Erősen vata alkatú,sovány testfelépítésű vagyok. Tudnál olyan recepteket is feltenni a jövőben,amik súly növekedést eredményeznek? Előre is köszönöm!

    Üdv: Gyuri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük