Ez a recept anno még a Pancsakarmát végzőknek íródott, de önmagában is megállja a helyét, mert ez egy könnyű, gyorsan elkészíthető rendkívüli nyári étel! Ez a fincsi-kajcsi nem más mint, az olasz kenyérsaláta, a Panzanella.
A Pancsakarma ideje alatt Vata dósa fokozása segíti a tisztítás egy részét, de ez a kaja persze nem csak erre jó. Ha valaki nagyon Kapha (vizes alkatú) vagy Pitta (tüzes alkatú), akkor jót tesz neki a Vata erősítése, és a panzanella szinte terápiás étellé válik.
1 napos kenyeret kockára vágunk és olíva olajon, pici fokhagymával (kell egy kis emésztés serkentés a Vatáknak a kenyér megemésztésére) és egy kevés sóval megpirítjuk.
A kiszáradt kenyérkockákat összekeverjük egy sajátságos zöldség keverékkel, ami a következő:
Zöldből mehet bele paradicsom (a dél olaszok ezt is a kenyérrel pirítják össze, majd ugyanígy minden más nyersen kerül a fogásba), paprika, kaliforniai paprika, hagyma, uborka, bazsalikom és akár egy kevés alacsony tejcukor tartalmú sajt (feta, mozzarella, scarmozza, túró). Az öntet: olíva olaj, pici mustár, balzsamecet és fekete bors. Hagyjuk egy fél órát az ízeket összeérni.
Egészségetekre!
Ugye a nyers étel fokozza a Vatát, mert a legtöbb zöldség negatív kalória, ami azt jelenti, hogyha nyersen eszed meg több kalóriát égett el a tested a feldolgozáskor, mint amennyi eleve a kajában van. A pirított kenyér megint csak Vatásít és az összeérés alatt még ráadásul ki is hűl, újabb pont a Vata irányába. Szóval hajrá Ájurvédikus Panzanella.
Az a furcsa, hogy a klasszikus indiai konyhában is van egy ilyen recept, de mára már szinte csak Gudzsaratban ismerik. Az előző napról megmaradt csapátit, indiai lepény kenyeret darabokra tépkedik és beleforgatják a következő szószba:
Pici ghín kipattogtattunk feketemustármagot és curry levelet, utána picire állítjuk a lángot, ami majd így is marad. Kurkuma pasztát (kurkuma por pépé összeállítva egy kis vízzel) is adunk a ghíbe és amikor az is átpirult, hozzá öntünk joghurtot és még némi friss curry levelet. Ebbe a cuccba keverjük bele a csapáti darabkákat.
Ehhez is Bon Appetit!
Om Tat Sat
Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője
Ui: Amennyiben érzékeny a cukrunk a panzanellát csak úgy ajánlatos fogyasztani, ha teljes kiőrlésű kenyeret pirítunk meg, amit az megelőzően a fagyasztóban tároltunk!
Kedves Ádám!
Erősen vata alkatú,sovány testfelépítésű vagyok. Tudnál olyan recepteket is feltenni a jövőben,amik súly növekedést eredményeznek? Előre is köszönöm!
Üdv: Gyuri