A 7 Ájurvédikus Receptje a Kutirból: Könnyű vatásító étel nyárra, vagy éppen a tisztító kúrát végzőknek… amikor az olaszok is be Ájurvédikusodnak

panzanellaEz a recept anno még a Pancsakarmát végzőknek íródott, de önmagában is megállja a helyét, mert ez egy könnyű, gyorsan elkészíthető rendkívüli nyári étel! Ez a fincsi-kajcsi nem más mint, az olasz kenyérsaláta, a Panzanella.

A Pancsakarma ideje alatt Vata dósa fokozása segíti a tisztítás egy részét, de ez a kaja persze nem csak erre jó. Ha valaki nagyon Kapha (vizes alkatú) vagy Pitta (tüzes alkatú), akkor jót tesz neki a Vata erősítése, és a panzanella szinte terápiás étellé válik.

1 napos kenyeret kockára vágunk és olíva olajon, pici fokhagymával (kell egy kis emésztés serkentés a Vatáknak a kenyér megemésztésére) és egy kevés sóval megpirítjuk.

A kiszáradt kenyérkockákat összekeverjük egy sajátságos zöldség keverékkel, ami a következő:

Zöldből mehet bele paradicsom (a dél olaszok ezt is a kenyérrel pirítják össze, majd ugyanígy minden más nyersen kerül a fogásba), paprika, kaliforniai paprika, hagyma, uborka, bazsalikom és akár egy kevés alacsony tejcukor tartalmú sajt (feta, mozzarella, scarmozza, túró). Az öntet: olíva olaj, pici mustár, balzsamecet és fekete bors. Hagyjuk egy fél órát az ízeket összeérni.

Egészségetekre!

Ugye a nyers étel fokozza a Vatát, mert a legtöbb zöldség negatív kalória, ami azt jelenti, hogyha nyersen eszed meg több kalóriát égett el a tested a feldolgozáskor, mint amennyi eleve a kajában van. A pirított kenyér megint csak Vatásít és az összeérés alatt még ráadásul ki is hűl, újabb pont a Vata irányába. Szóval hajrá Ájurvédikus Panzanella.

Az a furcsa, hogy a klasszikus indiai konyhában is van egy ilyen recept, de mára már szinte csak Gudzsaratban ismerik. Az előző napról megmaradt csapátit, indiai lepény kenyeret darabokra tépkedik és beleforgatják a következő szószba:

Pici ghín kipattogtattunk feketemustármagot és curry levelet, utána picire állítjuk a lángot, ami majd így is marad. Kurkuma pasztát (kurkuma por pépé összeállítva egy kis vízzel) is adunk a ghíbe és amikor az is átpirult, hozzá öntünk joghurtot és még némi friss curry levelet. Ebbe a cuccba keverjük bele a csapáti darabkákat.

Ehhez is Bon Appetit!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Ui: Amennyiben érzékeny a cukrunk a panzanellát csak úgy ajánlatos fogyasztani, ha teljes kiőrlésű kenyeret pirítunk meg, amit az megelőzően a fagyasztóban tároltunk!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Blog/Gasztro Blog, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

One Response to A 7 Ájurvédikus Receptje a Kutirból: Könnyű vatásító étel nyárra, vagy éppen a tisztító kúrát végzőknek… amikor az olaszok is be Ájurvédikusodnak

  1. Gyuri szerint:

    Kedves Ádám!

    Erősen vata alkatú,sovány testfelépítésű vagyok. Tudnál olyan recepteket is feltenni a jövőben,amik súly növekedést eredményeznek? Előre is köszönöm!

    Üdv: Gyuri

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük