A hét Ájurvéda Receptje a Bhakti Kutirból: Friss tavaszi ételek, mint pl. a retek, és a retek gyógyhatásai

A retek eredetileg Ázsiából került Európába, és ezt nem azért mondom, mert szerintem minden Indiából jön, mint a „Bazi Nagy Görög Lagzi”-ban a bácsi. Pontosabban Indiából, Észak-Kínából és a Közel-Kelet országaiból származik, ahol már évezredek óta termesztik, sőt évezredek óta használják saját gyógyászati rendszerükben.

Az elmúlt 2 évezredben valahogy meghonosodott Európában is, mert nagyon jól bírja a hideget, + 3 fokon már csirázik, míg növekedés közben a mínusz 6 fokot is tolerálja. Ezért már a kora tavaszra fogyasztható, míg a fekete retek pedig kifejezetten a késő ősz, kora tél szakaszban érik be.

Nagyon magas vitamin- és ásványianyag-tartalma, így a téli vitaminmentes időszak után kiváló eledel, és egyben a szezonok közötti átszokást is megkönnyíti, így a tavaszi fáradtság egyik hatékony ellenszere is.

A retekben rengeteg a C-vitamin van, és jelentős A- és B-vitamint, káliumot, foszfort és sok más nyomelemet is tartalmaz. Valamint ugyanazok a kéntartalmú glikozidok találhatóak meg benne, mint a mustárolajban, így antibakteriális és gombaölő hatású is.

Az Ájurvédában máj és epe tisztítóként használják időtlen idők óta, de általános méregtelenítőként is számon van tartva, mivel serkenti a különféle májfunkciókat is. De alkalmazzák vízháztartás tisztítóként, és vízhajtóként is.

Magas kálium tartalma miatt egyes magas vérnyomás problémákra is hatékony lehet.

A Magyar népi orvoslás a retket ajánlja reuma, ízületi gyulladások és köszvény esetében is, valamint a tavasszal kialakult virágpor-allergiák tüneteire. Egy régi mondás a retek fogyasztását így ajánlja: “reggel méreg, délben étek, este orvosság”.

A retek oly régen eledele az embernek, hogy a legkülönbözőbb kultúrák és mitológiák szerves részéve vált. Felbukkan a fent említett ázsiai kultúrkörökön kívül az ősi Egyiptomban, de az Ógermán mítoszokban is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

UI: Ha bővebben olvasnál az Ájurvédáról…

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de meg attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.