Ájurvéda

Az ájurvéda (ajurvéda vagy ayurvedaként is használt szanszkrit kifejezés, jelentése: az „élet tudománya”), egy 5000 éves holisztikus gyógyászati rendszer, ami nem “csak” a betegségek gyógyításával, hanem inkább  annak megelőzésével foglalkozik.

Az ájurvéda holisztikus szemlélete nemcsak a betegséget, a megbetegedett szervet, vagy testrészt, hanem az embert gyógyítja, és az egészségét kívánja helyreállítani és fenntartani; mindezt úgy, hogy minden egyén a saját alkatára és állapotának megfelelő, egyedileg meghatározott terápiában részesül. Ez maga az Ájurvéda definíciója.

Először is talán azt kell tudni az Ájurvédáról, hogy szervezetünk minden problémáját képes gyógyítani. Egy kedves Ájurvéda mesterem egyszer azt mondta:    “Az a halálos betegség, ami mindenkit, minden alkalommal megöl. Ha akár egy valaki túl élt egy betegség félét, az már nem feltétlenül halálos.”

Az én 25 éves tapasztalatom is azt mutatja, hogy amivel az Ájurvéda nem tud mit kezdeni, az a terapeuta hiányosságaira mutat rá, és nem az Ájurvédikus gyógyászat felkészületlenségére.

De visszatérve a téma elejére, mi is az Ájurvéda valójában? Az Ájurvéda a világ legősibb holisztikus gyógyászati rendszere.

Nem tudni, hogy mikor indult útjára az ősi indiai gyógyászat azon rendszere, amit ma ájurvéda néven ismerünk, mivel a Védák könyveinek írásain túl, a szájhagyomány útján is terjedt, hosszú időn keresztül. 

Legelőször írott szövegben a Rig Védában találkozunk az Ájurvédával, ami a Védikus irodalom legősibb írása. Nyugaton a Védák kormeghatározása nyelvészeti kutatások alapján történt meg. Korunk tudósai a Rig Védát ie. 2700 és 3100 közé teszik. A Védák szerint, a Védák tudománya időtlen idők óta léteznek, de valójában leírni csak Sri Krisna eltávozása után, a vas kor kezdetekor, 5000 évvel ezelőtt kezdték.

Ugyanakkor az Ájurvéda teljes rendszerét írásban prezentálva két fő klasszikus könyvből ismerhetjük meg, a Csaraka Szamhitából, mely főleg belgyógyászati ismereteket tartalmaz és a Susruta Szamhitából, mely a sebészettel is foglalkozik. Ez a két tudományos mű körülbelül az i.e 1000 és i.u. 1000 közötti időszakban kerültek leírásra.

A Védikus feljegyzések és az utóbb említett könyvekben leírt rendszerekben semmiféle eltérés nem tapasztalható, a különbség csupán annyi, hogy az utóbb említett 2 klasszikus, egy könnyen átlátható formában prezentálja az Ájurvéda tudományát. Ami nem más, mint az élet ismeretének tudománya, és az ezen tudáson alapuló helyes életvezetésnek tudománya.

Az Ájurvédikus gyógyászat egy holisztikus, azaz teljes életszemléleti rendszer, amely 8 különálló részre van felosztva, és életünk egészére vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket tartalmazz.

Az Ájurvéda 8 ágazata:

dhan

Dhanvantari

 • -belgyógyászat,
 • -gyermekgyógyászát,
 • -termékenység
 • -szemészet, fül-orr-gégészet,
 • -pszichiátria,
 • -toxikológia,
 • -sebészet.

Az Ájurvédikus gyógyászat elsődlegesen az egészség megőrzésével foglalkozik.Egyedülállóan szervezetünket alkattípusokra osztja fel, és minden szervezetnek alkatához megfelelő táplálkozással, testmozgással és életviteli rendszerrel segít az egyensúly megőrzésében. De természetesen az Ájurvéda, mint gyógyászati rendszer, rendkívül behatóan foglalkozik a betegségek gyógyításával is. Az Ájurvéda nemcsak az alkatunknak megfelelő helyes táplálkozással, és gyógynövény kúrák használatával gyógyít, de komplex méregtelenítő eljárásokat is alkalmazz.

Az Ájurvédikus gyógyítók a diagnózis megállapítása után, mindenkinek egyedi és alkatának a legmegfelelőbb kúrával kezelik a gyógyulni vágyókat. A kúrák lehetnek 40 naposak, vagy 3 hónaposak (mitől is függ egy kúra hosszúsága) és a következőkből állnak:

ajurcucc– a helyes táplálkozás beállítása,

– méregtelenítő kúrák alkalmazása,

– különböző gyógynövények használata,

– az egyedi alkatunknak való megfelelő életviteli rendszer kiválasztása (mozgás, böjtök, pihenés).

Ezek után már minden azon múlik, hogy mennyire vagyunk képesek betartani az ajánlott kúrákat és életviteli változtatásokat. Hiszen az Ájurvéda azt vallja, hogy nekünk is kell tennünk az egészségünkért. Az nem elegendő, ha szimplán piruláktól várjuk a változást.

Ájurvéda tanfolyam kezdőknek és haladóknak. Tanulj egy olyan oktatótól, aki a saját bőrén, Indiában az Ájurvéda őshazájában értette meg a gyógyítás ezen művészetét

(Egy kis Ájurvédikus ízelítő, hogy bepillantást nyerhessünk ebbe az ősi rendszerbe, és abba, hogy mennyire egyedi és emberközeli az Ájurvéda megközelítése az egészségmegőrzés témájában. Az alábbi írás az Ájurvédáról a Kelet Kapuja magazinban jelent meg 2005-ben.)

Mit ír az Ájurvéda?- A hat íz gyógyhatásai

Az ősi kínai és indiai gyógymódok többsége gyakorlatilag változatlan formában működik immáron több mint 4000 éve. Európaiként a magunk zsenge, egy-kétezer éves kultúrájával újból és újból rácsodálkozunk logikájára és hatékonyságára, noha ez a tudás vezetett az európai medicina kezdeti lépéseihez is.

A hat alap íz és étkezési szokások

A mai napig tartja magát az ájurvédikus étkezési rend, melynek alapja a hat íz. Ennek különböző besorolásait ismerjük, így ízlelés szerint megkülönböztetünk keserűt, savanyút, csípőset, fanyart, sósat és édeset, míg hatásuk szerint beszélhetünk meleg és hideg, könnyű és nehéz, valamint száraz és nedves ízekről. Ezen ízek különböző fiziológiai hatására alakult ki az a szokás, hogy egy étkezés alkalmával öt-hat féle étel kerül az „asztalra”, így minden íz a megfelelő formában és sorrendben végezheti el a maga feladatát.Vegyünk tehát egy átlagos indiai ebédet:-elsőként mindig keserűt fogyasztanak (apróra vágott krumplit, vagy padlizsánt, vagy kínai tököt megpirítanak olajon, majd megszórják neem levelekkel, ami kiengedve az illóolajakat, keserűvé teszi az ételt)-másodikként savanyú következik (lehet sóska, spenót, citrusfélék vagy bármilyen savanyú növény), amit gyakran kombinálnak csípőssel (leggyakoribb csípős fűszerek a csili, gyömbér, fahéj, szegfűszeg és kardamom)-majd a sós ételek következnek. különféle állagú „főzelékek”. száraz, lédús és gazdagon olajosak.-ezután jöhet a fanyar (általában csatnit esznek, melyet leggyakrabban éretlen gyümölcsökből, vagy zöld egresből készítenek)-és a legvégén az édes.A nehéz, sós és édes ételekhez méregtelenítő, emésztésfokozó fűszereket használnak, esetleg kis golyókká gyúrt fűszeres kiegészítőket –melyeket minden étkezés végén elrágnak, hogy segítsék a szervezet és az emésztőrendszer munkáját.

Mire valók az ízek?

Mikor a hat alapízről beszélünk, nem szabad elfelejtenünk, hogy orvosi szempontok alapján történt a besorolásuk. Az, hogy ebből a tudományos és kipróbált rendszerből végül ínycsiklandó lakomák születtek, teljes mértékben az indiai nép találékonyságának köszönhető.

Vegyük át az ízeket:

-Keserű:

Méregtelenítő hatása miatt nem csak az étkezések elválaszthatatlan része, de elengedhetetlen kísérője túlsúlyos betegek kezelésének is. Ám ennél az íznél figyelembe kell venni: a kevesebb több. Túl sok keserű fogyasztása a szervezet teljes leépülését okozhatja.

-Savanyú:

Erjeszt, tárolja a belső hőt, szomjoltó és fenntartja a test savasságát. Tehát stimulálja a szervezetet: melegítő hatása mellett szélhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik és táplálja a nyálkahártyát –kivéve a reproduktívat.

-Csípős:

Emésztésfokozó, anyagcsere serkentő és izzasztó.

-Fanyar:

Megtartja a szövetek tónusát, ezért is alapvető összetevője a túlsúlyos emberek kezelésében alkalmazott  ’triphal’ íz kombinációnak (három íz elegyítése), melynek hatására a páciens úgy veszít a súlyából, hogy méregtelenít, szövetei megőrzik tónusukat és szervezete egészséges marad.

-Sós:

Az ásványi só közismert tulajdonsága, hogy megköti a testben a vizet. Kis mennyiségben fokozza az emésztést, közepes mennyiségben hashajtó, nagy mennyiségben hánytató tulajdonsága miatt gyakran alkalmazzák itthon is a népi gyógyászatban, de Indiában is a hétköznapi kezelések szerves részét képezi. De hasznosítják még a jógában alkalmazott tisztítókúra során is.

-Édes:

Az ájurvéda szerint a legtöbbet ebből kell fogyasztanunk, mert szövetépítő, s így segíti a szervezetnek pótolni az elhalt sejteket. Ennek köszönhetően egy-egy sérülés is hamarabb begyógyul, ha elegendő édeset fogyasztunk. Ezen kívül kiemelt szerepe –melyet Európában és az Egyesült Államokban is előszeretettel hangsúlyosnak-, hogy növeli az elégedettség érzést. (Téves elképzelés azonban, hogy a csokoládé az édes íz bevitelének legegyszerűbb módja. Amerikai kutatók kimutatták, hogy 350 kg csokoládét kellene elfogyasztanunk naponta, hogy olyan érzésünk legyen, mintha szerelmesek lennénk.)Ám a valódi gyógyhatás a fenti ízek adagolásán is múlik: választhatunk, hogy tisztán, vagy kombinált formában használjuk fel az egyes ízeket. A tiszta használat intenzívebb hatást és gyorsabb eredményt hoz, ám könnyen felboríthatja a szervezet kényes egyensúlyát, míg a kombinált alkalmazás lassabb folyamatot eredményez, ám hosszútávon biztosabb módja az egészség megőrzésének.

Hogy csak néhány példát említsünk:

-Édes:

Tiszta formája a cukor, kombinált formája a szénhidrát

-Sós:

Tiszta formája az asztali só, kombinált formája a szárított hínár

-Csípős:

Tiszta formája a csípős fűszerek, így csili, gyömbér, erős paprika, különféle borsok, míg kombinált formája az édes fűszerek: fahéj, az ánizs, a szegfűszeg és a kardamon

-Savanyú:

Tiszta formája az alkohol (s mivel energiát szabadít fel, veszélyes is nagy mennyiségben alkalmazni, mert megszünteti az éhségérzetet és leépíti a szervezetet), kombinált formája a savanyúság, joghurt és a savanyú gyümölcsök

-Fanyar:

Tiszta formája a csersav vagy a timsó, kombinált formája az egres, a som és a csipkebogyó

-Keserű:

Tisztán a kínai uborka, Szenna, grapefruit és aloe tartalmazza, míg kombináltan a cickafark, az aranypecsét, a salamonpecsét és a svéd keserű (az Unicum savanyúnak számít az alkohol miatt!)Ismerős tulajdonságokat láthatunk tehát felvonultatva, s ha megfigyeljük egyes hazai receptek is őriznek valamit ebből a hasznos tudásból: amikor fahéjat szórunk a tejbegrízre, elősegítjük a nehéz, tejes étel megemésztését. Mikor erős paprikát teszünk a nehéz ételekbe, szintén emésztéssegítő anyaggal serkentjük szervezetünket. Sajnálatos módon azonban a folyamatosan tapasztalható életmód változás hatással van étrendünkre is: a mirelit és gyors éttermi ételek teljesen felborítják szervezetünk egyensúlyát, melytől már több ezer éve óv minket az ájurvéda, felállítva az adagolás és egyensúly 4000 éves szabályait.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ui: A Bhakti Kutir honlapján rohamosan bővülnek az Ájurvédával kapcsolatos írások és cikkek mennyisége, ide kattintva vissza tudod keresni az össze Ájurvédáról szóló írást…

24 Responses to Ájurvéda

 1. Budavári Tamás szerint:

  níddamán. megtaláltam. akkor:
  Kedves Baktai Úr, és tündérizzé refernciamágnás.
  akkor itt fekszik. nagyon fáj neki. igen, a veséje. szomorú dolog ez. a sajnálat és a mélységes együttérzésen kívül akármibármi amit ilyenkor tehetni való lenne-e? mer télleg fáj. igen. a veséje. görcsöl. biztos ilyen kis izék vannak benne. nyakláncon jól mutat, de ahhoz az egész embert fel kéne fűzni, valami vékonyabb damilra. és ki hord állandóan 80 kilót a nyakában?? ami ráadásul beszél. meg ugye van a perisztratika is hozzá. sose legyen ilyened. valami ütős kis recept kell. 1. hogy a megszállók távozzanak a corpusból (anti invader tabletta) 2. sose legyen ilyen többet. sehol. senkinek. de először nekine. és ugye nincs több kérdés???? ha nem válaszolsz küldöm az embereimet. kicsi zöld mindegyik. veszéééééély. mennyire köszi!

 2. N. Dóri szerint:

  Kedves Ádám!

  A tesómmal kapcsolatban írok, meg szeretném kérdezni, hogy akkor mit ajánlanál nekünk a leletei alapján kiderült, hogy nagyon alacsony a vércukra(3) és magas a koleszterin szintje. Sajnos még egy vese homok is közbe szól:(
  Előre is köszönöm válaszod! Dóri

  • Goredas Goredas szerint:

   Az Ájurvéda sajátossága, hogy nem kezel tüneteket, inkább alkatokra összpontosít. A tesód tünetei mind összefüggnek az Ájurvéda szerint.
   Sajnos a modernkori gyógyászatban azért kevésbé hatékony a cukor problémák kezelése, mert kizárólagosan hasnyálmirigy bajként kezelik azt. Az Ájurvédában azt mondják, hogy mind ameddig a májunk rendben van, addig képes kompenzálni a vércukor szabályozásával a hasnyálmirigy esetleges alul vagy túl működéseit. A koleszterin problémát is a májhoz köti az Ájurvéda és, hogy egy picit szakmai nyelvezzünk is ez mind Kapha probléma, azaz vízháztartás elbillenés, és a vesehomok is ide tartozik.
   A máj regenerálás legegyszerűbb módja a keserű anyagok fogyasztása éhgyomorra. De persze az Ájurvédában mindent megtámasztanak egy kis diétával, stb.
   Én egy 40 napos kúrát ajánlanék, reggel az első pisilés előtt egy pohár citromos vízzel, ez tisztítja a vesét. Majd még reggeli előtt 3dl keserű tea, mint pl. a szenna, vagy a tárnics. Ez alatt az időszak alatt kerülni a vörös húst, az olajban sült cuccokat, a szárító ételeket, és persze sok folyadék, és inkább lédús meleg ételek, amik ki egyensúlyozzák a Kaphát, levesek, főzelékek, kásák.
   Azóta beszéltem a tesóddal telefonon és ő említett némi gyomorsav túltengést, amire a több folyadék és a lúgosító citromos víz kifejezetten jó lesz, de kérnék egy vissza jelentést 40 nap után, mert ettől csak a nagyon enyhe gyomorsav problémák múlnak el, valószínű szükség lesz egy másik 40 napos folyamatra is.
   Ha Ájurvédikus szerhez hozzáfértek a Suddha Gugglu kifejezetten a vízháztartást szabályozza, azzal a mellékhatással, hogy teljesen beállítja a koleszterin szintet.
   Om Tat Sat
   Baktai Ádám

 3. Hódos Andi szerint:

  Ádám! Tecnikai problámám van. Azon a telszámon, amit megadtál, hogy a Kertész Árpádtól szerezzem be a cuccot, előfizető nem kapcsolható.

  • Barbi szerint:

   Nekem sem működött, de aztán kinyomoztam a címét, és végül sikerült hozzájutnom a germániumhoz (jó drága volt).
   Cím: Budaörs, Mozdony u. 20.
   E-mail: bioteam@t-online.hu
   Tel: 70/555-9549, 30/931-0552 (-> Kertész Árpád, de ez ideiglenesen nem működött nekem sem) és 30/212-2065 (-> Kovács Csaba)

 4. Kati szerint:

  Kedves Tündérpásztor!

  Az allergia elleni orrkencével küzdök. Megcsináltam a gheet, leszűrtem, beleraktam a gyömbért meg ezerjófüvet, annál keserűbb nem is kell. Na, ezektől jól felhabzott, az normális vagy túl melegen raktam bele a cuccost? (Ez volt az 1. kérdés.) Most ott figyel a tűzhelyen egy erősen “darabos” trutymák, az ezerjófű ui. nem őrölt, hanem morzsolt volt, mint a gyógynövények általában. És most micsi? Úgy hagyom, aztán a darabosát majd kifújom a nózikámból, vagy leszűröm belőle az ezerjófüvet, vagy kiöntöm és újrakezdem, ez esetben micsináltam rosszul? (Itt rejtettem el a 2. kérdést.) Szóval ez a darabkás izé az, amit konkrétan az orromba kéne kenegetnem?…

  Köszönettel.

  Kati

  • Goredas Goredas szerint:

   Szia Kati,
   Az a helyzet, hogy a gyógynövényeket őrölve kellene belerakni a gheebe, és akkor kenhető a cucc. Persze ez se menjen kárba, melegítsd fel, szűrd át, és akkor jó lesz. Ha már kész egy ilyen kence az ájurvédában, közvetlen hőn már nem melegítik újra, így inkább tedd az edényt meleg vízbe, vagy ki a napra, ha lesz még olyan augusztusban, stb. A közvetett hőtől nem károsul az anyag. Om Tat Sat

 5. Orsi szerint:

  Szia Ádám,

  szeptemberben műtenek harmadszor a fülemmel, hiába foldozzák be a lyukat a dobhártyámon, az anyag nem épül be és újra kilyukad. a dokim szerint valami gond van a regenerálódási képességemmel + talán a fülem vérellátásával. van valami ötleted, hogyan lehetne a dobhártyafoltozás sikerességét növelni?

  köszi
  Orsi

 6. Sagar Parekh szerint:

  Will there be a time, when all this ayurvedic info load gets available in english? Yours sincerely,

 7. Tamás szerint:

  Ádám, te mit szólsz ahhoz, hogy sokak szerint, mint Magyaroknak, nekünk nem annyira hatékony az ajuvéda? Mert azt kellene ennünk, meg úgy kellene gyógyulnunk, ahogy az a mi népcsoportunknak való. Szerinted?

 8. Akshobhya Vajra szerint:

  Kérdezhetek Ájurvédával kapcsolatosan?
  Akshobhya

 9. Kardos dr szerint:

  Mikor lesz olyan Ayurveda aloadas, ami a tavaszi meregtelenitesre fog fokuszalni?

 10. Visszajelzés: Kutir Hírek: Tanfolyások és egyéb nyalánkságok… | Bhakti Kutir

 11. Karesz szerint:

  Ádám
  Ujj hajlatban, lábszáron el-elpattan egy hajszálér, nagy kék foltot hagyva. Milyen kúrát vagy szert javasolnál
  Köszi

 12. Visszajelzés: EGY HÉTEN ÁT KARÁCSONY! | Bhakti Kutir

 13. Visszajelzés: Ájurvéda oktatás a Bhakti Kutirban: | Bhakti Kutir

 14. kirti szerint:

  Szia Ádám! Azt szeretném kérdezni, hogy az Ayurveda milyen gyógymódot javasol paradontózisra?

 15. Visszajelzés: A hét Ájurvéda Receptje a Bhakti Kutirból: Friss tavaszi ételek, mint pl. a retek, és a retek gyógyhatásai | Bhakti Kutir

 16. Marija szerint:

  Érdeklődni szeretnék, hogy 6 hete volt rákos daganat miatt egy hasi műtétem /hysterectomia/
  Szabad ilyenkor hashajtást csinálni, léböjtöt? Ill. mikortól lehet tisztítani a belső szerveket, elkezdeni a gyógyítást? Amíg nem ajánlott, nekem jól esne valamiféle gyengéd gyógyítás, kezelés. Teljesen erőtlen és energiátlan vagyok, nem tudok semmibe belefogni, türelmetlen vagyok – januártól sugárkezelés vár rám.
  üdv Marija

 17. Kovács Levente szerint:

  Szia Ádám! Édesanyám Lupuszos beteg, ami a veséit támadja. Most 7 % a vesefunkció, dialízist mondtak a dokik. Enyhe cukor, enyhe vérnyomás, de nem vészes és ingadozik. Kielemeztem: Pitta 15, vata 6, és kapha 15. Tud-e esetleg az ayurvéda erre gyógymódot? Segítségedet köszönöm, tisztelettel Levi.

 18. Révész Katalin szerint:

  Szeretnék végre egy igazi Ájurvédikus szakácskönyvet, ahol egytálételek is szerepelnek

 19. Àgnes szerint:

  Üdvözlöm!
  Meg lehetne azt tudni, hogy esetleg lehet e kapni email cimet ahovà lehet irni bővebben?
  Szèp napot. Àgnes
  pochnerneherczeg.agnes@gmail

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük