Vigyázat! Jóga baromság alert!

A mai nap reggelén nagy dérrel és dúrral megjelent egy cikk, hogy a ma ismert jógát a svédek találták ki. Persze ezen jót röhögtem, de úgy néz ki, hogy ezek az arcok komolyan veszik magukat. 

Viszont gyerekek se kedvem, se időm nincs minden baromságra választ írni! Így szerintem annyi elég is lesz, ha arra fókuszálunk, hogy a cikk szerint a 20. század elején méltán népszerű svéd torna gyakorlatai egyben a jóga gyakorlatok alapjai is!

Szetubandhászana a Sritattvanidhiből…

Tény és való, hogy a különféle jógával kapcsolatos írások csak nagyon kevés ászanát jelenítettek meg rajzban. De ezt orvosolva Májszúr 22. királya, Krisnarádzsa Wadijar III, aki egyébként 1794 és 1868 között élt kiadott egy Sritattvanidhi című könyvet, aminek egyik fejezetében 122 darab ászana van precízen illusztrálva. 

Ez ugye hamarabb volt, mint a 20. század eleje! Szóval hagyjuk már!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ui: Természetesen nem nagyképű akartam lenni a cikk elején, de már elegem van az önjelölt minden tudókból és a lejáratásból business-t kovácsolókból is.

Írtam én már nektek:

a Barátok közt jógáról

a gyerek lóbálós jógás csajról…

az amerikai celeb jógás könyvről…

és Németh Sándor kirohanásáról is…

Szóval szoktam reagálni, de ez nem ütötte meg nálam a színvonalat! Meg hát adjunk helyet az ifjú titánoknak is!

Om Tat Sat

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir, Jóga
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .