Vigyázat! Jóga baromság alert!

A mai nap reggelén nagy dérrel és dúrral megjelent egy cikk, hogy a ma ismert jógát a svédek találták ki. Persze ezen jót röhögtem, de úgy néz ki, hogy ezek az arcok komolyan veszik magukat. 

Viszont gyerekek se kedvem, se időm nincs minden baromságra választ írni! Így szerintem annyi elég is lesz, ha arra fókuszálunk, hogy a cikk szerint a 20. század elején méltán népszerű svéd torna gyakorlatai egyben a jóga gyakorlatok alapjai is!

Szetubandhászana a Sritattvanidhiből…

Tény és való, hogy a különféle jógával kapcsolatos írások csak nagyon kevés ászanát jelenítettek meg rajzban. De ezt orvosolva Májszúr 22. királya, Krisnarádzsa Wadijar III, aki egyébként 1794 és 1868 között élt kiadott egy Sritattvanidhi című könyvet, aminek egyik fejezetében 122 darab ászana van precízen illusztrálva. 

Ez ugye hamarabb volt, mint a 20. század eleje! Szóval hagyjuk már!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ui: Természetesen nem nagyképű akartam lenni a cikk elején, de már elegem van az önjelölt minden tudókból és a lejáratásból business-t kovácsolókból is.

Írtam én már nektek:

a Barátok közt jógáról

a gyerek lóbálós jógás csajról…

az amerikai celeb jógás könyvről…

és Németh Sándor kirohanásáról is…

Szóval szoktam reagálni, de ez nem ütötte meg nálam a színvonalat! Meg hát adjunk helyet az ifjú titánoknak is!

Om Tat Sat

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir, Jóga
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük