Kalandozások a különféle spirituális ágazatokban: Mindszentek és halottak napja…

A Védikus felfogás az, hogy mivel mi élőlények is sok félék vagyunk, úgy a lelki indíttatásunk is lehet sokféle. Pont ezért a Hindu kultúrában nincs hittérítés, és a legkülönfélébb spirituális ágazatok is tiszteletben vannak tartva! 

Sőt Indiában számtalan olyan vallási és spirituális ágazat is virágzik, amelyek eredetországukból már több, mint 1000 éve el lettek üldözve (parszizmus). Ugyanakkor Indiában az sem kizárt, hogy egy Burmában született hindu üzletember Buddha eredeti meditációs technikáját tanítsa szerte Indiában és felépítsen egy több, mint 100 méter magas buddhista sztúpát Mumbaiban, India egyik legprominensebb városában (Szatya Nárájana Goenka). De vehetjük Szikkim állam példáját is, ami buddhista királyságként működik 400 éve, miközben a hindu lakosság mindig is többszöröse volt a buddhista lakosságnak.

De ide vehetjük azt a zseniális idézetet is Őszentsége a XIV. Dalai Lámától, miszerint: “Attól, hogy nem az én utamat járod, az még egyáltalán nem biztos, hogy el vagy tévedve!”.

Szóval az én kis tejbe-tök Hindu világképem szerint a November 1.-én megünnepelt Mindenszentek napja, lehet, hogy egy 741 óta megünnepelt Keresztény emléknap, de ez lehet egy jó indok mindenki számára a szentjeire való megemlékezésre.

Ez a nap egyébként a már megüdvözült lelkekre való emlékezést hívatott szolgálni. Tehát a már tökéletességre emelkedett, megvilágosult lelkekre való emlékezést és tisztelet nyilvánítást szolgálja.

Ez a nap nem összekeverendő a Halloween nappal, ami a Kelta hagyományok szerint az All-Hallows-Evening ünnepe, azaz az összes szent ünnepe (all hallows). Tehát a Halloween mögöttes aspektusát elfogadva, ebből csinálhatunk akár egy 3 napos megemlékezést is.

A November 2.-án tartott megemlékezésen, halottak napján pedig a még nem-megüdvözült lelkekre emlékszünk. Tehát a világi halottainkra.  Egyébként azt a napot 998 óta ünneplik meg a Keresztény kultúrában!

Sőt így mi magunk választhatunk arról is, hogy kire mikor emlékszünk meg! Hiszen ott van azaz opció is, mint pl. nekem, hogy én, a Dédnagymamámról Mindszentek napján emlékszem meg, míg a többi eltávozott rokonomról pedig egy nappal később, halottak napján! Sőt ez érvényes lehet tanárainkra és mestereinkre is. Mondjuk itt nekem könnyű a dolgom, mert:

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Saját Szektánk Értékrendje
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük