Védikus szemlélet a tudás elsajátítás minőségéről…

A Védák azt mondják, hogy a legmagasabb szintű tudás elsajátítás az, ha már hallás után magunkévá tudjuk tenni az anyagot. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenkinek szüksége lenne szuper memóriára. Mert a hallás (szanszkrit nyelven a hallás = sravana) után, ott van még a hallottakon való elmélkedés (manana), majd a hallott és megemésztett tudás anyag magunkévá tétele is, ezt szanszkrit nyelven nidhidhjászanának hívják. Ez az a szint, amikor a tudás már változtat az értékrendünkön, változtat a habitusunkon is.

De visszatérve az eredeti témához. Az első rangú tudás elsajátítás már hallás után is meg van. A második szinten a hallottakat látnunk is kell, és az így látott példa alapján már be tudjuk fogadni az újdonságot. Harmadik kategóriában a hallás és a példa látása sem elég, ezen szinten meg is kell tapasztalni a látott és hallottakat és csak ezek után mélyül el bennünk a felismerés.

A negyedik szinten a Védák már nem minősítik tudás elsajátításnak, de az az, amikor már a tapasztalás is kevés, így újra meg újra át kell éljük a történéseket, vagy úgymond többszörösen is bele kell sétáljunk ugyanabba a pofonba, hogy meg legyen a “megvilágosodás” élménye.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

További olvasni való a Védákból, tudás és tanulás témakörökben:

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .