Védikus szemlélet a tudás elsajátítás minőségéről…

A Védák azt mondják, hogy a legmagasabb szintű tudás elsajátítás az, ha már hallás után magunkévá tudjuk tenni az anyagot. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenkinek szüksége lenne szuper memóriára. Mert a hallás (szanszkrit nyelven a hallás = sravana) után, ott van még a hallottakon való elmélkedés (manana), majd a hallott és megemésztett tudás anyag magunkévá tétele is, ezt szanszkrit nyelven nidhidhjászanának hívják. Ez az a szint, amikor a tudás már változtat az értékrendünkön, változtat a habitusunkon is.

De visszatérve az eredeti témához. Az első rangú tudás elsajátítás már hallás után is meg van. A második szinten a hallottakat látnunk is kell, és az így látott példa alapján már be tudjuk fogadni az újdonságot. Harmadik kategóriában a hallás és a példa látása sem elég, ezen szinten meg is kell tapasztalni a látott és hallottakat és csak ezek után mélyül el bennünk a felismerés.

A negyedik szinten a Védák már nem minősítik tudás elsajátításnak, de az az, amikor már a tapasztalás is kevés, így újra meg újra át kell éljük a történéseket, vagy úgymond többszörösen is bele kell sétáljunk ugyanabba a pofonba, hogy meg legyen a “megvilágosodás” élménye.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

További olvasni való a Védákból, tudás és tanulás témakörökben:

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük