Dattatréja negyedik Guruja, a víz…

Eddig ott tartottunk, hogy Dattatréja megtanulta első Guruitól, hogy a Jógin ugyanolyan lélek, mint bármely más élőlény. Viszont ő maga másképp működik a világban, független a világ világi részétől, és mindezt a hallás után elsajátított tudás révén, és a hallás alapú lelkigyakorlatok művelésével képes elérni.

De mégis mi ennek az értelme?

Dattatréja ezt a negyedik Gurujától tanulta meg, a Víztől!

A víz lágy és gyengéd, mindenkit táplál és mindenkit megtisztít, megnyugtat. Ilyen a Jógin is. Vagy ahogyan az én drága Mesterem mondta: “Nem az az úriember, aki kesztyűben jár és golfozik. Hanem az, akinek társaságában mindenki jól érzi magát!” 

A Jógin nem részrehajló, mint a víz aki mindenkinek ad magából. És ahogyan a víz is alászáll, a Jógin is képes lehajolni és segíteni másokon. Hiszen nem várhatja el, hogy emberek emelkedjenek az ő szintjére, főként sok éves gyakorlás után. Az nem tud reális lenni, hogy amit a Jógin maga elért évtizedek kemény belső munkájával, majd valaki más által megugorhatóvá válik egy délután. Így a Jógin újfent olyan mint a víz. Minél magasabban van annál jobban alászáll.

De arra is vigyáznia kell, hogy a víz esetében 2 dolog van, ami pusztító lehet, magára a víz alaptermészetére:

  • Szennyezett dolgokkal érintkezni, a személy szintjén ez a rossz szokásoktól kezdve, a rossz emberekkel való kapcsolódáson át sok mindenre igaz lehet.
  • Valamint a stagnálás az, ami elpusztíthatja a víz tiszta és gyógyító erejét. Ezért a Jógin nem ragad le, nem dédelget sérelmeket, hanem halad, fejlődik, emelkedik.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Sorozatunk előző része, Dattatréja 3. guruja

A sorozat következő része: Dattatréya 5. guruja

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

One Response to Dattatréja negyedik Guruja, a víz…

  1. Visszajelzés: Dattatréja ötödik Guruja, a tűz… | Jóga Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük