Dattatréja negyedik Guruja, a víz…

Eddig ott tartottunk, hogy Dattatréja megtanulta első Guruitól, hogy a Jógin ugyanolyan lélek, mint bármely más élőlény. Viszont ő maga másképp működik a világban, független a világ világi részétől, és mindezt a hallás után elsajátított tudás révén, és a hallás alapú lelkigyakorlatok művelésével képes elérni.

De mégis mi ennek az értelme?

Dattatréja ezt a negyedik Gurujától tanulta meg, a Víztől!

A víz lágy és gyengéd, mindenkit táplál és mindenkit megtisztít, megnyugtat. Ilyen a Jógin is. Vagy ahogyan az én drága Mesterem mondta: “Nem az az úriember, aki kesztyűben jár és golfozik. Hanem az, akinek társaságában mindenki jól érzi magát!” 

A Jógin nem részrehajló, mint a víz aki mindenkinek ad magából. És ahogyan a víz is alászáll, a Jógin is képes lehajolni és segíteni másokon. Hiszen nem várhatja el, hogy emberek emelkedjenek az ő szintjére, főként sok éves gyakorlás után. Az nem tud reális lenni, hogy amit a Jógin maga elért évtizedek kemény belső munkájával, majd valaki más által megugorhatóvá válik egy délután. Így a Jógin újfent olyan mint a víz. Minél magasabban van annál jobban alászáll.

De arra is vigyáznia kell, hogy a víz esetében 2 dolog van, ami pusztító lehet, magára a víz alaptermészetére:

  • Szennyezett dolgokkal érintkezni, a személy szintjén ez a rossz szokásoktól kezdve, a rossz emberekkel való kapcsolódáson át sok mindenre igaz lehet.
  • Valamint a stagnálás az, ami elpusztíthatja a víz tiszta és gyógyító erejét. Ezért a Jógin nem ragad le, nem dédelget sérelmeket, hanem halad, fejlődik, emelkedik.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Sorozatunk előző része, Dattatréja 3. guruja

A sorozat következő része: Dattatréya 5. guruja

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

One Response to Dattatréja negyedik Guruja, a víz…

  1. Visszajelzés: Dattatréja ötödik Guruja, a tűz… | Jóga Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .