Bhakti Kutir Bindhu: Védikus oktatás elmélet…

oktElég sokan meg szokták tőlem kérdezni, hogy miért úgy tanítom a Jóga óráimat, mintha éppen kezdő tanárok hospitálnának nálunk a Kutirban? Hogy miért mondom el, hogy mit miért csinálunk, és miért pont abban a sorrendben, mit kellene figyelembe venni a holdállás és az évszakok miatt. Mintha mindenkit jógaoktatásra képeznék.

Az ok igen egyszerű, a Kutirban követjük a Védákban ajánlott oktatási formulákat.

Például íme egy releváns formula. A teljes tudás a következő módon sajátítható el:

  • 25%-ot szerzünk meg a tanárainktól.
  • 25%-ot a diák társainktól tanuljuk el, mert ők olyan kérdéseket tesznek fel amelyek nekünk sohasem jutna eszünkbe, hiszen ők teljesen más mentalitású emberek mint mi vagyunk.
  • 25%-a a tudásunknak a saját személyes tanulmányainkból áll össze.
  • Az utolsó 25% meg csak akkor jön össze, ha tanítjuk is azt, amit tanulunk. Mert ahhoz, hogy valamit e tudjunk magyarázni valakinek, aki esetlegesen új a területen, azt csak úgy tudjuk össze hozni, ha egy jó párszor már át forgattuk a fejünkbe a témát. És ebből tud összeállni az utolsó része a teljes tudásnak.

Tehát ha én, mint tanár a tudás megszerzés “csak” 25 %-ra vagyok kalibrálva, azzal még segíthetek a hallgatóknak, ha egy kicsit megnyomom, az ő jövőbéli oktatásukat némi többlet információ átadással és oktatás technikával. Így máris segíthetek a tudás megszerzésének 50 %-ában, a 25 % helyett. 

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük