Bhakti Kutir Bindhu: Védikus oktatás elmélet…

oktElég sokan meg szokták tőlem kérdezni, hogy miért úgy tanítom a Jóga óráimat, mintha éppen kezdő tanárok hospitálnának nálunk a Kutirban? Hogy miért mondom el, hogy mit miért csinálunk, és miért pont abban a sorrendben, mit kellene figyelembe venni a holdállás és az évszakok miatt. Mintha mindenkit jógaoktatásra képeznék.

Az ok igen egyszerű, a Kutirban követjük a Védákban ajánlott oktatási formulákat.

Például íme egy releváns formula. A teljes tudás a következő módon sajátítható el:

  • 25%-ot szerzünk meg a tanárainktól.
  • 25%-ot a diák társainktól tanuljuk el, mert ők olyan kérdéseket tesznek fel amelyek nekünk sohasem jutna eszünkbe, hiszen ők teljesen más mentalitású emberek mint mi vagyunk.
  • 25%-a a tudásunknak a saját személyes tanulmányainkból áll össze.
  • Az utolsó 25% meg csak akkor jön össze, ha tanítjuk is azt, amit tanulunk. Mert ahhoz, hogy valamit e tudjunk magyarázni valakinek, aki esetlegesen új a területen, azt csak úgy tudjuk össze hozni, ha egy jó párszor már át forgattuk a fejünkbe a témát. És ebből tud összeállni az utolsó része a teljes tudásnak.

Tehát ha én, mint tanár a tudás megszerzés “csak” 25 %-ra vagyok kalibrálva, azzal még segíthetek a hallgatóknak, ha egy kicsit megnyomom, az ő jövőbéli oktatásukat némi többlet információ átadással és oktatás technikával. Így máris segíthetek a tudás megszerzésének 50 %-ában, a 25 % helyett. 

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük