Olajos Jóga a Bhakti Kutir szervezésében…

oilAz olajos Jóga egyrészről az Ájurvédából, másrészről pedig a Taoista Jógából merít.

A terv az, hogy a hideg évszakok alatt, havonta egyszer-kétszer, szombat reggelente összejönnénk egy különleges Jóga gyakorlásra. A foglalkozások 1 óra 30 percesek lennének, és vadul terápiás jellegűek. Ízületről-ízületre haladnánk és közbe átvennénk mindazt, amit valaha is tanultam mind az indiai, a tibeti, a japán, a mongol és a kínai jóga rendszerekben. Az órák előtt elvégeznénk egy alapos leolajozást, vagy akár ízületi pakolást különleges gyógyolajokkal és így állnánk neki a terápiás foglalkozásnak. Persze ha szégyenlősek vagyunk, nem kell majd rövid nadrágban és atlétában végig izzítani az órákat, csak hozzunk magunkkal olyan ruhát, amit nem sajnálunk összekencézni.

Az Ájurvéda egyik legerősebb ajánlása az egészségünk megőrzésére az olajos masszázs. Érdekes, hogy mivel az olajos masszázs hatásai, amit nem mellesleg az Ájurvédában „szeretet kezelésnek” hívnak, nagyon közeliek a Hatha Jóga hatásaihoz, így leolajozottan kb. olyan jógázni, mintha dupla hatásait élveznénk ezeknek a keleti terápiáknak. Az olajos masszázsba most nem fogok belemenni, de ide kattintva bővebben olvashatok a témáról.

Viszont érdekességnek még leírnám, hogy miként alakult ki maga a Taoista Jóga. Rájöttek a Taoista remeték, hogy igen nemes megpróbálni egy élet alatt megvilágosodni, de hát ez egy igen csak hosszú folyamat. Így kitalálták, hogy a Hatha Jógából merítve megalkotnak egy rendszert, ami célzottan azokat a testterületeket mozgatja át, és regenerálja, ami kifejezetten sérülékeny az idő vas fogával szemben. Így egy szempontból a Taoista Jóga fizikai rendszere kifejezetten azért került összeállításra, hogy az ízületeink kibírják azt a 200-250 évet, amit a Taoisták reálisnak tartottak a megvilágosodás elérésére.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ui: Természetesen csak kiváló minőségű olajakat használunk az órákon. Olíva, dió, mustármag és egészen kiváló bolgár rózsa olajak voltak mostanság terítéken. Valamint az elmúlt pár évben a reggeli jógázás előtt szoktunk egy közöset fürdőzni is. Tehát a teljes szombati szeánsz reggel 6 órás Veli Bej fürdős találkozóval indul, majd egy majd 2 órás áztatás után folytatódik az olajos jógával 08.30-tól reggel 10 óráig!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.