A hét Ájurvédikus receptje: Olajos Masszázs az Ájurvédában

Tipikus kép indiai bikózzó edzés után, a sportolók megmasszírozzák egymást. Indiában a birkózók nemcsak a sérülések elkerülése végett olajozzák magukat, de mérkőzések előtt is, mert olajosan a fogás kivitelezés is nehezebb.

Tipikus kép indiai birkózó edzés után, a sportolók megmasszírozzák egymást. Indiában a birkózók nemcsak a sérülések elkerülése végett, vagy a sérülések kezeléseként olajozzák magukat, de mérkőzések előtt is, mert olajosan a fogás kivitelezés is nehezebb.

A Hét Ájurvédikus ajánlása az olajos masszázs!

Valahogy nálunk Európában ez a műfaj kicsit kihalt, pedig Törökországtól keletre mindenki olajozza magát, a kicsi gyerekeit és az idősebb szeretteit is!

Biztosan láttunk már tradicionális török, iráni, indiai Pehlwani birkózókat csumára leolajozva bunyózni. És ezt nemcsak azért mert így nehezebben lehet a fogásokat kivitelezni, hanem azért is, mert az ősi sportokban az olajos masszázs elengedhetetlen része volt, magának a sportnak is! A rendszeres olajos masszázs nem csak építi az izmainkat (lásd ókori görög sportolók edzésének szerves része volt az olajos masszázs), de megelőzi a sportsérüléseket is.

Természetesen a masszázs, mint minden más mozgás és kezelés kultúra fogásai és gyakorlatai, neuro-musculárisan is hatnak a kezeltekre. Magyarán a masszázs eredménye képen vérbőség keletkezeik, ami jótékonyan hat szervezetünk különböző területeire. A felerősödött vérkeringés jobban átmozgatja testünk szöveteit, és többek közt hatásaiban gyulladást csökkent, érfalainkat megtornáztatja valamint fokozza izmaink vérellátását és anyagcseréjét.

Modern kutatásokból kiderült, hogy 11 és fél perc masszázs 1 óra komoly fizikai mozgással ér fel!

Azt tudjuk, hogy terhelésre, vagy sérülésre a szervezetünk folyadék elválasztással válaszol. Gondoljunk csak az izzadásra, vagy belsőleg, testünk tejsav elválasztására, és a hirtelen intenzív mozgástól kialakuló izomlázra.

Az olajos masszázs a nyirokmirigyeket folyadék elválasztásra serkenti, és ezzel szervezetünk legkülönbözőbb szöveteit is teljesen átmozgatja. A masszázs így természetesen megszünteti a nyirokpangást, de hatásmechanizmusából eredően abban is segít, hogy a szervezetünk beengedje a vérsavót a sejt közti állományból az ereinkbe, és ezzel nemcsak hígítja vérünket, de visszaadja az érfalak ruganyosságát is. Így például rendszeresen olajos masszázst kapni és trombózist kapni, szinte lehetetlen.

De ez a folyadék átmozgatja testünk lágy szöveteit is, kezdve a csonthártyától, a szalagokon és inakon át, egészen az izmokig és az idegekig. Az olajos masszázs hatása ugyancsak dúsítja az ízületi folyadékot, ezzel megkönnyítvén mozgásaikat, és ugyanakkor védi a csont végek porcállományát is.

Szervezetünkben a szalagok, az izmok, a bőrünk és az inak mind kollagénből és elasztinból állnak. A kollagén a szövetek szilárdságáért felel, míg az elasztin a ruganyosságukért. Ahogy idősödünk, lágy szöveteink egyre inkább kollagénből tevődnek össze, és így lassacskán elveszítjük ruganyosságunkat. A rendszeres olajos masszázs fenntartja szervezetünkben az elasztin és a kollagén egyensúlyát.

Az izmok megfelelő átmozgatásával, izmainkat ruganyossá tesszük, és az izom csatornákat meghosszabbítjuk. Az izomrostok hosszabb pályán mozogva nagyobb erőkart képesek kifejteni, így még erősíti is a masszázs az izmainkat.

De ahogyan már említettük a masszázs nemcsak a lágy szöveteinken fejt ki jótéthatást, de az ízületeinken és a csontszerkezetünkön is fejleszt. Az olajos masszázs kiváló az öregedési folyamatok lelassítására, vagy visszafordítására, mint például a csontritkulás vagy más ízületi betegségek kialakulása (reuma, artrózis, köszvény, vagy meszesedés).

Természetesen az ájurvéda szerint semmi sem ér fel azzal, ha valaki más masszíroz minket, de az is jó, ha mi saját magunkat masszírozzuk át rendszeresen hidegen sajtolt olajakkal. Az ájurvéda szerint az olajat legalább 24 percig kellene magunkon hagyni, de ajánlja azt is, hogyha este masszírozzuk meg magunkat, akkor maradjon rajtunk az olaj egész éjszakára, és csak másnap reggel fürödjünk le. Az ájurvéda azt ajánlja, hogy a többlet olajat csicseriborsó liszt és fűszerkeverékkel dörzsöljük le magunkról. Vigyázzunk arra, hogy ilyenkor a zuhanyzáskor inkább hűvösbe hajló vizet használjunk, mert a csicseriborsó liszt meleg vízre köt, és könnyedén óriás bundás kenyérként végezhetjük saját kádunkban.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to A hét Ájurvédikus receptje: Olajos Masszázs az Ájurvédában

  1. Visszajelzés: A 7 Ájurvéda Receptje: Téli Ízület Karbantartás, avagy Bringások, Motorosok Figyelem | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Új Ájurvédikus Jóga indul a Bhakti Kutirban | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Emlékeztető Anyag az Olajos Jóga Óráról, és némi Ájurvéda info… | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: A Kutir heti Ájurvéda receptje: Ájurvédikus tanácsok télre… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük