Szomavati Amavaszya…

new moonAmikor az Újhold Hétfőre esik, az egy nagyon különleges napnak számít a Védikus kultúrában, ez hívják Szomavati Amavaszjának.

A Hétfői napok Krisnához és Sívához vannak rendelve a Védikus és a Tantrikus tradíciókban. Így ezeken a napokon mindkét fő Istenség hívei be szoktak mutatni áldozatokat. Például India talán leghíresebb embere, Mahátma Gandhi is mindig Hétfőn tett meg különleges felajánlásokat.

Sokat látjuk Gandhi nevét úgy írva, hogy MK Gandhi és sokan azt is szokták hinni, hogy Gandhi titulusa a Mahátma miatt van ez, ami egyébként azt jelenti “nagy lélek”. De valójában Gandhi a Mohandász Karamcsand előnevekkel született. A Mohan név (Krisna egyik neve), azt jelenti, hogy mindenkit vonzó, így a Mohandász azt jelenti, hogy a “mindenkit vonzó szolgája”. Szóval Mahátma Gandhi egy vallásos Hindu családban született és így Krisna nevét kapta születésekor.

Később Mahátma Gandhi azt a fogadalmat tette, hogy Hétfőnként nem evett, nem beszélt és csak nagyon alantas munkákat végzett, még India fő spirituális inspirálójaként is, mint pl. az ashram WC-inek takarítása, pamut rokkázás és földmunkák.

De amikor a Hétfő még Újholddal is párosul, még kiválóbbak ezek a napok felajánlásokra.

Először és bővebben a Szomavati Amavaszyáról Bhisma a nagy harcos beszélt, akit az egész Mahabharatában Bhisma Nagyapának hívnak. Hiszen Krisna összes unokatestvérének nagypapája Bhisma féltestvére volt. Így Ő afféle fogadott nagypapaként nagyon a szívén viselte azt, hogy „unokái” hercegekként ne csak az uralkodást tanulják, de váljanak képzetté és gyakorlottakká a spirituális feladatok elvégzésében is.

Szóval Bhisma a következőket mesélte ezekről a napokról Judisthirának:

  • Tegyünk felajánlásokat Visnunak, Krisnának.
  • Adakozzunk ételt rászoruló gyerekeknek.
  • Fogadjunk Mauna Vratát, azaz tartsunk csend napot.
  • Órairányban kerüljünk meg egy Pippali, azaz szentfügefát 108-szor. (Egy ilyen fa alatt világosodott meg Buddha.)
  • Mondjunk mantrákat a Szaturnusz kiengesztelésére.
  • Vegyünk rituális fürdőt szent folyókban.

Szóval spirituális gyakorlásra fel!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

További olvasni való:

Bhisma, egy igazi harcosszerzetes

Ájurvédikus Pszichológia: az ember, mint rituálé követő lény

További infó az Újhold jelenségéről a keleti kultúrkörökben…

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Orientális Mesék, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

One Response to Szomavati Amavaszya…

  1. Visszajelzés: Július hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .