Szomavati Amavaszya…

new moonAmikor az Újhold Hétfőre esik, az egy nagyon különleges napnak számít a Védikus kultúrában, ezeket a napokat Szomavati Amavaszjának hívják.

Spirituális viszonylatban a hétfői napok Krisnához és Sivához vannak rendelve a Védikus és a Tantrikus tradíciókban. Így ezeken a napokon mindkét fő Istenség hívei be szoktak mutatni áldozatokat.

Például India talán leghíresebb embere, Mahátma Gandhi is mindig Hétfőn tett meg különleges felajánlásokat. Sokat látjuk Gandhi nevét úgy írva, hogy MK Gandhi és sokan azt hiszik, hogy ez Gandhi titulusa a Mahátma miatt van. De valójában az MK onnan ered, hogy Gandhi a Mohandász Karamcsand előnevekkel született. A Mohan név (Krisna egyik neve), azt jelenti, hogy mindenkit vonzó, így a Mohandász azt jelenti, hogy a “mindenkit vonzó szolgája”. Szóval Mahátma Gandhi egy vallásos Hindu családban született és így Krisna nevét kapta születésekor.

Mint gyakorló Hindu Mahátma Gandhi azt a fogadalmat tette, hogy Hétfőnként nem evett, nem beszélt és csak nagyon egyszerű, alázatos munkákat végzett, mint pl. az asram WC-inek takarítása, pamut rokkázás és/vagy földmunkák.

Szóval ha valaki a Krisna vagy éppen Siva vonalon mozog, akkor mindenképpen érdemes hétfőnként egy kis többlet felajánlást bevetni, de amikor a Hétfő még Újholddal is párosul, még kiválóbbak ezek a napok a felajánlásainkra.

Először és bővebben a Szomavati Amavaszyáról Bhisma a nagy harcos beszélt, akit az egész Mahabharatában Bhisma Nagyapának hívnak. Hiszen Krisna összes unokatestvérének nagypapája Bhisma féltestvére volt. Így Ő afféle fogadott nagypapaként nagyon a szívén viselte azt, hogy „unokái” hercegekként ne csak az uralkodást tanulják, de váljanak képzetté és gyakorlottakká a spirituális feladatok elvégzésében is.

Szóval Bhisma a következőket mesélte ezekről a napokról Judisthirának:

  • Tegyünk felajánlásokat Visnunak, Krisnának.
  • Adakozzunk ételt rászoruló gyerekeknek.
  • Fogadjunk Mauna Vratát, azaz tartsunk csend napot.
  • Órairányban kerüljünk meg egy Pippali, azaz szentfügefát 108-szor. (Egy ilyen fa alatt világosodott meg Buddha.)
  • Mondjunk mantrákat a Szaturnusz kiengesztelésére.
  • Vegyünk rituális fürdőt szent folyókban.

Szóval spirituális gyakorlásra fel!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

További olvasni való:

Bhisma, egy igazi harcosszerzetes

Ájurvédikus Pszichológia: az ember, mint rituálé követő lény

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Mese folyamok óceánja, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to Szomavati Amavaszya…

  1. Visszajelzés: Július hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: 2021. Szeptember havának főbb spirituális és asztrológiai napjai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük