Sri Varáha ünnepe, a szertartások Istenének megjelenésének napja ebben a világban…

varahaSri Varáhadéva napja, Visnu azon inkarnációjának ünnepe, Aki a szertartások és áldozatok Istene. Ennek apropójából le is írnék nektek egy nagyon egyszerű szertartás formát a Jóga Szára nevű tantrikus műből.

Egyébként Varáha napja 2024-ben Február 20-ra fog esni.

Mert persze az lehet, hogy most csak az én környezetemre érvényes ez, de egyre több és több ember kezd otthon kis oltárt emelni, és valamilyen féle-fajta kis rítussal fel is szenteli azt, majd rendszeresen kis felajánlásokat is megtesz ott.

Ami teljesen rendben is van, mert az Ájurvédikus pszichológia szerint az ember szertartás függő teremtmény. Mindenkinek meg vannak a dilijei, hogy milyen rituáléval zárja a bejárati ajtaját, hányszor nyomja le a kilincset a bezárást ellenőrizve, vagy milyen mozdulattal ficenti ki a kulcscsomóján logó macit az ajtó becsukása előtt, hogy az ne legyen útban.

És ha már a mindennapjainkban is követünk szokásokat és rendszereket miért ne tennénk ezt, mondjuk a lelki vagy hitéletünkben is. Nem beszélve arról, hogyha már csinálunk valamit, akkor azt pl. csinálhatnánk jól is.

Annak érdekében, hogy egy kis Vasztu tudomány is legyen az írásban: Az oltárt legideálisabb otthonunk Észak-keleti részében állítani, hanem lehetséges akkor Északon, vagy Keleten. Tantrikus tradíciókban még a nyugati irány is szokták használni, hiszen akkor az oltárodon álló, üllő, fekvő Istenségek Kelet felé néznek.

Szóval amikor az oltárod már jó helyen áll, képek, szobrok, ereklyék fel vannak rá helyezve, íme egy rövid szertartás menet, amit akár naponta is végig csinálhatunk. Egyébként amióta tanulom a Hindu szertartástant, az elmúlt 30 évben, ezt találtam a legegyszerűbb és legidőtakarékosabb szertartásnak. A forrása ennek az imádatnak nem más, mint az Úr Siva, aki Párvatival, élete szerelmével beszélgetett, és a beszélgetésük egyes részeit egy “Jóga Szára” nevű írás jegyezte fel. A Jóga Szára azt jelenti, hogy a „Jóga lényege”.

Íme a rituálé: 

  • Leülsz az oltárod elé és az elmédben felajánlasz valami a Te Imádandó Istenségednek.  Ez lehet virág, füstölő, étel, egyebek.
  • Végzel egy kis Pránajámát, azaz néhány légző gyakorlatot.
  • Picit meditálsz.
  • Majd Mantra Dzsapázol, azaz imádkozol, egy rövid imát ismételgetve.

Ez szerintem azért elég kivitelezhető, nem?

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Bhakti Kutir, Vasztu, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to Sri Varáha ünnepe, a szertartások Istenének megjelenésének napja ebben a világban…

  1. Visszajelzés: Február hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Szomavati Amavaszya… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Heti asztrológiai előrejelzés: 2022. Február 11-18… | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: 2023. Február hónap legfontosabb asztrológiai és spirituális napjai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük