SOS Ájurvéda recept, megfázás és mindenféle nyavalya ellen…

ginger honey lemonÁjurvédikusan onnan tudjuk, hogy beindul a tél, hogy elkezdenek változni a fények. Ahogyan a földünk északi féltekéje elkezd távolodni a Naptól, hidegebb lesz, és úgy tűnik, hogy a Nap veszít az erejéből. Így már nem tudja elpárologtatni mindazt a nedvességet és párát, ami a légkörben van.

Ezért a levegő páratartalma miatt a hideg érzetünk is erősödik, és mivel a hideg-nyirkos közeg a legideálisabb közeg a kórokozók tenyészetére, könnyebben összeszedünk nyavalyákat is. Sőt ilyenkor egy elég széles repertoárban össze lehet szedni nyákos, megfázásos bajokat, bánatokat a vírusostól a bakteriálisig.

Az Ájurvéda egy 4 komponensű csodaszerrel veszi fel a harcot ezekkel a nyavalyákkal szemben. Sőt ezt a 4-es keveréket „nemcsak” a már beütött krach ellen lehet bevetni, hanem megelőzéses célzattal is lehet fogyasztani.

A csoda elsősegély recept összetevői: MÉZ, CITROMLÉ, FEKETE BORS ÉS GYÖMBÉR.

Sőt amikor megfázunk sokszor a gyömbérpor még talán jobb is, mint a friss gyömbér, mert erősebb, kaparóbb hatása van a szárított és őrölt pornak.

Egyébként Indiában, a klasszikus Ájurvédában is alkalmaznak gyömbér port ilyen esetekben és remélem eltudjátok képzelni, hogy ott mekkora macera előállítani a gyömbér port? Napon kiszárítani, mozsárban őrölni, stb. Szóval lehet nyugodtan port használni, ez is Védikus és tradicionális.

Ja, és az arányok nem számítanak, a 4 komponens együtt éri el a megelőzést, vagy a már meglévő nyákos dolgok gyors elmulasztását. Gyerekeknek lehet többet a finomságokból és kevesebbet a csípősekből, persze felnőtteknek meg lehet durvában adagolni a borsot meg a gyömbért.

A 4 komponenst lehet magában, vagy forró vízben  elkeverve teaként is fogyasztani.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, Ájurvéda terapeuta

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

2 Responses to SOS Ájurvéda recept, megfázás és mindenféle nyavalya ellen…

  1. Visszajelzés: Egy Ájurvédikus mese az amláról, a citromról, a kurkumáról és a gyömbérről… | Bhakti Kutir

  2. Fejes Mária! szerint:

    Kedves Ádám! Én sajnos magasvérnyomásba szenvedek ehetem-e a gyömbért nem emeli tovább a vérnyomást! Van e-valamilyen ajurvédikus szer ami csökkenteni tudja a vérnyomást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük